SÖYLEŞİ

ENKA Sanat'tan 40. Yılında Yeni Bir Destek Programı: Lale Tara Sanat Bursu

31.07.2023


Paylaş:

Bugüne dek genç sanatçılara yönelik farklı alanlarda destek programları yürüten ENKA Sanat, 40. yılında Lale Tara Sanat Bursu ile genç klasik müzik sanatçılarının yurt dışındaki lisans ve lisansüstü eğitimlerine destek olacak. Bu özel program için ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu'na sorularımızı yönelttik.
 
ENKA Sanat olarak uzun yıllardır yetenekli genç sanatçılarımıza yönelik farklı alanlardaki değerli destek programlarınızla çok sayıda gencimize katkılar sağladınız. Lale Tara Sanat Bursu adı altındaki yeni destek programınızda ise klasik müzik alanına odaklandığınızı görüyoruz. Yeni destek programınızı nasıl bir vizyonla oluşturdunuz, sizden dinlemek isteriz...
Evet, genç sanatçılar ve onlara destek sağlamak ENKA Sanat olarak her zaman bizim için büyük bir önem teşkil etti; gündemimizin ana maddelerinden biri oldu. Genç sanatçıların yeteneklerini keşfetmelerini, geliştirmelerini ve sergilemelerini sağlamak için çaba sarf etmeyi önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu düşünceyle, bugüne dek genç sanatçılar için farklı ihtiyaçlara yönelik farklı destek programları yürüttük. Bu programları şekillendirirken genç sanatçılar, aileleri ve profesyonel sanatçıların talep, görüş ve önerilerini dinledik, onlarla fikir alışverişinde bulunduk; çağın ve dijital dünyanın gereksinimlerini gözettik. Bu çalışmalarımız aynı zamanda ENKA Vakfı’nın eğitim, spor ve sanatla genç nesiller yetiştirme misyonu ile ENKA Sanat'ın genç yetenekleri destekleme konusundaki kararlılığının da bir göstergesi diyebilirim.

Eğitime odaklı sanat bursları, yetenekli gençlere eşitlik, erişim ve fırsat sağlamak için önemli bir mekanizma. 40. yılımızda hayata geçirdiğimiz Lale Tara Sanat Bursu ile Türkiye'deki yetenekli genç sanatçıların yurt dışındaki lisans ve yüksek lisans eğitimlerine katkı sağlayarak onların potansiyellerini geliştirmelerine destek olmayı amaçlıyoruz. Sayın Lale Tara uzun yıllardır genç sanatçıların eğitimlerine bireysel olarak destek veriyor. Bu burs programı, sanatın ve sanatçının daimi dostu Sayın Lale Tara’nın genç sanatçılara verdiği bu desteği sürdürülebilir kılmak amacıyla onun vizyonundan hareketle doğdu.

Seçici kurulu belirleme sürecinizden biraz bahsedebilir misiniz? Seçici kurul kimlerden oluşuyor?
Kurul, alanlarında uzman, profesyonel sanatçılardan ve akademisyenlerden oluşuyor. Bu isimlerden ilki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Grup Şefi ve aynı zamanda Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Solo Flütçüsü Bülent Evcil. Flütün Türkiye’deki popülerliğini artırmayı amaç edinen sanatçı, Belçika Kraliyet Sanat Teşvik Madalyası'nın da sahibi. Viyolonsel Sanatçısı ve MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Dilbağ Tokay, ülkemizin genç yeteneklerine destek olmak amacıyla üç yıldır yürüttüğümüz “ENKA Sahne” projesinin de Danışma Kurulu’nda yer alıyor. Sanatçı aynı zamanda, 2020 yılında kurulan viyolonsel dörtlüsü Cello Paradiso üyesi olarak pek çok başarılı konsere imza atmış, ödüllü bir isim. ENKA Sanat’ın daimi sanatçısı dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ile dostluğumuz ve iş birliğimiz çok eski yıllara dayanıyor. Böylesine önemli bir ismin kurulumuzda yer alarak, bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaşıyor olmasından büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Piyanist ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Gökhan Aybulus ise, 2009 yılında doktora çalışmalarını Sayın Lale Tara’nın özel bursu ile Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı Prof. Sergei Dorensky’nin sınıfında başarıyla bitiren bir diğer değerli sanatçımız. Ulusal ve uluslararası platformlarda çok sayıda konser veren sanatçı, aynı zamanda “ENKA Sahne” projesinin de Danışma Kurulu’nda yer alıyor.
 
