AL DENTE

Nihan Ulutan: Fırında Levrek Trio

10.09.2024


Paylaş:

Malzemeler
Cips inceliğinde patates dilimleri 
Piyazlık gibi ince doğranmış kuru soğan 
Kılçığı alınmış levrek fileto
Kabuğu soyulmuş badem, kuru üzüm veya yaban mersinleri 
Hazır krema 
Üzerini süslemek ve tat vermek için ince kıyılmış maydanoz ve sarımsak 
(Kullandığınız fırın kabının büyüklüğüne göre, tüm malzemeleri azaltıp çoğaltabilirsiniz.)
 
Tarif 
Yapışmayı önlemek için ince bir katman halinde fırın kabı tereyağ ile yağlanır. Fırın kabının zeminine sadece bir kat kaplayacak şekilde cips inceliğinde dilimlenmiş patatesler döşenir. Bu aşamada ve diğer tüm katları dizerken arzu edilen miktarda tuz ve karabiber serpilir. Patates zemininin üzerine yine bir kat olacak şekilde ince doğranmış soğanlar serpiştirilir. Aralardaki boşluklara, kabuğu soyulmuş badem, üzüm, yaban mersini eklenir.
 
En üst kata ise, bir çatı gibi kaplayacak şekilde fileto olarak hazırlanmış balıklar yerleştirilir, tuz ve karabiberle çeşnilendirilir. Balıkların üzerine hazır krema ilave edilir ve bir kaşıkla kaba yayılır. (Kremayı bolca kullanabilirsiniz, aralardaki boşlukları doldurup, kabınızdan taşmayacak ama üzerini kaplayacak kadar.) İnce kıyılmış maydanoz ve sarımsaklar üzerine serpilir. (Bunların kuruyup yanmaması için pek hafifçe bastırarak kremaya bulaşması sağlanır.) 170-200 derece arasında önceden ısıtılan fırına koyulur, üzeri hafifçe altın rengi kahverengi bir hâl aldığında muhteşem yemeğiniz hazırdır. 
 
Tavsiye edilen müzik
Tadına baktınız değil mi? Sizce de tarifin hem içerdiği malzemeler hem de bunları kaynaştıran yapım tarzıyla birbiriyle uyumlu notaları, yılların verdiği deneyimle öyle kolayca art arda sıralayan bir caz triosunun doğaçlama gezintisi gibi değil mi? Bu tarif, üç oktavı aşan bir trompet gibi kullandığı muhteşem sesi ve kusursuz yorumuyla Ella Fitzgerald’la iyi gider! Ne dersiniz? 


 

BENZER HABERLER


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20