AL DENTE

Mehru Ensari: Firuze'nin İran köftesi

18.09.2021


Paylaş:

Malzemeler

 

750 gr dana kıyma

1 demet taze soğanın ince doğranmış yeşil kısmı

1/2 demet ince doğranmış taze nane 

1 su bardağı haşlanmış robottan çekilmiş lepe ya da nohut 

1 adet rendelenmiş kuru soğan 

1 kahve fincanı haşlanmış pirinç 

2 adet yumurta 

Tuz 

Karabiber

Zeriş

 

İç harcı için 

2 adet piyazlık doğranmış kuru soğan

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı tereyağı 

1 tatlı kaşığı zerdeçal 

1 tutam safran 

150 gr küçük doğranmış kayısı 

1-2 adet haşlanmış katı yumurta 

 

Tarif

 

Soğanlar zeytinyağı ve tereyağında kavrulur, içine doğranmış kayısılar, zerdeçal ve bir tutam safran konularak bir süre daha kavurmaya devam edilir.

 

Köfte malzemesinin tümü bir kapta iyice yoğurulur, bir miktar alınarak avuç büyüklüğünde top yapılır, ortasına bastırarak çukurlaştırılır, haşlanmış yumurtanın yarısı ve iç harcından konulur ve yuvarlayarak kapatılır, diğerleri de aynı şekilde hazırlanır...

 

İç malzemelerin kavrulduğu tencereye köfteleri içine alacak şekilde kaynar su ilave edilir, köfteler tek tek tencerenin içine konur, bir miktar tuz ve zeriş (veya yaban mersini) konur. 30-35 dakika pişirilir.

 

Köfteler büyük bir tabağa alınır ve üzerlerine zeriş (veya yaban mersini) konarak servise hazır edilir.

 

Tavsiye edilen müzik

 

Kızım Gülru'nun en sevdiği yemeği Firuze'nin (anneme hitap şeklim, asıl ismi Dilefruz'dur) tarifiyle pişirirken eşim Şadi fotoğrafımı çekti. Yemeğinizi afiyetle yerken damadım Herbert Schuhe'un Janacek-Schubert CD'sini dinleyeceğiz, bu albümü dinlemenizi size de tavsiye ederim.

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20