AL DENTE

Begüm Gökmen: Bitlis yöresine ait katıklı dolma

05.04.2021


Paylaş:

Malzemeler
 
1 kg kabak
10-15 adet asma yaprağı
250 gr yağsız çiğ köftelik kıyma
1 adet büyük soğan
4 yemek kaşığı reyhan kurusu
1 yemek kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı domates ve biber salçası
1/2 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı kısırlık ince bulgur
 

Tarif
 
Yıkanıp soyulan kabaklar önce ikiye kesilir ve içleri oyulur. Yıkanıp 2-3 dakika sıcak suda bekletilen asma yaprakları süzgece alınır. İç malzemesi hazırlanana kadar bir kenarda bekletilir. Geniş bir kabın içinde kıyma, kuru reyhan, salça, rendelenmiş soğan ve karabiber iyice karıştırılarak yoğrulur. 
 
Asma yaprakları içine malzeme konularak sarılır. Kabakların içi malzemeyle doldurulduktan sonra, halka halka dilimlenerek sarılan yaprak dolmalarla tencereye dizilir. Malzemelerin üstü kapanmayacak şekilde tencereye su ilave edilir ve ateşe konulur. Su kaynadıktan sonra ateş kısılarak 15-20 dakika daha pişirilir.
 
Tencereden dikkatlice çıkarılıp tabağa alınan dolmaların üzerine sarımsaklı yoğurt konulur. Ayrı bir kapta kızdırılan tereyağ ve salça servis esnasında üstüne dökülür. Afiyet olsun!
 

Tavsiye edilen müzik
 
Egeli olmama rağmen yakın arkadaşım Hülya Karaman'dan öğrendiğim ve sıklıkla yaptığım bu yemekle beraber Claude Debussy'nin Arabesque No.1 eserini dinlemenizi tavsiye ederim.


 

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20