MAKALE

Polonya Müzik Mirası ve Polonya Müzik Portalı

10.03.2022


Paylaş:

2017’den beri The Fryderyk Chopin Enstitüsü ve PWM Edition tarafından, her iki kurumun da öncü bir girişimi olarak yürütülen; Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı tarafından finanse edilen Polonya Müzik Mirası adlı proje, 1795 ve 1918 yılları arasında Polonya’da yaratılan müziğin dokümantasyonunun çıkarılmasını hedefliyor. Projenin amaçları arasında, akademik çalışmalar, arşiv çalışmaları, dijital arşivleme, nota basımı, müzikolojik çalışmaların belgelenmesi, seçkin sanatçılarla konserler düzenlenmesi, kayıt ve fonografi girişimleri ile tüm bu kültürel mirasın hem internette hem de eğitim amacıyla erişilebilir kılınması yer alıyor.

 

Batı Avrupa’nın kültürel olarak gelişmiş uluslarının, tarih odaklı bir kültür politikasına sahip oldukları, sanatçılarını ve eserlerini tanıttıkları 123 yıllık bu süreçte Polonya’da (o dönem bağımsız bir ülke olmadığı için) bu tür girişimler genellikle kısıtlanıyor, yasadışı görülüyor veya finansmandan yoksun kalıyordu. Polonya Müzik Mirası Programı tam da bu boşluğu doldurmayı amaçlıyor.

 

Oluşumun ilk yıllarında birçok uygulama hayata geçirildi ve sonuç olarak sanatsal ve akademik çalışmalar ortaya çıktı. Fryderyk Chopin ve Karol Szymanowski gibi eserleri çalınan bestecilerin hâlihazırda basılı olan eserlerinin mevcut olan materyalleri güncellenerek dünya standartları düzeyine getirildi.

 

Polonya Müzik Mirası Programı, Polonya müzik kültürünün uluslararası sahnelerdeki varlığındaki orantısızlığın arkasındaki temel nedenin ortadan kaldırılması için fırsatlar yaratıyor. Bu program sayesinde Polonya, kendi kültürel mirasını uluslararası alanda aktif olarak destekleyen ülkeler arasına katılmış olmayı hedefliyor.

 

Polonya Müzik Portalı

Zamanın bestecilerinin hayatı ve çalışmaları hakkında oluşturulan bir derleme olan Polonya Müzik Portalı’nın; Ignacy Feliks Dobrzyński, Franciszek Lessel, Józef Krogulski, Maria Szymanowska gibi az bilinen ve Mieczysław Karłowicz veya Stanisław Moniuszko gibi eserleri konser programlarında icra edilen 25’in üzerinde Polonyalı besteciye dair bilgileri sunan bir web sitesi bulunuyor.

 

Portal, bestecilerin biyografilerini (genişletilmiş ve kısa versiyonlar hâlinde), eksiksiz eser kataloglarını, yaşam ve sanatsal aktivite takvimlerini, bibliyografyalarını ve aşamalı olarak eklenen multimedya materyallerini (kayıtlar, filmler ve ikonografiler) içeriyor.

 

Polonya Müzik Portalı, bu sanatçılar hakkında hemen erişilebilen eksiksiz ve sistematik bilginin ilk merkezi olma özelliğini taşıyor. Portalın içeriğinin ve sunduğu olanakların, Polonya’nın bölünmesinden önce ve sonra aktif olarak eser üretenler de dahil olmak üzere, tüm Polonyalı besteciler hakkında bilgilerle dolana kadar kademeli olarak genişlemesi hedefleniyor.


www.portalmuzykipolskiej.pl

 

 

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20