30.08.2024
Akademisyen, sanat fotoğrafçısı Dr. R. Oğuz Sağdıç, mBale adını verdiği ikinci kişisel sergisiyle izleyicileri modern dansın büyülü dünyasına davet ediyor. Sahne sanatları ve fotoğrafçılığın kusursuz bir birleşimini sunan sergi, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın düzenlediği 2023-2024 yılları arasında gerçekleşen 37. ve 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivallerinde çekilen karelerden oluşuyor. Sağdıç, bu etkinliklerde gönüllü olarak gerçekleştirdiği çekimlerle, sahne sanatlarının estetiğini ve duygusunu fotoğraf karelerine yansıtıyor.
Sergide yer alan başlıca performanslar arasında La Mov Compania de Danza (İspanyol, 6 Nisan 2023), Prague Chamber Ballet ve Zemlinsky Quartet (Çek, 18 Nisan 2023) ile Delattre Modern Dans Topluluğu’nun (Alman + Fransız, 6 Nisan 2024) gösterileri yer alıyor. Sağdıç, bu performanslarda dansın dinamizmini ve estetiğini yakalayarak, izleyicilere unutulmaz bir görsel şölen sunuyor.
TOBB ETÜ Öğretim Görevlisi Dr. R. Oğuz Sağdıç, fotoğrafçılığa olan ilgisini ve yetkinliğini yıllar içinde geliştirmiş, bu süreçte dijital fotoğraf iyileştirmeleriyle tasarım anlayışını zenginleştirmiştir. Tasarım ve fotoğrafın kesişiminde yer alan bu sergi, sanatçının sahne sanatlarına olan derin ilgisini yansıtırken, fotoğraf sanatındaki ustalığını da gözler önüne seriyor.
Sevda-Cenap And Müzik Vakfı katkılarıyla düzenlenen, küratörlüğünü Ayşe Keleş’in yaptığı mBale adlı sergisi, 2-11 Eylül 2024 tarihleri arasında Ankara Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.
©️ Dr. R. Oğuz Sağdıç
©️ Dr. R. Oğuz Sağdıç
Dr. R. Oğuz Sağdıç
Dr. R. Oğuz Sağdıç, 1962 yılında Ankara’da doğdu. Sanatçı bir aileden gelen Sağdıç, 1988 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden mezun oldu. 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Ana Sanat dalından yüksek lisans derecesini aldı. 2020 yılında da Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yeni Medya Bölümü’nde Sanatta Yeterlik-Doktorasını tamamladı.
1985 yılından bu yana tasarım çalışmalarının yanı sıra sanat fotoğrafçısı ve editörü olarak da çalışmalarını sürdüren Sağdıç, aynı zamanda bir multi-vizyon tasarımcısıdır. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasını Koruma Projesi kapsamında Kapadokya’nın Dünya Mirası olarak onanmasına dair multi-vizyon sunumunu Paris’teki UNESCO Genel Kurulu’nda gerçekleştirmiştir. Ayrıca, 1990 yılında Kara Harp Okulu için hazırladığı “Atatürk’ün Harbiye’ye Girişi” konulu multi-vizyon gösterisi ile “Fahri Harbiyeli” unvanı kazanmıştır.
Dr. R. Oğuz Sağdıç, Türkiye Endüstriyel Tasarımcılar Derneği (ETMK) başkanlığı, Bilkent Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevliliği gibi çeşitli akademik ve profesyonel görevlerde bulunmuştur. UNICEF ve Birleşmiş Milletler için fotoğraf ve tasarım danışmanı olarak çalışan Sağdıç, aynı zamanda sanat ve tasarım alanında birçok ulusal ve uluslararası sergide katılımcı ve yarışma jüri üyeliklerinde görevli olarak yer almıştır.
Sanatçının uzmanlık alanları arasında fotoğraf, endüstriyel tasarım, işitsel-görsel tasarım (AV) görsel iletişim tasarımı ve kurumsal kimlik tasarımı yer almaktadır. Yaratıcı yönetmenlik, sanat ve tasarım küratörlüğü gibi becerilere sahip olan Sağdıç, TOBB ETÜ Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak kariyerine devam etmektedir.
Sağdıç’ın sanatı, özellikle Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasına olan derin ilgisini yansıtan disiplinler arası projeler ve multi-vizyon gösterileri ile tanınmaktadır. Ailesindeki müzisyenlerin yanı sıra, babası Devlet Fotoğraf Sanatçısı Ozan Sağdıç ve dedesi, Türk Lirik Soyut Resimlinin büyük isimlerinden Âbidin Elderoğlu, Sağdıç’ın sanatını şekillendiren önemli figürlerdir.