HABER

SamDOB, Hekimoğlu'ndan Yahya Kemal'e iddialı bir sezon

10.10.2014


Paylaş:

Ülkemizdeki 6 opera-bale müdürlüğü içinde en genci Samsun'da. Kurulma kararı Bakanlar Kurulu'ndan 2003'te çıkmış, kadroları çıkarılmış bu genç müdürlük 2008'de çalışmaya başladı. Bu sezon SamDOB'un müdür ve sanat yönetmenliğini, özellikle Ankara izleyicisinin balet ve koreograf olarak yakından tanıdığı Volkan Ersoy yapıyor, başkoreograf olarak da birlikte koreografi yaptıkları kendisi gibi Ankara'nın eski başbaletlerinden Armağan Davran görevde bulunuyor.

2014-2015 sanat sezonunu 24 Eylül'de 120 kişilik büyük bir kadroyla Carmina Burana konseri ile yapan SamDOB, şimdi tümüyle kendi üretimi sayılabilecek iddialı bir yerli operanın prömiyerine hazırlanıyor. Kurumun genç ve başarılı orkestra şefi Tolga Taviş'in ilk büyük opera eseri olan Hekimoğlu 18 Ekim'de Samsun'da dünya prömiyeri yapılacak. Librettist Bertan Rona ile birlikte Karadeniz'in ünlü halk kahramanı Hekimoğlu'nu anlatan Tolga Taviş'in operası, kurumun yeni sanat sezonundaki ilk prömiyer eseri olacak. Operayı Figen Ayhan sahneye koyuyor. Hekimoğlu'nun dünya prömiyeri 18 Ekim'de yapılacak.

Çaykovski'nin ünlü balelerinden Uyuyan Güzel'i sahnelemeye devam eden SamDOB bu yıl repertuvarına yine bir dünya klasiğini, Fındıkkıran'ı katıyor. Reji ve koreografisi Mehmet Balkan'a ait eseri, Lale Balkan ve konuk sanatçı Junko Hikasa sahneye koyacak. Prömiyeri 20 Aralık'ta yapılacak Fındıkkıran için çalışmalarını sürdüren SamDOB'un bu sezon çok ilgi çekmesi beklenen Haldun Taner'in unutulmaz eseri Keşanlı Ali Destanı'nın da hazırlıklarını yapıyor.

Gülriz Sururi ve Engin Cezzar ile efsaneleşmiş, birçok tiyatro topluluğu tarafından defalarca sahnelenmiş Türk tiyatro tarihinin en önemli eserlerinden biri olan Keşanlı Ali Destanı'nın Samsun'da bambaşka bir ruha bürünmesi bekleniyor. Metni Haldun Taner'e, müzikleri Yalçın Tura'ya ait Keşanlı Ali Destanı'nın Samsun prömiyer tarihi 14 Şubat.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü işbirliği ile 2010 yılında Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde dünya prömiyeri yapılan Barbaros çağdaş dans-drama projesi, İstanbul'dan sonra Samsun'da sahnelenecek. Barbaros Hayrettin Paşa'nın hayatının çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatıldığı Barbaros'un Samsun prömiyeri 20 Nisan'da. Müzikleri Mercan Dede'ye, koreografisi Beyhan Murphy'ye ait eserin librettistti Kubilay Tuncer.

Türkiye'de 12 yıldan beri sessizliğe bürünen Guiseppe Verdi'nin ünlü eseri Maskeli Balo'yu repertuvarına alan SamDOB , eserin prömiyerini 6 Mayıs'ta yapacak.

Murat Göksu'nun Çocuklar İçin Öylesine Bir Dinleti adlı çocuk oyununun prömiyeri yine Murat Göksu rejisiyle Ocak ayında yapılacak.

Yeni sezonda SamDOB'un programında 30 Ekim'de Kurtuluş - Cumhuriyet konseri, 8 Kasım'da Fahir Atakoğlu'nun Sarı Zeybek konseri yer alıyor. Yeni Yıl konseri ise şef Antonio Pirolli yönetiminde hazırlanacak. 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü'nde sunulacak eser, Hasan Niyazi Tura'nın Şehitler Oratoryosu olacak.

Merakla beklenen bir yeni eser de Aydın Karlıbel'in, Yahya Kemal'in 50. ölüm yıldönümü için şairin 12 şiirinden yola çıkarak bestelediği Yahya Kemal Beyatlı Oratoryosu. Eserin dünya prömiyeri 6 Nisan'da Kıvanç Tepe'nin şefliğinde yapılacak. 23 Nisan'da çocuklar için özel bir Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası'yla da birlikte verilecek.

KENTE AÇILIM

SamDOB, bu sezonda kendi binasındaki temsil ve konserlerin yanısıra kente açılma yönünde de adımlar atıyor. Bu çerçevede Atakum'da bulunan Samsun Kent Kültür Merkezi'nde de temsillere başlanacak. İlk uygulama Kasım ayında Senfonik Türküler konseri ile yapılacak.

Ayrıca yıl içinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde 'Opera ve Bale Kampüste Projesi' çerçevesinde temsil ve konserler planlanıyor.

DEVAM EDEN ESERLER

Geçtiğimiz sanat sezonunda sahnelenen Uyuyan Güzel, Sihirli Flüt, Şen Dul, Batı Yakası Hikâyesi, This Is Your Life/ Troy Game, Bach Alla Turca, Masal Şatosu ve Operatur da, sezon programı içinde sahnelenmeye devam edilecek.

Sezon içerisinde Elazığ, Erzurum, Iğdır, Kars, Ordu, Amasya, Giresun ve Çorum'da da temsiller vermeyi hedefleyen Samsun Devlet Opera ve Balesi bu sanat sezonunda 96 etkinlikle seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Şefik Kahramankaptan

YORUMLAR


Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20