HABER

Uluslararası Ankara Müzik Festivali başlıyor

26.03.2017


Paylaş:

33 yıllık geçmişiyle Ankara'nın en uzun soluklu ve geleneksel etkinliği olan ve Sevda- Cenap And Müzik Vakfı tarafından azimle ve özveriyle düzenlenen Uluslararası Ankara Müzik Festivali 4-30 Nisan 2017 tarihleri arasında 34. kez müzikseverleri bir araya getirecek.

 

Dünyada ve ülkemizde yaşanan siyasi ve ekonomik zorluklara rağmen, sanatın var olması gerekliliğine olan inanç ile bu sene de Ankaralı sanatseverleri klasik müzik, rock’n roll, flamenko ve caz alanının seçkin örnekleri ile buluşturacak bir program hazırlandı. Baharın müjdeleyicisi niteliğindeki 34. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde, 8 ülkeden 250’ye yakın yerli ve yabancı sanatçı Ankara’da ağırlanacak.

Her biri kendi alanlarında yetkin ve dünyaca tanınmış yerli ve yabancı sanatçıların yer aldığı festival, bu yıl tüm kısıtlı olanaklara rağmen 11 etkinlikle Ankaralı sanatseverlere 3 farklı mekanda müzikal bir baharı müjdeleyecek.

Her yıl olduğu gibi açılış ve kapanış konserlerinin birer senfonik orkestra konseri ile yapılması, Türk bestecilerinin eserlerine yer verilmesi, Türk ve yabancı sanatçıların birliktelikleri ile genç sanatçıların desteklenmesi geleneklerinin sürdürüleceği festivalde, pek çok sanatçı ve topluluk ilk kez ülkemize ve başkente gelecek.

 

Açılış Konseri

4 Nisan Salı, MEB Şura, 20.00

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası

Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu

Rengim Gökmen, şef

 

34. Festival, Vakfın kültürel mirasını sürdürdüğü kuruculardan Cenap And’ın anısına düzenlenen Ankara’nın sanatsal gücünün yansıması olan bir konser ve Vakfın kuruluşundan itibaren Vakfın Danışma Kurulu başkanlığını yapmış olan Adnan Saygun’un 110. Doğum yılı sebebiyle bestecinin Ayin Raksı ile açılacak.


Dünyada kuruluşundan itibaren varlığını kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Avrupa’nın müzik eleştirmenleri tarafından “Cennetten Gelen Sesler” olarak nitelendirilen şef Cem-i Can Deliorman yönetimindeki Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile vereceği açılış konserinin şefi ve solistleri uluslararası kariyerlerini başarıyla sürdüren ve ülkemizi temsil eden şef Rengim Gökmen, mezzosoprano Asude Yavuz, bariton Caner Akgün ve bandoneon sanatçısı Tolga Salman.

 

Kiev Solistleri

12 Nisan Çarşamba, MEB Şura, 20.00

 

Festivalin ikinci etkinliği Ukrayna’nın en önemli oda müziği topluluğu olarak görülen ve ülkenin resmi kültür elçisi Kiev Solistleri. Ankara’da ilk kez festivalimizde yer alacak olan topluluğun solisti kemanda parlak tekniği ve hassas yorumu ile tanınmış virtüöz Valeriy Sokolov.

 

Big All & The Jokers

13 Nisan Perşembe, MEB Şura, 20.00

14 Nisan Cuma, Bis by New Castle Bilkent, 21.30

Rock’n Roll yıldızları ilk kez Türkiye’de 34. Festival’de... On yıldan uzun süredir birlikte müzik yapan Letonyalı müzisyenlerin 2013 yılında kurduğu Big Al & The Jokers festivalde Rock’n Roll severleri coşturacak. Her biri kendi dalında tanınmış müzisyenlerden oluşan grubun Rock’n Roll müziğinin klasik ruhuna sadık kalarak verdikleri konserler, başta Avrupa olmak üzere özellikle Kuzey Avrupa’da büyük yankı uyandırmakta. Smokie, Nazareth, Мacy Grey, Scorpions, Boney M, gibi dünyaca ünlü grup ve sanatçılar ile birlikte konserler vermiş topluluk, sahne enerjileri ve dansçıları ile Ankaralı festival seyircisine hareketli bir gece yaşatmaya geliyor.

 

Julien Libeer, Piyano Resitali

19 Nisan Çarşamba, MEB Şura, 20.00

Başta Dünyanın en saygın klasik müzik ödüllerinden biri olan “Diapason d'Or” olmak üzere “Belçika Klara Ulusal Klasik Müzik Radyosu En İyi Sanatçı” ve “En Genç Avrupalı Klasik Müzik Sanatçısı” ödülleri sahibi Belçikalı genç yıldız, yeni neslin en başarılı, gelecek vaat eden piyanistleri arasında gösteriliyor. 2017 yılı ‘Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri’ne de aday gösterilen Julien Libeer ilk kez Ankara’da ve festivalimize konuk oluyor.

 

Ahmet Kanneci Klasik Gitar Resitali

20 Nisan Perşembe, MEB Şura, 20.00

20 Nisan Perşembe günü festivalde özel bir gün yaşanacak…  Türkiye’de klasik gitar denildiğinde akla ilk gelen adlardan Ahmet Kanneci. Gerek yorumcu ve gerekse eğitimci kimliği ile ülkemizde klasik gitarın tanınmasında ve yaygınlaşmasında en önemli adlardan olan Ahmet Kanneci, sanatta 40. yılını Festivalde vereceği bu özel resitalle kutlayacak.


