HABER

İmamoğlu, Mansur'la yolları ayırdı peki yerine kim gelecek?

28.11.2021


Paylaş:

Müzik camiasında bir süredir Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur'un görevinden ayrılmasının İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından isteneceği konuşuluyordu. Sonunda beklenen oldu ve 2019 yılı Kasım ayı başında İmamoğlu tarafından göreve getirilen Mansur ile yolları ayırma kararı alındı. Bugün yapılan ve aşağıya aldığım basın açıklamasında Cem Mansur ile ''yönetsel fikir ayrılıkları'' nedeniyle yolların ayrıldığı vurgulanıyor.

Mansur göreve getirildiği andan itibaren çok yönlü, bilgili ve entelektüel tarafı gelişmiş bir orkestra yöneticisi kimliğiyle, CRR Konser Salonu'na özlenen altın günlerini geri getireceği düşünülmüştü. Gelgelelim 2020 yılı Mart ayında kopan salgın ve girilen karantina ortamı pek çok kurum gibi CRR Konser Salonu'nu da maalesef iş yapamaz hale getirmişti. Kurum bir süre atıl kaldıktan sonra çalışmalarını internet üzerinden sürdürmüş ve çeşitli konserler düzenlemişti. Açılmanın başladığı yakın dönemde ise İstanbul'un çeşitli noktalarında düzenlenen konserlerle işlevini sürdüren kurum 2021-22 sezonunun fiziksel olarak da açılmasıyla kamuoyuna iddialı bir program açıklamıştı. Jordi Savall'den Gidon Kremer'e, Flamenkodan Türk Halk Müziğine uzanan geniş bir program yapan CRR Konser Salonu halkın her kesimini kucaklayan programcılık anlayışıyla övülmüştü. 

Salgın ortamında sadece iki yıl süreyle görev yapabilen ve böylece sanırım CRRKS'nin tarihinde en kısa süre genel sanat yönetmenliği yapan kişi unvanı alan Mansur'la ne tür 'yönetsel fikir ayrılıkları' nedeniyle çalışmama kararı alındığını şu an tüm detaylarıyla bilemiyoruz ama şu iyi bilinmelidir ki CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmenliği koltuğu sadece sanatsal bir koltuk değil, İBB bağlantısı nedeniyle aynı zamanda ''siyasal'' bir koltuktur da. Anlaşılan o ki, sanatsal öngörüsüne ve programcılık yeteneğine güvendiğimiz Mansur'a yönelik İBB'nin bazı katlarında zaman içinde sanatsal olmanın dışında bir rahatsızlık gelişmiş ki bu noktaya gelinmiş.

Peki Mansur'un yerine kim gelecek? Kulislerde üzerine konuşulan tek bir isim var o da genç orkestra şefimiz Murat Cem Orhan. Fazla sürdürmediği bir opera sanatçılığı kariyerinin ardından orkestra şefliğine geçiş yapan Orhan çok kısa sürede önemli işlere imza atan alanında başarılı bir isim. Devlet senfoni orkestralarımız ve devlet opera-balelerimizle sürekli çalışan Orhan'ın şeflik alanında önemli bir yetenek olduğu kesinlikle su götürmez. Fazıl Say'a olan yakınlığıyla da tanıdığımız Murat Cem Orhan eğer beklendiği gibi bu önemli göreve getirilirse çok başarılı giden şeflik kariyeriyle birlikte koltuğuna bir karpuz daha yüklemiş olacak.

Ama dediğim gibi, CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmenliği sadece sanatsal değil siyasal sorumlulukları da olan, seçilen kişinin idarecilik, siyaset ve diplomasiden de anlaması gereken, gerektiğinde ödünler de vermesinin beklendiği ''çok bağlantılı'' bir görev. Bu türden görevlere getirilen bir kişi, sadece sanatsal kaygılarla, sadece kendi bildiği doğrularla iş yapma, fildişi kulesine kendini hapsetme türünden, sanatçılıktan gelme kaygılar ve alışkanlıklarla yol alma gayretine girerse, ''başarısız'' görülme riski de artıyor ve görevinde kalma olasılığı düşüyor.

Bakalım bu gerçeklerin ışığında önümüzdeki günler ne gösterecek?

Serhan Bali



Cem Mansur'un yerine getirilmesi beklenen isim: Orkestra şefi Murat Cem Orhan. 


İBB tarafından bugün yapılan basın açıklamasının metni: 

MÜZİĞİN MERKEZİ ARALIK’TA DA CRR
İBB ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur’un yolları ayrıldı. Müziğin şehirdeki simge mekanı, yakında belirlenecek yeni sanat yönetmeni ile birlikte aralık ayında ve yeni yılda İstanbulluların iyi müzikle buluştuğu adres olmaya devam edecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur ile yönetsel fikir ayrılıkları nedeniyle yollarını ayırma kararı aldı. Yeni Genel Sanat Yönetmeni, kamuoyu ile kısa süre sonra paylaşılacak.
Türkiye’nin klasik müzik için tasarlanmış ilk konser salonu CRR, müziğin her türünden yetenekli ve tanınmış isimleri ağırlamaya yılın son ayında da devam edecek. 19 konserin gerçekleşeceği Aralık’ta; klasik müzikten çocuk operasına, cazdan Türk sanat Müziğine en özel repertuvarlar CRR’de sahnelenecek. Viyana Oda Orkestrası’nın 30 Aralık’ta vereceği muhteşem konser ile dinleyiciler yeni yılı müzikle karşılayacak.
CRR, 2020’nin Mart ayında başlayan pandemi nedeniyle online konserler ve dijital içeriklerle seyircisiyle bağını sürdürdü.2021 yaz ayları boyunca da ‘İstanbul’da Senfonik Yaz Konserleri’ ile açık havada klasik müzik konserlerine devam etti. Ekim ayından bu yana yüzde elli kapasite ile kapılarını izleyicilerine açan CRR,  tam kapasite olarak izleyicileri ile buluşmaya, yerli ve yabancı pek çok sanatçıyı ağırlamaya devam edecek.

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20