SÖYLEŞİ

İzmir'in Kültür Sanat Hayatına Yeni Bir Soluk Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Müzik

30.11.2023


Paylaş:

Kıymetli Andante okurları,  Çocukluğumdan bu yana okumak hayatımın en önemli tutkularından biri oldu. Benim için kitap okumak limiti olmayan bir özgürlük alanı, geçmiş ve geleceğin arasındaki köprüyü oluşturan kaynaklardan biri. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, tüm sezon boyunca bünyesine kazandırdığı yeni ve gelecekçi projeleriyle yakından takip ettiğim bir sanat kurumu oldu. Geçen ay sanat merkezine yaptığım bir ziyaret sırasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve AASSM Müdürü Emel Akçay Özer’in ortak hayalleri olan Müzik Kütüphanesi’ni ziyaret ettim. Hem bir İzmirli hem de bir sanatçı olarak böyle bir oluşumun İzmir’e kazandırılmış olması beni heyecanlandırdı. Ardından keman sanatçısı ve kurumun yöneticisi Emel Hanımla tanıştık, kendisinin kuruma olan ilgisi ve sahiplenici kişiliği beni etkiledi. Müzik Kütüphanesi için bir şeyler yapmak istediğimi söylediğimde benimle aynı heyecanı yaşadı. İzmirli ve yolu İzmir’den geçen tüm sanatseverlere AASSM Müzik Kütüphanesi’ni ziyaret etmelerini tavsiye ediyor ve sizi söyleşimizle baş başa bırakıyorum…

“Kesinlikle bilmeniz gereken tek şey, kütüphanenin nerede olduğudur.”
- Albert Einstein  

Kariyer yolculuğunuzu incelediğimde icracılık alanındaki çalışmalarınızın yanı sıra farklı pozisyonlardaki görevleriniz dikkatimi çekti. Kendiniz ve kariyerinizdeki çeşitli süreçlerden bahsedebilir misiniz?  
1990 yılı Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Keman Bölümü mezunuyum. Aynı yıl Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nda çalışmaya başladım. 1999-2000 yıllarında New York Mannes College of Music’de eğitim aldım. Türkiye’nin birçok ilinde ve yurt dışında çok sayıda orkestra ve oda müziği topluluklarıyla konser ve festivallere katıldım. Gazi Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden aldığım Pedagojik Formasyon eğitimi sayesinde TED Ankara Koleji, İstanbul Robert Kolej, Şişli Terakki Vakfı Okulları gibi birçok okulda projeler yürüttüm, dersler verdim ve öğrenciler yetiştirdim. 2017 Ekim ayında emekli olana kadar Ankara ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestralarında ayrıca kurucusu olduğum Ancyra Ensemble, Orkestra Ankara gibi özel orkestraların yanı sıra Limak Filarmoni Orkestrası’nın koordinatörlüğü yaptım. 2020 yılı Kasım ayından bu yana İzBB’ye bağlı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin yöneticisi olarak görev yapıyorum.  

AASSM, İzBB’nin İzmir’e kazandırdığı en değerli armağanlardan biri. Sizinle yaptığımız toplantıda beni şaşırtan şeylerden biri bu büyük projenin önemli isimlerinden mimar Tevfik Tozkoparan’ın, İzBB Başkanı Tunç Soyer’in ve sizin ortak hayaliniz olan Müzik Kütüphanesi. Kütüphanenin hikâyesini okurlarımızla paylaşabilir misiniz?  
Başkanımız Tunç Soyer’in her mahalleye bir kütüphane projesi kapsamında özellikle konsept kütüphaneler açmak için özel talimatı vardır. AASSM inşaat aşamasındayken müellif mimarımız Tevfik Tozkoparan’ın inşaat güncesinde bahçemizde bulunan eski binanın kütüphane olarak tasarlandığı yönündeki notlarını buldum. Başkanımıza konuyu iletince kendisi hemen talimat vererek mevcut kullanımı başka bir birimin bürosu olan söz konusu eski binayı boşalttırdı. Yapılması gereken tadilat ve yenilemelerden sonra 3 Kasım 2022 tarihinde Müzik Kütüphanemiz açıldı.  