 
 
Lale Tara Sanat Bursu'nun ilk yılında ve gelecek yıllarda maddi destek miktarı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Burs kapsamında, Seçici Kurul’un belirlediği iki genç yeteneğe 2 Milyon TL’lik burs desteği taahhüt ediyoruz. Belirttiğiniz gibi, bu yıl özellikle de klasik müzik alanına odaklandık. Yurt dışında lisans ve yüksek lisans eğitimi almak isteyen müzisyenlerimiz için başvuru alıyoruz. Önümüzdeki yıllarda diğer sanat dallarına yönelik çalışmalar da yürütmeyi hedefliyoruz. İlerleyen dönemde destek vereceğimiz diğer sanat dallarını ilgili yılda ayrıntılı olarak açıklayacağız.

Söyleşimiz esnasında başvuru süreci devam ediyor, katılım yoğunluğu hakkında bilgi vermenizi rica edebilir miyiz?
ENKA Sanat’ın web sitesindeki Lale Tara Sanat Bursu linkinde 1 Haziran 2023 itibariyle aktif olan Burs Başvuru Modülü, 5 Temmuz 2023 saat 18.30’a kadar açık olacak. Bu başvurular neticesinde Seçici Kurul Ön Değerlendirmesi'nden geçen adaylar, 3 Ağustos’ta gerçekleştirilecek Mülakat aşamasına davet edilecek. Adayın enstrümanı ile hazırladığı iki farklı dönemden seçilmiş programının canlı performansının, Seçici Kurul tarafından izleneceği Mülakat, ENKA Vakfı Sadi Gülçelik Spor Tesisleri’nde gerçekleşecek. Mülakat sonucu, burs almaya hak kazanan isimler yine kurumumuzun web sitesindeki Lale Tara Sanat Bursu linkinden duyurulacak. 

Sizin de belirttiğiniz gibi, şu an başvurular devam ediyor. İlk günden bugüne üçüncü haftayı tamamlamış bulunuyoruz. Başvurular beklenilen düzeyde devam ediyor, bayram sonrası başvuruların son haftasına gireceğiz. Başvuruların o dönemde artacağını öngörüyoruz. 
 
Lale Tara Sanat Bursu'na layık görülecek genç sanatçılarımız adına bizler de şimdiden heyecanlı ve mutluyuz, sonuçları ne zaman açıklayacaksınız?
İnanın bizler de çok heyecanlıyız, ilginize ve bursun duyurulmasına olan katkınıza teşekkür ederiz. Bursun sonuç duyurusunu Ağustos'un ilk haftası gerçekleştireceğiz. Dileriz, bu burs ile müzikal yeteneklerini geliştirmek isteyen gençlerin eğitimlerine destek vermenin yanı sıra, onların ilham verici ve motive edici bir ortama erişimlerini de sağlamış oluruz. Aynı zamanda, müzik dünyasının geleceğini şekillendirecek genç yeteneklerimizin ortaya çıkmasına katkıda bulunarak, kültürel zenginliğimizi ve sanatın gücünü kutlamamıza olanak sağlarız. 

Heyecanımızı paylaşmak ve bu bursun uzun vadede müzik dünyamıza getireceği olumlu etkiyi görmek için sabırsızlanıyoruz. 

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20