HABER

11. Sanat Yılında

06.09.2017


Paylaş:

Bu sanat mevsiminde de Süreyya Opera Sahnesi'nde İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) idaresi ve Süreyya Operasınca yine özenli ve zengin bir konser, bale, opera temsilleri programı hazırlandı. Değerli virtüözler oda müziği edebiyatının birçok eserini pazartesi resitallerinde müzikseverlere dinletecekler. İDOB repertuvarındaki opera ve bale eserlerini bu yıl yenileriyle zenginleştiriyor. Bu güzide sanat topluluğu izleyicilere dramatik, lirik temsillerin dışında birçok şan ve orkestra konseri de sunacak.  

Opera programında yılın bir önemli yeniliği opera sanatının baş tacı bestecilerinden G. Verdi'nin son bestelediği eser olan 'Falstaff'ın sahnelenmesi olacak. Bu eser, ünlü kompozitörün Shakespeare'in 'Windsor'un Şen Kadınları' ve 'IV. Henry' adlı tiyatro oyunlarından derlenen bir lirik komedi olarak dünya opera sahnelerinde seçkin bir yer almıştır.  

Yılın diğer bir yeniliği 'Ninatta' isimli, konusunu Hitit Uygarlığı döneminden alan Türk operasının ilk sahnelenmesi olacaktır. Eserin bestecisi Evrim Demirel, yazarı ise Ahmet Ümit'tir. Böylece yerli opera repertuvarı bir yeni eser daha kazanacak ve ilk temsili Süreyya Operası'nda icra edilecektir.  

Bale dalında ise dans repertuvarının sevilen eseri Don Kişot'un yeni bir prodüksiyonunu izleme imkanı bulacağız.
 

Bir Müzik Mekanı Olarak Süreyya Operası  

Dinleyiciler elbette biliyorlar ve farkındalar ki Süreyya Opera Sahnesi 11 yıldır yalnızca müzik etkinliklerine yer verdi. Bir müzik sanatı mekanı olarak İstanbul sanat hayatında yerini aldı. İstanbul'da bu anlamda; yani yalnızca belli bir sanat türüne tahsis edilmiş başka bir mekan bulunmuyor. Oysa çağdaş çalışma hayatının gereği olan işbölümü, hiç kuşkusuz bütün sanat dalları içinde geçerlidir. Her sanat dalı özel ve onlara tahsis edilmiş mekanlara muhtaçtır. Verimli, nitelikli, başarılı yapımlar, icralar için ayrı ayrı sanat türleri için ayrı ayrı salonların varlığı zorunludur. Süreyya Opera Sahnesi, bu anlayışa uygun olarak işledi. Gerek merkezi, gerek yerel kamu yöneticilerinin yeni projelerini bu önemli ihtiyaca göre oluşturmaları sanat dünyasının beklentisidir.  

Bu yılki oda müziği resitalleri dizisinin açılışını ABD'de yaşayan ünlü kemancı Dmitri Berlinsky, piyanist Rustem Hayroudinoff ile birlikte yapacak.  Kasım 2017'de Özel bir Gün  26 Kasım günü, Türk müzik hayatının ilk eğitim kurumu olan Darülelhan'ın kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla bu seçkin kurumun bugünkü devamı olan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın orkestrası özel bir konser icra edecek. Ayrıca bina fuayesinde Darülelhan'ı konu alan belgesel bir sergi düzenlenecek ve ziyaretçilere açık kalacak.  

Pazartesi Konserleri  

2017-18'in orkestralı ilginç bir konseri ise Nisan ayında Budapeşte'deki Franz Liszt Akademisi kökenli seçkin müzisyenlerin oluşturduğu 2010 yılında kurulan 'Anima Musicae Chamber Orchestra-Anima Oda Müziği Orkestrası' ile piyanist Birsen Ulucan, kemancı Ayşen Ulucan ve keman ve viyolacı Özcan Ulucan'ın icra edeceği program olacak.  Yurt dışından bir diğer seçkin topluluk ise İngiltere'den gelecek olan Leonore Trio'dur. Grup piyanolu trio literatürünün iki dev eserini, Rahmaninov ve Çaykovski triolarını seslendirecek.  