“Kütüphane benim göz bebeğim” ifadesini kullanmanız bu oluşuma gösterdiğiniz önemi ve heyecanı yansıtıyor. Sizin için AASSM Müzik Kütüphanesi neden bu kadar kıymetli?  
Öncelikle Müzik Kütüphanesi açmak fikrini taşıyan bir Başkanımızın olması ve bu vizyonu gerçekleştirmesi açısından İzmir’in ne kadar şanslı olduğunu belirteyim. Başkanımız tüm yoğunluğu içerisinde bu konuyla bizzat ilgilendi. Bu, her şeyden önce bir sanatçı olarak beni çok etkiliyor. Kütüphanemizde basılı yayınların dışında internet üzerinden nota sitelerine ulaşım, araştırmalar için kaynaklara ulaşım kolaylığı sağladığımız bilgisayarlarımız mevcut. Önemsediğimiz bir başka konu ise Müzik Kütüphanemizde yapılan yüz yüze atölye çalışmaları, söyleşi ve sanatçılarla buluşmalarına ev sahipliği yapıyor olmamız.  



Faaliyet sürecinin yeni olmasına rağmen gözlemlerime dayanarak çok çeşitli ve zengin bir külliyatı bünyesinde barındıracağını öngörebiliyorum. Müzisyenler için günümüzde ekonomik şartlardan dolayı ulaşımı zor olan orijinal notalara, müzik alanında yerli ve yabancı yayınlara yer vermişsiniz. İçeriklerin seçim sürecinde nasıl bir yol izliyorsunuz?  
Açıkçası bu süreçte aldığım konservatuvar eğitimine çok şey borçluyum. Geçmişten günümüze yayınlanan kaynakları takip etmek kişisel merakımdır. Yurt dışı yayınların takibi internet sayesinde kolaylaştı. Birçok yayıneviyle iletişimdeyiz. Ancak günümüz koşullarında bir kütüphanenin özellikle yabancı dilde yayımlanan kitap ve nota çeşitliliğini sağlamak gittikçe güçleşiyor. Yıllar içerisinde çok daha fazla yayına yer vereceğimizi umuyorum. Ayrıca İzmir’de bulunan sahafların ve bağış yapmak isteyen müzikseverlerin de kütüphanemize katkısı çok büyük. Onlara da bu vesileyle teşekkür etmek isterim.  



Kütüphane sanatseverlerin desteğine de açık. Kitap bağışlarını alırken nelere dikkat ediyorsunuz?  
Bahsettiğim gibi bağışçılarımız bizler için çok önemli. Dikkat ettiğimiz tek şey kitap ya da notaların hasarsız olması ve sanat yönünden değerli içerik barındırması.  

AASSM yaratıcı ekibi, Müzik Kütüphanesi için Yazarlık Atölyeleri, Kayıp Prens Strauss, Paganini’nin Sihirli Parmakları gibi birbirinden yaratıcı projeler üretiyor. Müzik Kütüphanesi’nin gelecek projelerinden bahsedebilir misiniz?
2023/24 sezonunda Müzik Kütüphanesi birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bazıları şunlar: Müziği Okuyanlar Kulübü, Johann Sebastian ile Şatoda Üç Saat, Ritimler ve Danslarla Orff Schulwerk, Antonio Vivaldi ile Mevsimler.  

Değerli Andante okurları, Instagram hesabım @canozukan üzerinden içeriklerime ulaşabilirsiniz. Sanat dolu günlerde buluşabilmek dileğiyle; sağlıkla, sevgiyle, müzikle kalın... 

BENZER HABERLER


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20