15.03.2024
Ulusal Müziğimiz projesi kapsamında yer alan besteci Turgay Erdener’in eserlerinin bir kısmı, 27 Şubat 2024 akşamı icra edildi. Dinleyenlerin büyük beğenisini kazanan konser, Süreyya Operası'nın unutulmazları listesine adını yazdırdı.
Bu konser üzerine yazmak benim için oldukça zordu. Eserler, solist, müzisyenler ve sahne öylesine bütünleşmişlerdi ki üzerine tek tek bir şeyler söyleyebilmek imkânsız gibiydi. Ancak yazmadan da duramayacağım bir akşam olduğundan kalemim yettiğince yazmak istedim.
Öncelikle oldukça kapsamlı hazırlanan konser programı hem eserler hakkında detaylı bilgi hem de bestecinin kimliği hakkında ipuçları sunuyordu. Konser programının ilk bölümü Erdener'in tiyatro oyunu için bestelediği eserlerden oluşuyordu. Geçer, Nereye Aşkım, Umutsuz Aşka Gazel, Gümüş, Ölü Çocuğa Gazel, İlle de, Sen Sen Sen, Çini ve Canım adlı eserleri sırasıyla seslendirildi. İkinci bölümde Göle Yas, Yerçekimli Karanfil, Geçmiyor Günler, Irmağın Şarkısı, Gökyüzünde Tüten Olsam, Sabahın Seherinde ve Gönül Gurbet Ele Varma eserleri müzikseverlerle buluştu.
Bestecinin müziklerinde şiire ve tiyatroya olan derin ilgisini, doğaya, aşka ve insanlara uzanan sevgisini, büyük ustanın özgün müzik dilini, kendi topraklarına olan bağını hissederek, eserleri üzerinden Turgay Erdener'i keşfetmeye çalıştım. Sahneye odaklandığımda ise eserlere yakışır mükemmellikte bir seslendirmeyle karşılaştığımı söylemem gerek…
Soprano Selva Erdener sesiyle, duruşuyla sahneyi kendi evi haline getirdi ve zarif adımlarıyla sahnede giderek devleşti. Selva Erdener’in sesine enstrümanlarıyla eşlik eden Murat Anıl Erginol, Burak Ayrancı, Farheng Bahçeban, Ecesu Sertesen, Emre Günay ve Ahmet Baran eserleri ulaşabilecekleri en yüksek noktaya taşırken, İlke Kodal’ın dansı ile konser estetik bir şölene dönüştü.
Konserin anlatımlı olması da güzeldi. Turgay Erdener’in müzik yaşamını kendisine en yakın isimlerden Selva Erdener’den dinleme olanağı bulduk. Selva Erdener ile İbrahim Yazıcı’nın tatlı atışmaları seyircinin yüzünde tebessüm oluşturdu. İbrahim Yazıcı’yı şef olarak defalarca sahnede görme olanağına sahip olduğumdan onun seyirciyle kurduğu bağa bir kez daha tanık oldum. Diğer konserlerde olduğu gibi yüksek enerjisi ve kendine özgü canlılığıyla bu konserde de seyirciyle kısa sürede güçlü bir bağ kurmayı başardı. Kendisi piyano başındaydı ancak şefliği elden bırakmış değildi, ara ara eserleri yönetti.
Erdener eserlerinden Erdener’i dinlediğimiz bu muazzam akşamın sonunda dakikalarca süren alkışlarla sahnedeki tüm sanatçılara teşekkürümüzü sunduk
Ulusal Müziğimiz Projesi
Ulusal Müziğimiz, ülkemizin yetiştirdiği Cumhuriyet Dönemi bestecilerinin eserlerinin sahneye taşınması için tasarlanmış oldukça kapsamlı bir projedir. Proje, 9 Ocak-12 Mart 2024 tarihleri arasında Süreyya Operası ve Atatürk Kültür Merkezi’nde dinleyicileriyle buluşturulmak üzere hazırlandı.
Konser serisinde Ahmed Adnan Saygun, Necil Kazım Akses, Nevit Kodallı, Cemal Reşid Rey, Ulvi Cemal Erkin, Yalçın Tura ve son kuşağın en önemli bestecisi olarak kabul edilen Turgay Erdener eserlerinin bir kısmı sahneleniyor. Proje kapsamında Esra Abacioğlu Akcan, Serkan Bodur, Kenan Dağaşan, Berk Dalkılıç, Zafer Erdaş, Selva Erdener, Anna Sirel Y. Etyemez, Önay Günay, Nazlı Deniz Süren, Murat Anıl Erginol, Bora Gökay, Verda Gül, Burak Ayrancı, Farheng Bahçeban, Ecesu Sertesen, Emre Günay, Ahmet Baran, Hüseyin Kaya, Murat Kodallı, İbrahim Yazıcı ve Fügen Yiğitgil gibi önemli solist ve müzisyenler bestecilerimizin eserlerini sahneye taşıyor.