HABER

ODTÜ Senatosu'ndan Evin İlyasoğlu'na Takdir Ödülü

05.05.2015


Paylaş:

Her yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi Senatosu’nun bilim, teknoloji, kültür ve sanat alanlarında hizmet ve başarı gösteren isimlere verdiği ODTÜ Üstün Takdir Ödülü’nün bu seneki sahibi Klasik müzik eleştirmeni, yazarı ve Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri’nin kurucusu Evin İlyasoğlu oldu. Bu yıl ODTÜ Ödülü verilen diğer isimler Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi (Senato Özel Ödülü), Cumhuriyet gazetesi yazarı ve eski Genel Yayın Yönetmeni Özgen Acar (Üstün Hizmet Ödülü), eski savunma sanayi müsteşarı Murad Bayar (Takdir Ödülü), Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Uzmanı Prof. Seza Özen (Takdir Ödülü) ve ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Himmet Şahin’dir (Takdir Ödülü). Ödüller 29 Mayıs Cuma günü saat 11:00’de ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak törende takdim edilecek.
 
Evin İlyasoğlu’nun daha önce aldığı ödüller şöyledir: Halide Edip Adıvar Edebiyat Ödülü (1966); Yeni Dergi Eleştiri Yarışması’nda “Salkımsöğüt” şiirini müzik yapıtı olarak incelemesiyle Birincilik ödülü (1968); Türk Dil Kurumu Radyo ve TV Dil Ödülü (1978); Boğaziçi Üniversitesi “Senato Özel Ödülü” (2008); Türkiye Yazarlar Sendikası’nın 8 Mart/8 Kadın Ödülü (2008); Paris “Société d’Encouragement au Progrés”in meslekleriyle iz bırakan ve fark yaratanlara verilen “Médallie D’honneur” nişanı (2013); Polonya Dışişleri Bakanlığı’nın Polonya’nın uluslararası alanda tanıtılmasına ve yüceltilmesine katkılarından ötürü verdiği “Bene Merito” Şeref Nişanı (2014).
 
Evin İlyasoğlu 1989’dan bu yana 24 kitap kaleme almıştır. Bunların arasında 10 adet CD ekiyle sunulan ve Remzi Kitabevi’nden 10. baskısı yapılan Zaman İçinde Müzik’i; Çağdaş Türk Bestecileri, 71 Türk Bestecisi, 25 Türk Bestecisi gibi hem İngilizce hem Türkçe basılan derlemeleri; ve Cemal Reşit Rey, Necil Kazım Akses, Zehra Yıldız, İlhan Usmanbaş, Ayla Erduran, Bülent Tarcan, Nevit Kodallı, Yalçın Tura, Gürer Aykal üstüne yazdığı biyografik kitapları sayabiliriz. Yıllar boyu yazdığı söyleşi, portre ve değinmeleri 2014’te Salkımsöğütün Türküsü başlıklı kitabında toplayan İlyasoğlu’nun, Arnavutköy’deki çocukluk yıllarını konu alan Teodora’nın Düşmanları başlıklı bir de romanı bulunmaktadır. Roman Yunancaya çevrilmiş ve Livanis Yayınları arasında Atina’da da yayımlanmıştır.
 
İlyasoğlu Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanı ve 1991’den bu yana Cumhuriyet gazetesinin sürekli müzik yazarıdır.
 
 
 

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20