AL DENTE

Ece İdil: Pırasalı palamut ve bademli elmalı pay

10.09.2021


Paylaş:

Malzemeler
1 kg pırasa
1 paket krema
Tuz
Şeker
Karabiber
8-10 adet kuru erik (15 dakika ıslatılmış)
1 su bardağı kaşar peynir rendesi
1 su bardağı beyaz şarap
½ su bardağı sızma zeytinyağı
1 veya 2 adet palamut (Tepsiye sığacak kadar)
 
Tarif
Wok tavada kızdırılmış zeytinyağına, ince ince doğranmış pırasalar kısık ateşte 35-40 dakika kadar çevrilir. Karışım püre kıvamına gelince içine 1 pakete yakın krema, tuz, karabiber ve şekeri arzu ettiğiniz miktarda koyulur ve dinlenmeye bırakılır.
 
Diğer yandan 180 derece ısıtılmış fırına koyulacak olan tepsiye veya fırın kabına dizilen çiğ palamut dilimlerinin üzerine kuru erikler aralarına dağılacak şekilde yerleştirilir. Üzerine beyaz şarap dökülür ve hazırlanan harç da üzerine yayılarak fırına verilir. 15 dakika sonra çıkarılıp, üzerine rende kaşarı dökülür ve tekrar fırına koyulur. 20-25 dakika kadar daha pişip üzeri kızardıktan sonra servis yapılır.
 
Elmalı pay ve tavsiye edilen müzik
Sizler de benim gibi yemeğin ardından bir tatlı olmadan keyifle müzik dinlenmez fikrindeyseniz; Fransız hamuruyla hazırlanan (oda sıcaklığında tereyağ+un+çok az şeker) elmalı payı yapmanızı tavsiye ederim. Golden elmaları limonlayın, tarçın ve şekerle karıştırın, tereyağlanmış kaba dizin. Elinizle yoğurduğunuz hamuru parça parça, avuç içinde yayarak üzerini tamamen kapatın ve üzerine badem dökün. 25 dakikada bu pay pişerken, evinizde varsa Schubert’in Winterreise dizisi (Hele özellikle M. Goerne ve C. Eschenbach yorumunu bulabilirseniz) hemen koyun, çalmaya başlasın. 24. şarkıya gelmeden elinizde kahvenizle mutluluktan uyuyakalabilirsiniz.

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20