21.11.2024
"Eğitime Dair" başlıklı podcast şimdi Spotify’da. Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca sizler için hazırladı. Dinleyebilirsiniz, size iyi gelecek.
Müzisyen çocuklar için hazırlamış olduğunuz podcast fikri nasıl gelişti?
Uzun yıllardır Radyo 3’de pazar sabahları yayınlan “Arkadaşım Müzik” programında “Prof. Dr. Ozan Tunca’dan genç müzisyenlere öğütler” başlıklı bir köşem vardı. Orası için her hafta bir “öğüt” düşünüyordum. Klasik müzikçi arkadaşlarımın, öğrencilerimin ya da benim karşı karşıya kaldığımız durumlar bu köşeye içerik üretirken ilham kaynağı oluyordu. Bu içerikleri herkesin her zaman ulaşması için uygun hâle getirmek için podcast iyi bir fikir gibi geldi. Doğrusunu isterseniz günümüzde değerli bir içeriğiniz varsa onu pek çok mecra üzerinden ulaşılabilir olmasını sağlamakzorundasınız çünkü her mecranın kullanıcısı başka.
Podcast’de bulunan başlıklar ve içeriklerinden kısaca bahsedebilir misiniz?
Eleştiri: Her tavsiyeye önce itiraz ya da savunma geliştirmeye çalışmayın. Doğru kişiden doğru tavsiye geliyorsa onu tanıyabilmek için akıl yürütün.
Zoru İsteyin: Çalgınız ile çalışırken kapasitenizin sınırlarını zorlayın. “Tamam, oldu artık…” demeyin. Hayallerinizde müthiş bir çalış olsun, çalışa çalışa onu kovalayın.
Olanaklar: Karşınıza bir olanak geldiği zaman “Nasıl olsa yine gelir, şimdi canım istemiyor” demeyin. Hemen yararlanmanın yolunu bulun, fırsatı kaçırmayın.
Kimlik: Her işe tam hazırlıklı giden müzisyenin yaşam kalitesi, sık sık “idare edecek kadar” hazırlanan ve çalan birinden daha iyi olacaktır. Kimliğinizde “iyi müzisyen” olsun istiyorsanız çaba göstermek zorundasınız.
Çekingenlik: İstemekten çekinmeyin, utangaçlık ve çekingenlikle savaşın ve yenin.
Gelişmek: Zaman zaman işler ters gider, bazen çevrenizdeki en iyi bazen en zayıf müzisyen olabilirsiniz. Yolunuzu “neyin tıkadığını” bulabilmek gelişmek için size yardım edecektir.
Detaylara Derinlemesine Girin: Çalışmak için sadece 15 dakikanız bile olsa, minik bir detaya mümkün olduğunca derinlemesine girin.
İşiniz Hayatınız Olursa: Çalışma saatleriniz sadece “iş” olmasın, zevkli bir yaşamı iş hayatınızın içerisine serpiştirin.
Sanatçı Olmak: Bir insana “ben bir sanatçıyım” dediğiniz zaman o kişi haklı olarak sizin “kültürlü” bir insan olduğunuzu düşünecektir. Sanatçı olacaksanız kültürlü olun.
Çalışmadaki Titizlik: Büyük sanatçılar çok titiz çalışırlar, her zaman kendilerini zorlar ve konfor alanlarından çok uzaklaşırlar. Ayrıntıları tek tek temizleyin.
Biz Başkalarıyla Çalarken: Bu meslekte kendini dinlemek kadar başkalarını da dinlemeyi öğreniriz. Farkındalığımız yüksek olur. Bu sayede bencilliklten uzaklaşmak için bir eğitim almış oluruz. Müzikte aldığımız bu terbiyeyi yaşamımıza da yayabilir miyiz?
Müzisyen Olmanın Avantajları: Uluslararası bir iş ve yurt dışında iş bulma olanağı, Türkiye’deki meslektaşlarınız ile bir aile gibi olmak, monotonluktan uzak bir yaşam, sürekli değişik insanlarla çalışma olanağı ve farklı şehirler ve ülkelerde konser projelerine dâhil olabilme olanağı, bol seyahat, neredeyse hiç bir zaman aç kalmamak, mutlaka enazından idare edecek kadar bir iş bulmak.
Sahneye Çıkıyorsanız: Kendi yıldızınız kendiniz olmak zorundasınız. Kendinizden öte başkalarının hayranı olarak sahne yaşamınızı sürdürmeniz imkânsızdır. Kendinizde güvenecek şeyler bulun ve onları güçlendirin.
