11.04.2024
Malzemeler
2 adet temizlenmiş tavuk göğsü
400-450 ml çiğ krema
1 baş sarımsak
Tuz
Karabiber
Ceviz-i bevva
Tarhun otu
36 aylık parmesan peyniri
Tarif
Filetosu çıkarılmış iki adet tavuk göğsü başparmak boyunda, şişman parçalar halinde kesilir. Isıya dayanıklı cam bir kap az tereyağı ile sıvanır. Tavuk parçaları üst üste gelmeyecek şekilde içine yerleştirilir. Bir bütün baş sarımsak ezmeden ince ince doğranır. Bir kaseye 400 ml çiğ krema dökülür ve sarımsaklar kremaya katılır. İçine çok az ceviz-i bevva rendelenir. (Annemin yemek kitaplarında fisk-i ceviz-i bevva olarak geçer) Arzu edenler bu karışımı az olmak kaydıyla tarhun otuyla da keyiflendirebilir. Üzerine biraz tuz ve değirmenden çekilen karabiber eklenir.
Hazırlanan karışım tavukların üzerini iyice kapatacak şekilde kaba dökülür. Sosun tavuk parçalarının her tarafını kaplaması sağlanır. Sos, tavuk parçalarının üzerini tamamen kaplamıyorsa, çiğ krema takviye edilir. Üzerine ise, sosu kapatacak şekilde 36 ay yaşlanmış parmesan rendelenir ve kabın üzeri alüminyum ile sıkıca kapatılır. Önceden 220 derece ısıtılmış fırının ısısı 175 dereceye düşürülür. 175 derecede 1-1,5 saat dinlenen yemeğin üzerinden alüminyum alınır ve ısı 200 dereceye yükseltilir. Parmesan kızarana kadar fırında bekletilir ve fırın kapatılır. Yemek fırında bir süre daha kalabilir, üzeri hafifçe alüminyumla kapatılırsa parmesan peyniri kurumaz. Önemli olan tavuğun iyice yumuşaması ve sosun kaybolmamasıdır. Tavuğun cinsine ve pişme süresine göre yemek son halinde biraz kuruyabilir, bu yüzden başta sosu bol tutmak gerekmektedir.
Bu karışımı bir gece evvelden hazırlanıp dolapta saklanırsa, tavuklar daha yumuşak ve lezzetli olur. Çok miktar çiğ krema arzu etmeyenler karışımı bir miktar sütle inceltebilir. Yemeğin yanına tereyağlı pilav öneriyorum. Afiyet olsun.
Tavsiye edilen müzik
Michelangeli, Pogorelich ve Horowitz'in yorumlarıyla Domenico Scarlatti'nin sonatlarını dinlemenizi tavsiye ederim.