Verda Erman ve İlhan Baran  

Bu yıl programda iki "Anma/Saygı" gecesi düzenlemeyi görev saydık. Geçen yıl vefat eden değerli piyanist, devlet sanatçısı Verda Erman ile değerli kompozitör ve birçok tanınmış müzisyenimizin hocası İlhan Baran'ı Türkiye'nin tanınmış virtüözlerinin katılacağı müzik gecelerinde anacağız.  

Aralık ayındaki Verda Erman gecesinde yer almayı kabul eden piyano virtüözleri Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, İbrahim Yazıcı, Güray Başol ile duayen kemancı Ayla Erduran'a bütün müzikseverler adına teşekkürlerimizi sunarız.  

İlhan Baran gecesi için virtüöz piyanistler Muhiddin Dürrüoğlu ve Özgür Aydın; usta kemancı Cihat Aşkın, viyolonselci Çağ Erçağ ve Devlet Opera ve Balesi'nin solisti bas Tuncay Kurtoğlu bu konseri icra etmeyi kabul ettiler. Kendilerine içten duygularımızı sunarız.  

Beste Yarışması  

Geçen yıl düzenlenen ve güzel sonuçlar alınan 35 yaş altı genç kompozitörlere yönelik düzenlenen oda orkestrası için KBSO Ulusal Beste Yarışması bu yıl da tekrar düzenlendi. Yarışmada ödül alacak eserler 26 Mart günü Gürer Aykal yönetimindeki İstanbul Sinfonietta oda orkestrası tarafından icra edilecek konserde belirlenecek. Konser, izleyiciye açık olacak.  

Akşamüzeri Etkinlikleri  

Süreyya Operası'nın etkinlik türlerinden biri olan Fuaye Konserlerine yer vermeye devam ediyoruz. Akşamüzerleri saat 18.00'de bina fuayesinde düzenlenen özel konserlerde "genç profesyoneller"i Süreyya Operası'nın fuaye ortamında müzikseverlerle buluşturmayı amaçlıyoruz.  

Her yıl izleyicilere sunduğumuz Bir Şölendir Opera programları çerçevesinde ise bu yıl, usta tiyatrocu Ali Poyrazoğlu'nun anlatacağı, göstereceği; geçen sezon ilan edilip zorunlu sebepler yüzünden iptal etmek zorunda kaldığımız, Shakespeare'in ünlü Hamlet trajedisini konu alan Ambroise Thomas'ın bestelediği aynı isimli opera olacak.  

Bir Bale Temsilinin Sahneleniş Öyküsü  

Süreyya Operası fuayelerinde her yıl müzik ve sahne sanatlarıyla ilgili eğitsel/belgesel bir sergi düzenliyoruz. 2017-18'de de bu defa bale sanatının mesleki özelliklerini, bir bale eserinin seyirci önüne çıkıncaya kadar geçirdiği hazırlık, kurgu, sahneleme aşamalarını çizim, fotoğraf ve yazılı açıklamalarla yansıtan bir sergi olacak. Uzun ve titiz bir hazırlığa ihtiyaç gösteren bu sergiyi elbet İstanbul Devlet Balesi'nin yetkin uzmanlarıyla ortak bir çalışma içerisinde hazırlayacağız.  

Bitirirken...  

Haziran 2018'de her yıl olduğu gibi İKSV'nin düzenlediği Uluslararası Müzik Festivali programında yer alan konserlerden bazıları Süreyya Operası'nda seslendirilecek.  

2017-2018 Süreyya Operası programında yer alacak bütün sanatçılara ve izleyicilere zevkli müzik günleri dileğiyle saygılar sunarız.

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20