Company Rafael Amargo

22 Nisan, Cumartesi, MEB Şura, 20.00

Flamenko’nun bol ödüllü yıldızı Rafael Amargo, 22 Nisan Cuma akşamı İspanya’nın sıcak rüzgarlarını Ankara’da estirecek. Gösterileri ile hem İspanya’da ve hem de dünyada büyük başarılara imza atan Amargo, prestijli Max ödülü ve İtalya’nın en önemli dans ödülü Positano Leonide Massine’nin de sahibi. Rafael Amargo her ne kadar flamenko ve İspanyol danslarının teatral anlayışıyla ön plana çıksa da flamenko sanatçılarının bu sanatın özgün halinden uzaklaşmaması gerektiği inancıyla bu müziğin geleneksel öğelerini çağdaş koreografilerle harmanlayan usta bir dansçı… Amargo’nun Ankara’da ilk kez vereceği bu konser festivalin özel gösterimlerinden…

 

Jan MrÁcˇek-Lukas Klansky, Keman Piyano Resitali

26 Nisan Çrş, MEB, 20.00

Jan Mracek solo kariyeri ve yorumları ile pek çok sanatçıya ilham veren, üstün tekniği ile göz dolduran ve birçok uluslararası birinciliğe sahip bir sanatçı. Lukas Klansky, Slovakya, Almanya, Fransa, Italya, Belçika, Hollanda, Hırvatistan ve ülkemizde solist olarak yer alan ve uluslararası ödüller sahibi bir piyanist. Klasik müzik dünyasının Çek yıldızlar, ikili olarak ilk kez Türkiye’de ve festivalimizde yer alacak.

 

Begoa Ensemble

27 Nisan Perşembe, MEB Şura, 20.00

Ülkemizin yetiştirdiği genç müzisyenlerden oluşan yeni bir ses, yeni bir oluşum. Adını üyelerinin adlarının baş harflerinden alan BEGOA Ensemble, oda müziğine özel olarak ilgi duyan ve enstrümanlarında usta birbirinden yetenekli müzisyenlerden oluşuyor. Topluluk, başta Türk bestecilerinin eserleri olmak üzere geniş oda müziği repertuarını keşfetmek ve tanınmış eserlerin yanı sıra çok sık seslendirilmeyen eserleri dinleyicinin beğenisine sunmak amacıyla kuruldu. Begoa Ensemble Festivalimizde ilk kez yer alacak.

 

Nicholas Payton

29 Nisan Cumartesi, MEB Şura 21.00

Cazseverler için Nicholas Payton Ritm ağırlıklı son projesi Nicholas Payton Afro Caribbean Mix Tape Project’ ile Türkiye’de ilk kez 34. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde Grammy ödüllü Birleşik Devletler’de caz müziğinin köklerinin dayandığı New Orleans kentinde 1973 yılında doğan, trompetçi Nicholas Payton, günümüzün en yetenekli müzisyenlerinden biri olarak görülüyor. Payton, genç yaşına rağmen caz tarihindeki yerini sağlamlaştırmış ve birden çok enstrümanı da çalabilme özelliğine sahip bir sanatçı.

 

Kapanış Konseri

30 Nisan Pazar, MEB Şura, 20.00

Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası

Gürer Aykal, şef

Hande Küden, keman

Nil Kocamangil, çello

Onursal başkanlığını Prof. Gürer Aykal’ın yaptığı, genç şef Orhun Orhon ve öğrencileri tarafından 2011 yılında kurulmuş olan, çalışmalarını MÜZGENDER (Müzikle Yaşayan Gençlik Derneği) ve SCA Müzik Vakfı’nın desteği ile sürdüren Ankara Gençlik Senfoni Orkestası , bu yıl Festivalimizin kapanış konserini gerçekleştirecek.

Devlet Sanatçısı ve SCA Müzik Vakfı Danışma Kurulu Başkanı şef Gürer Aykal’ın yöneteceği konserin, solistlerinden ülkemizin gelecek vaat eden genç kemancılarından.Hande Küden, Berlin Filarmoni’nin 2015’de açtığı sınavda en genç aday olmasına rağmen 80 kişi arasından orkestraya seçilen üç kişiden biri.

Gecenin diğer solisti ise 2006 yılından itibaren katıldığı uluslararası ve ulusal yarışmalarda birçok ödül kazanmış ve dünyaca ünlü çellist Yo-Yo Ma’nın kendisinden övgü ile söz ettiği Nil Kocamangil.

 

 

Asaf Erdemli ‘’Enstrümantal” Heykel Sergisi

Festivalde bir yenilik… Asaf Erdemli’nin hurda parçalardan oluşturduğu Enstrümantal heykel sergisi festival boyunca etkinliklerin olduğu günlerde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Yalnızca seslerle oluşturulan enstrümantal müzik gibi bu heykellerde de tek tek hurda parçalardan oluşturulan yeni bir hikaye yaratıldı. Artık işlevini yitirmiş, görevini tamamlamış endüstriden geriye kalan atıl durumdaki nesneyi yeniden hayatın içine sokmak değer kazandırmak estetik bir eser haline dönüştürmek çabası enstrümantal sergisinin kurulmasını sağladı.

 

Etkinlik biletlerinin fiyatları 30 TL ile 104,5 TL arasında değişiyor. Öğrenciler ise biletleri 10 TL indirimli alabilecek. SCA Müzik Vakfı Destekleme Kartı sahiplerine ve 10 kişiyi aşan gruplara da özel indirimler uygulanacak.

 

www.ankarafestival.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20