07.06.2021
Malzemeler
700 gr biftek
4-5 adet taze adaçayı
15 gr biberiye
2 dal taze fesleğen
100-150 ml zeytinyağı
6-7 adet arpacık soğanı
10 gr bal
200 ml beyaz şarap
500 gr kuşkonmaz
50 gr tereyağı
3 adet küp şeker
20 ml balzamik sos
Zeytinyağına taze biberiye, kekik, fesleğen ve ada çayı eklenip karıştırıldıktan sonra, bifteğin tamamı bu karışımın içinde kalacak şekilde yatırılır, üzeri kapatılıp bir gece boyunca buzdolabında bekletilir.
Biftek pişirilmeye başlamadan 30-45 dakika önce buzdolabından çıkarılır, kızartmadan önce oda sıcaklığına gelmesi sağlanır. Yapışmaz bir tava, içine yağ koymadan, ateşte iyice kızana kadar bekletilir. Tamamen kızan tavada bifteğin her iki tarafı ikişer dakika kızartılır. Tavadan alınan biftek alüminyum folyoyla kapatılır, 80 dereceye ayarlanan fırında 30 dakika dinlendirilir.
Kabuğu soyulup ve ikiye bölünen arpacık soğanları, içinde tereyağı kızdırılan bir tavaya koyulur ve küp şekerler eklenir. Şekerler karamelize olmaya başladıktan sonra balla beraber yarım bardak su ilave edilir ve su tamamen buharlaşıncaya kadar tavada sallanır. Su tamamen buharlaştıktan sonra ateş orta dereceye getirilir, yarım su bardağı beyaz şarap eklenerek sos söndürülür. Hafifçe kaynamaya başlayan sos, şarap tamamen buharlaşana kadar karıştırılır. Ardından diğer yarım bardak beyaz şarap eklenir ve bu da tamamen buharlaştırılır. Ateş kapatılır ve sosun içerisine önceden hazırlanıp buzdolabında bekletilen küp şeklinde kesilmiş tereyağı parçaları ve çok az miktarda balzamik sos ilave edilir.
Garnitür olarak servis edilecek yeşil kuşkonmazlar soyulur, bir tencerede su kaynatılır ve içine tuz ve tereyağı eklenerek 15-20 dakika boyunca haşlanır. Haşlama işleminden sonra üzerine az miktarda limon suyu ve tuz dökülür.
Fırından çıkarılan biftek, alüminyum folyosu açılmadan 5 dakika kadar dinlendirilir. Karamelize edilmiş soğan ve beyaz şarap sosuyla servise hazır edilir. Garnitür olarak hazırlanan kuşkonmazların üzerine başka bir tavada kızartılan tereyağı gezdirilir. Afiyet olsun!
Tavsiye edilen müzik
W.A. Mozart'ın mektuplarında “en sevdiği eseri” olarak belirttiği Üflemeli çalgılar ve Piyano için K 452 Numaralı Kenteti'ni tavsiye ederim. Tabii bütün bu ayrıntılardan sonra tarifi lezzetli kılan en önemli konu: Yemeğimizi ve sohbetimizi paylaşacağımız dostlarımız...