CD-DVD

Rui Lopez'in fagotuyla zaman içinde bir yolculuk

09.02.2015


Paylaş:

Through Time
Rui Lopes (fagot), English Chamber Orchestra
Solo Musica SM 211

Rui Lopes’in, bilimkurgu eserlerini anımsatan bir başlık taşıyan yeni albümü “Through Time”, karşımıza ender çıkan solo fagot kayıtlarından biri. Portekiz asıllı Lopes’in, nispeten geç sayılabilecek bir yaş olan 18 yaşında fagot eğitimine başlamasına rağmen, kısa süre içinde Avrupa çapında başarılar yakaladığını gösteren oldukça etkileyici biyografisi bu kayda yönelik ilgiyi artırıyor.
 
“Zamanın İçinden” şeklinde çevrilebilecek başlığın altında, sanılanın aksine kronolojik bir sıralama sunulmaksızın, fagot repertuvarının mihenk taşlarından oluşan bir derlemeyle karşılaşıyoruz. Lopes, belki de anadiliyle olan bağlantısından olsa gerek, Brezilyalı Villa-Lobos’un Yedi Notanın Bilmecesi (Ciranda das Sete Notas) yapıtıyla albüme güzel bir açılış yapıyor. Yine bir 20. yüzyıl eseri olan Françaix’in Divertissement’ında ise, bir iki yerde duyulan farklı notalar dikkat çekse de, sonradan solistin araştırmacı kimliğiyle, eseri aslında edisyon hatalarının düzeltilmiş şekliyle yorumladığını öğreniyoruz. Fakat üçüncü  ve dördüncü bölümlerdeki alışılagelmeyen ufak tempo serbestliklerinin de bu düzeltmelere dahil olup olmadığı tartışılabilir.
 
Lopes, bu eserlerdeki ve albümün sonunda seslendirdiği Elgar’dan Romance yorumuyla, klasik dönem sonrası yapıtlara daha yakın olduğu hissini uyandırtıyor. Fagot repertuvarına aşina olan icracı ve dinleyiciler için bir zevk ve tercih meselesi olarak değerlendirilebilecek olan Mozart ve Vivaldi konçertolarının yorumları ise, önemli fagot eserlerinin bir arada bulunduğu kayıtların piyasadaki azlığından dolayı, göz ardı edilmeyecek katkılardan sayılmalı. 

Berke Hitay

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20