SÖYLEŞİ

Sonat Coşkuner'den Keman Eğitimi İçin Türk Eserleri

19.08.2024


Paylaş:

Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı’nda keman eğitimcisi olarak görev yapan Doç. Dr. Sonat Coşkuner’e, Ekim 2023’te piyanist Özgün Coşkuner ve korrepetitör A.Sait Karabulut ile kaydını yaptığı Keman Eğitimi İçin Türk Eserleri başlıklı albümüne dair merak edilen soruları yönelttik.
 
Keman Eğitimi İçin Türk Eserleri başlıklı albümünüzde üç önemli bestecimizin eserlerine yer verdinizBu albüm fikri nasıl oluştu? Kayıt ve yapım sürecini sizden dinlemek isteriz.
Öğrencilik yıllarından beri Türk bestecilerimizin eserlerini seslendirmeyi çok seven ve önemseyen bir eğitimci/kemancı olarak, keman eğitiminde kullanılan Türk eserlerinin her zaman azlığından yakınmışımdır. Bu birçok meslektaşımızın da ortak fikridir esasında. Muhteşem eserlerimiz olsa da, bu eserler hem ileri seviye için hem de keman eğitimi düşünülerek yazılmış değiller. Bu eksiklikten yola çıkarak 2022 yılında Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi bünyesinde Keman Eğitimi İçin Türk Eserleri Albümü adlı projeyi yazdım. Daha sonra temel sağ ve sol el hedeflerine yönelik bir çerçeve oluşturdum. Sonraki aşamada ise üç besteci Onur Özmen, Cem Esen ve Attila Kadri Şendil ile görüşerek projeye başladık. Projenin çıktısı olarak zaten CD ve notaların basımı vardı. 2023’ün Ekim ayında kayıt ve ilk seslendirilişleri gerçekleştirdik. Kayıtları Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı’nın imkânlarıyla gerçekleştirdik. 
 
Eserlerin notalarını ve kayıtlarını yurt içi ve yurt dışında öğrenim gören öğrencilerle nasıl buluşturmayı düşünüyorsunuz? 
Kayıtlar CD olarak basıldı. Ancak günümüzde CD dinleyen pek kalmadı veya çok azaldı sanırım. Bu sebeple biz de albümü dijital platformlarda yayınlamayı uygun gördük. Bu şekilde isteyen herkes rahatça dinleyebilecek. 
 
Notaların da basımı yapıldı ancak proje kapsamında olduğu için ticari bir durum söz konusu değil. Bu sebeple sınırlı sayıda baskı yapabildik. Ancak hem eserlerin bestecileri hem de icracılar olarak bizler, notaları kolaylıkla ulaştırabiliriz isteyenlere.


 
Keman eğitiminde mutlaka olmalı dediğimiz diğer Türk eserleri neler?
Rahmetli bestecilerimiz Necdet Levent ve Server Acim’in eserlerini öğrencilerime mutlaka çaldırıyorum. Necdet Levent’in neredeyse her seviye için bir eseri var. Melodilerini ve teknik olarak kazanımlarını seviyorum. Bir de Aydın Karlıbel’in eserlerini de zaman zaman öğretiyorum. İlk yıllar için oldukça güzel eserler. Tabi orta ve ileri seviler için sayısız Türk eseri var. Aslında tüm bu keman eserlerinin seviyelerinin belirlenerek müzik eğitimi veren kurumlarda müfredata yerleştirilmesi iyi olur.
 
Akdeniz Üniversitesinin böyle bir projeye desteği oldukça ilham verici. Bu albüm sonrasında, üniversite yönetimlerinin öğrencilerin yapmayı arzu ettiği kayıt projelerine öncülük edeceğini düşünüyor musunuz?
Bu projemiz yanlış bilmiyorsam Akdeniz Üniversitesi bünyesinde içerisinde kaydı da yapılan ilk proje. Eğer projeler doğru şekilde anlatılırsa desteğin olacağını ve şartların daha da iyileşeceğini düşünüyorum. 
 
Çocuklar için keman eğitimini destekleyecek beste siparişleri vermeyi planlıyor musunuz? 
Kesinlikle! Bu projemiz güzel sonuçlandı ve tepkiler şimdilik gayet olumlu. Zaman içerisinde keman eğitiminin her seviyesi için ve hem sağ el hem de sol el tekniklerinin öğretilmesinde ve pekiştirilmesinde yeni eserlerin yazılması gerektiğini düşünüyorum. 
 
Projenizin devamı olacaksa başka hangi bestecilerimizle çalışacaksınız?
Açıkçası henüz net bir isim yok aklımda. Ancak, çok iyi işler çıkaran ve prolifik bestecilerimiz var. Eğitim müziğini önemseyen ve bu alanda eser yazmak isteyen tüm bestecilerimizle çalışabilirim.


 
Doç. Dr. Sonat Coşkuner
Müziğe ve keman eğitimine 1996 yılında Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladı. 2000 yılında öğrenci değişim projesiyle Waimar’a gönderildi. Aynı yıl Gazi Üniversitesi’ni kazandı ve Prof. Yılmaz Şendurur’un keman öğrencisi oldu. Cihat Aşkın, Mihail Aranoviç Gotsdinner ve Albert Markov’un ustalık sınıflarına katıldı. 2005-2010 yılları arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda keman eğitimcisi olarak çalıştı. 2007 yılında yüksek lisansını, 2012 yılında ise doktorasını tamamladı. Strasbourg, Bakü, Londra, Porto, Astana ve Floransa’da keman resitalleri verdi. 2010-2015 yılları arasında Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nda keman sanatçısı ve çocuk korosu şefi olarak çalıştı. Çalışmalarını Soundpainting ve keman eğitimi üzerine yapan Coşkuner, 2008 yılından beri Soundpainting yapmakta ve 2013 yılından bu yana lisans üstü düzeyde Soundpainting dersleri vermektedir. 2016 yılında Fransa Ankara Başkonsolosluğu’ndan kazanmış olduğu burs ile Bordeaux’da Soundpainting Yoluyla Algının Artırılması üzerine çalıştı. 2018 yılında Tübitak doktora sonrası araştırma bursu ile Bergen Western University Of Applied Science’da Soundpainting’in Dikkat Üzerine Etkileri üzerine bir araştırma yaptı. Halen Soundpainting üzerine seminer ve atölyeler gerçekleştirmektedir. Çocuklar için hazırladığı Küçük Kemancı adlı keman metodu ve Küçük Kemancılar için Düetler dağarcığının yanı sıra, Yaylı Çalgılar İçin Doğaçlama Oyunları ve Kemana Adanmış Bir Hayat: Fethi Kopuz adlı kitapları bulunmaktadır. 2022 yılında Kazakistan Ulusal Sanat Üniversitesi’nin düzenlediği Liselerarası Yaylı Çalgılar Yarışması’nda, 2023 yılında aynı üniversitenin düzenlediği Kazak Besteciler Keman Yarışması’nda ve 2023 yılında Dubai’de düzenlenen VII. Jumeirah Sounds müzik yarışmasında jüri üyeliği yaptı. 2024 yılında Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırmaları kapsamında Keman Eğitimi için Türk Eserleri Albümü adlı CD ve kitabı yayımlandı. 2019 Temmuz ayından bu yana Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda keman dersleri vermektedir.

BENZER HABERLER


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20