08.04.2023
Malzemeler
1 kg dana noir
2 adet büyük patates
2 adet büyük soğan
2 adet patlıcan
1 adet küçük boy karnabahar
1 ölçek karışık pirinç veya yaban pirinç karışımı
Tercihe göre et suyu veya su
1 tatlı kaşığı tüm baharat karışımı
Tarif
Kayınvalidemin aile toplantılarında sıklıkla pişirmeyi tercih ettiği bir Fas yemeği tarifini sizlerle paylaşmak isterim. Dilerseniz sadece sebze kullanabileceğiniz bu tarif, hem beyaz et hem de kırmızı etle hazırlanabilir. Ben kırmızı et tercih ettim..
Tüm sebzeler yıkanıp kurutulduktan sonra dilimlenerek tercihen kızartılabilir veya benim yaptığım gibi karnabahar ve yarı soyulmuş patlıcanlar fırında renklerini alana dek yaklaşık 180 derecede 30 dakika pişirilir. Parmak kalınlığındaki patatesler kızgın zeytinyağı ya da fındık yağında renk alana dek yarı pişirme yapılır ve havlu kağıt üzerine alınır. Büyük parçalar halindeki etler ise, bir tavada mühürlenerek ön pişirmeye alınır. Tüm malzemeye bu aşamada çok az tuz eklenir.
Öncelikle patatesler, parmak kalınlığında yuvarlak kesilen soğanlar ve et; biraz yağ konmuş büyük yayvan bir tencereye yerleştirilir. Aralara sebzeler ilave edilir, en son olarak da yıkanıp süzülen pirinçler serpilir. Bir ölçek su ve tüm baharat karışımı ilave edilir, orta ateşte pişirmeye başlanır.
Yemek pişme ısısına geldiğinde, olabilen en düşük pişirme ısısında yaklaşık 2.5 saat pişmeye bırakılır. Bu süre boyunca gerekirse ılık su ilaveleri yapılır. Suyu fazla koymadan dikkatle eklemek, yemeğin lezzetini vermesi açısından önemli...
Bizler ailece genellikle bu yemeği ertesi gün de tüketmeyi çok seviyoruz. Hafif dibi tutan patateslerden başlayarak servis edilen bu bereketli yemeğin sofranızda keyifle tüketilmesini diliyor, sevgilerimi gönderiyorum. Afiyet olsun!
Tavsiye edilen müzik
Itzhak Perlman'ın Klezmer albümünü dinlemenizi tavsiye ederim.