27.10.2024
Katı Malzemeler
2,5 su bardağı yulaf ezmesi
4 yemek kaşığı çiğ badem
1 yemek kaşığı ay çekirdeği içi
1 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi
1/2 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı tuz
İsteğe göre ceviz, kaju, fındık vb.
Sıvı Malzemeler
2 yemek kaşığı bal
4 yemek kaşığı üzüm pekmezi
125 gr elma püresi (bebekler için hazırlanan kavanozda)
1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
Ek Malzemeler
Süzme yoğurt, bal, chia tohumu, muz, çilek, yaban mersini
Tarif
Çiğ bademler bıçakla doğranıp derince bir kâseye alınır. Katı ve sıvı malzemeler ayrı kaplarda karıştırılır. Ardından katı ve sıvı karışımlar derin kâsede iyice karıştırılır; yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine güzelce yayılır. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında toplam 20-25 dakika pişirilir. Her 10 dakikada bir karıştırılır. Damak zevkine göre çıtırlığına bakılır. Fırından alınan karışım biraz soğuduktan sonra kavanoza koyulup bir hafta boyunca serin ve kuru bir yerde saklanabilir. İster sütle ister yoğurtla bowl tabağı veya kavanozda hazırlayarak tüketilebilir. Benim tercihim küçük kavanoz oluyor. Küçük kavanoz içine üç kaşık süzme yoğurda (seyreltmek için biraz su da ilave edebilirsiniz) bir tatlı kaşığı bal ve bir çay kaşığı chia tohumu ekleyerek karıştırılır. Üzerine granola ve doğranmış muz, çilek ve yaban mersini taneleri eklenir. Son dokunuş olarak meyvelerin üzerine bir çay kaşığı bal ilave etmeyi unutmayın. Günlük hazırladığınız yoğurtlu, çıtır granolalı ve meyveli kavanozunuzu uzun süre bekletmeden 10 dakika içerisinde yumuşatmadan tüketmenizi tavsiye ederim.
Önemli Not
Haftada bir kez hazırlayıp prova öncesi evde hızlıca tüketebileceğiniz granolanızı kemirirken tavsiye ettiğim marşı dinlerseniz gülümseyerek provaya gitmenize sebep olabilir.
Tavsiye edilen müzik
Helmut Lachenmann, Marche fatale, Version for Large Orchestra (2016/2018)