03.07.2023
Malzemeler
1,5 kase baldo pirinç
1 tatlı kaşığı safran
¼ bardak zeytinyağı
15 adet karides
15 adet midye
2 adet levrek
Tavuk suyu
1 adet büyük soğan
5 diş sarımsak
1 kase bezelye
1 adet limon
Tuz
Karabiber
Tarif
Soğan ve sarımsaklar orta ateşte zeytinyağı ile pembeleşene dek kavrulur. Daha sonra pirinç ve safran eklenerek kavurmaya devam edilir. Tuz, tavuk suyu ve karabiber ilave edilerek pirinçler tavuk suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Bir kaba tavuk suyu, tuz ve karabiber karışımından ayrılır.
Ayrı bir tencerede bezelyeler haşlanır, ardından soğuk suda yıkanıp ayrı bir kaba alınır. Yıkanan midye ve karidesler ayrı bir tavada bir diş sarımsak ve zeytinyağı ile pişirilir. Midyelerin kabukları açılınca tava ateşten alınır, suyu süzerek bir kenara koyulur. Bu arada başka bir tavada küçük küçük dilimlenmiş balıklar pişirilir. Süsleme için 4-5 adet karides ve midye ayrılır.
Pirinç, bezelye, midye ve balıklar bir tavaya koyulur üzerine tavuk suyu, tuz karabiber karışımı dökülür. Biraz safran eklenir, pirinçlerin hafif sulu kalmasına özen gösterilerek yüksek ateşte kaynayana dek pişirilir. Ayrılmış olan bezelye, karides, midyelerle üzeri süslenir. Arzu edilirse maydanoz da doğranabilir. Limon dilimleri de eklenerek servis edilir. Afiyet olsun!
Tavsiye edilen müzik
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve diğer orkestralarla söylediğim ve seslendirmekten büyük keyif aldığım Agustin Lara’nın Granada adlı eserini dinlemenizi öneririm.