İyi Takip Edin: Alanınızdaki güncel konuları iyi takip edin, size yararlı olabilecek ve yolunuzu açabilecek ne varsahaberdar olun.
Anlaşmanın Yolunu Bulmak: İtiraz etmek zorunda kaldığınız bir şey olduğu zaman fazla vakit kaybetmeden itiraz edin. Kibar olun ama suskun olmayın. Orta yolu bulurken içinize sinmeyene tamam demeyin.
Analiz: Çalgınızla ne kadar çok zaman geçirirseniz geçirin tam istediğiniz gibi çalabilmek için yeterli olmadığını göreceksiniz. Çünkü insan sadece aklındaki müziği çalabilir. O müziğin de aklınıza girebilmesi için masa başında notayı okuyarak ve farklı açılardan değerlendirerek geçirdiğiniz bir zamana ihtiyacı olacaktır.
Bir Bestecinin Eserini Çalarken: Bestecinin tam olarak neyi istediğini iyi anlayın. Gerçekten iyice anladıktan sonra kendinizden süzüp çalın. Sonuçta bu müziği birileri sizden dinlemeyi seçti.
Çalışmayı Çeşitleştirin: Sadece çalgı başında çalışmak zorunda değilsiniz. Nota ile zaman geçirmeyi, eser ya da besteci ile ilgili araştırma ve dinlemeler yapmayı da işin bir parçası olarak görün.
Çalgı Çalmak İstiyor musun?: Zaman zaman anne babalarınız size bu soruyu sorabilirler. Bu soruyu duyduğunuzda “Canın şu an ne istiyor?” diye sorulan bir soru gibi değerlendirmeyin. “Müzik yapan ve bununla yaşamını zenginleştiren biri olmaya devam etmek istiyor musun?”, “Müzik yaptığın için zaman zaman kendini şanslı hissediyor musun?”
Bence Bunu Bir Deneyin: Çalışmak için ideal bir ortamı neredeyse hiç bir zaman bulamayabilirsiniz. Evinizde size çalışmak için bir ortam oluşturulması konusunda ısrarcı olun. Bir saat bile olsa kimsenin olmadığı sessiz bir oda yakalayabilecekseniz, peşini bırakmayın.
Yapmaya Hemen Başla: Tam olsun sonra olsun demeyin. 20 dakika için çalgımı kılıftan çıkarmayayım demeyin. Hemen çıkarın ne kadar zaman varsa o kadar çalışın. Damlaya damlaya göl olur.
Sanatsal Dünyaya Geçiş: Pek çok yeni parça öğrenseniz de bir kaç parçayı uzun yıllar elinizde tutup, sürekli çalıp daha da derinleşmeye çalışın.
Mutlaka İzlemeye Çalışın: Opera ya da bale izlemeye çalışın, sizi sanatçı olarak yaratıcı olmak adına besleyebilirler.
Müzik Engel Tanımaz: Büyük müzisyenler de dâhil pek çok müzisyenin bedensel ya da zihinsel özel bir durumu olabilir. Dünyaca ünlü kemancılardan Perlman, çellistlerden Fournier, piyanistlerden Gould, Helfgot, bestecilerden Beethoven, şancılardan Bocelli, gitarcılardan Rodrigo’nun özel durumlarını araştırın.
Müzik Kulağının Gelişmesi İstiyorsan: Dinlediğiniz müzikleri çalgınızla çıkarmaya çalışın. Zor melodileri çalgınızla deneye deneye bulun. İyi bir müzisyen olmakta müzik kulağınızın sandığınızdan daha büyük etkisi olabilir.
Sizin düşüncelerinizi tek tıkla dinleyerek ulaşılabilir olması oldukça kolaylık oluyor. Müzisyenler çocuklar için oldukça faydalı olan bu bilgileri kitap olarak basılmasını düşünüyor musunuz?
Çocuklara ulaşmanın en etkili yolu kitap yazarak okumalarını beklemek olsaydı büyük bir memnuniyetle yazardım. Ancak içeriği artık dijital olarak ulaştırmak daha etkili. Podcast dışında insatgram’da aforizma (özdeyiş) üretmek ve paylaşmak da mümkün olabilir. Verdiğim ustalık çalıştayı gibi çalışmalarda toplu derslerde seminer gibi bu konuların üzerinden geçmek de bir yöntem.