HABER

Elif Tarakçı Akyar ve Hyun Sook Tekin

03.12.2016


Paylaş:

Keman sanatçısı Elif Tarakçı Akyar ve piyano sanatçısı Hyun Sook Tekin’in; Lila Müzik etiketiyle piyasaya çıkardıkları albümlerinde; Ludwig van Beethoven, Clara Schumann ve Antonin Dvorak’ın 18. ve 19. yüzyılda besteledikleri romans türünün en popüler ve parlak örnekleri yer alıyor.

Edebi ve müzikal bakımdan kökleri Ortaçağ İspanya'sına uzanan Romans; 15. yüzyıldan itibaren Avrupa halkının severek dinlediği ve müzik tarihinin her döneminin zevkine ve akımına göre dönüşen, 19. yüzyılın ilk yarısından itibaren Fransa'nın en gözde müzikal üretimlerinden biri olan bir tür... Romans'ın müzikal haritasına bakıldığında, gezgin müzisyenlerin sözlü ve yazılı aktarımıyla, 15. yüzyıl İspanya'sından İtalya'ya ve oradan da 18. yüzyıl Fransa ve Almanya'sına ulaştığı gözlemlenir. Bu türün özellikleri, Avrupa müzik tarihindeki yolculuğu, albüm kitapçığında 'Sözün Müzik Hâli: Romans' başlığı altında ayrıntılı bir şekilde aktarılıyor.






Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi ve Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası başkemancısı Elif Tarakçı Akyar; albümde yer alan repertuvarın, romans gibi ifade gücünü kelimelerden alan bir türü seçmelerinin nedeninin doğal, yalın ve anlaşılır bir müzikal ifade ile dinleyiciye ulaşma arzusu olduğunu belirtiyor. 


Uzun bir süredir Türkiye’de yaşayan, Güney Kore doğumlu, aynı zamanda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğretim üyesi olan piyanist Hyun Sook Tekin ise albümde yorumladıkları eserlerde var olan tutku, hüzün, mutluluk, özlem gibi duyguları içeren hikayeleri iyi anlayabilmeyi ve dinleyiciye aktarabilmeyi hedeflemiş.
İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, İTÜ MİAM öğretim üyesi, ses mühendisi Pieter Snapper tarafından kaydedilen albümün kitapçığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Nihan Tahtaişleyen tarafından hazırlanmış.

Satın almak için linke tıklayınız

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20