26.09.2022
Malzemeler
1 adet soyulmamış enginar
2 adet limon
1 çay bardağı erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı
Tuz ve karabiber
1 çay kaşığı hardal (tercihen)
Tarif
Enginar yıkanıp sapı biraz kesilir, bir tencereye içme suyu koyulur, içine limonun biri dilimlenir, biraz tuz eklenir ve enginar yaprakları çekildiğinde yumuşak bir şekilde ayrılma kıvamına gelinceye kadar haşlanır, ardından geniş bir tabağa alınır.
Bir limonun suyu, zeytinyağ, tuz, karabiber ve istenirse hardal karıştırılıp sos haline getirilir. Yapraklar bu sosa batırılarak alt uçlarından yenirken tam ortasına gelindiğinde tüylü olan kısmı bir kaşık yardımıyla temizlenip enginarın kalbi de yine bu sosa batırılarak yenir.
Bu arada enginarı haşladığınız sudan limon dilimlerini süzdükten sonra içine biraz limon sıkarak sabah içebilirsiniz. Afiyet olsun.
Tavsiye edilen müzik
Bir Giselle temsilinden önce bana hediye edilen ve temsil sonrasında bu yemeği yerken dinlediğim; benim için çok değerli olan Cinq grandes chaconnes adlı albümde piyanist Walid Akl'ın seslendirdiği J.S.Bach'ın Solo Keman için Partita No.2 (BWV 1004), Piyano Transkripsiyonları: J.Raff / J.Brahms / F.Busoni, 5.Bölüm: Chaconne'u dinlemenizi tavsiye ederim.