HABER

38. SCA Müzik Vakfı 2024 Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası

23.11.2024


Paylaş:

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın yönetim ve danışma kurulunun oy birliğiyle, Hasan Uçarsu “Ulusal bestecilik ekolüne yaptığı büyük katkılar ile ulusal müziğimizi uluslararası düzeye taşıyan kompozisyon anlayışı ve eğitimci kişiliği” göz önünde bulundurularak, 2024 yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’na layık görüldü.
 
Vakıf kurucularından Cevza And Başman’ın anısına 1988 yılında oluşturulan ve her yıl aramızdan ayrıldığı 6 Aralık tarihinde, ülkemizde çoksesli müziğin tanınmasında, benimsenmesinde ve gelişmesinde olağanüstü katkıda bulunan bir besteci ve/veya yorumcu, eğitimci, sanat destekçisi ya da kuruma vakfın ve müzikseverlerin şükranlarını sunmak üzere takdim ettiği Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’nın 38.’si sahibini buluyor.
 
Tören 6 Aralık'ta...
Değerli besteci ve eğitimci Prof. Hasan Uçarsu’nun madalyası 6 Aralık 2024 Cuma akşamı Ankara’nın müzikal yaşantısında önemli bir yere sahip Vakıf kurucularının Kavaklıdere’de bulunan tarihi And Evi’nde saat 20.00’da düzenlenecek törenle tevdii edilecek.
 
Her yıl olduğu gibi madalya sahibinin hayatı ve çoksesli müziğe katkıları hakkında “Anı Kitabı” bir sonraki ödül töreninde sunulmak üzere hazırlanmaktadır. Madalya sahibi adına bir burs oluşturulmaktadır. 
 
Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası Sahipleri
İlk kez 1989 yılında Cevat Memduh Altar'a verilen ve bu güne kadar aralıksız takdim edilen bu ödüle ilerleyen yıllarda Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, İdil Biret ve Suna Kan, Nevid Kodallı, Hasan Ferid Alnar, Ferhunde Erkin, Ferid Tüzün, Prof.Dr.Kamuran Gündemir, Hikmet Şimşek, Faik Canselen, Ayhan Baran, Prof.Dr. İhsan Doğramacı, Ayla Erduran, Gülsin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İlhan Baran, Muammer Sun, Gürer Aykal, H.Ü Ankara Devlet Konservatuvarı, Ertuğrul Oğuz Fırat, Ruşen Güneş, Yalçın Tura, Turgay Erdener, Mehmet A. Başman, Ayşegül Sarıca, Güher ve Süher Pekinel, Ersin Onay, Cihat Aşkın
Rengim Gökmen ve Filiz Ali layık görüldü.
 
Hasan Uçarsu 
1965 yılında İstanbul’da doğdu. 10 yaşında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda flüt eğitimine başladı ve bir süre yarı zamanlı olarak devam etti. Orta ve lise devre eğitimi gördüğü Kadıköy Maarif Koleji’nin son yılında tanıştığı Muammer Sun’un tavsiye ve desteğiyle bestecilik çalışmalarını tam zamanlı olarak sürdürme kararı aldı. Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Bestecilik Bölümü’ne kabul edildi. Lise ve lisans devrelerinde Ahmed Adnan Saygun; yüksek lisans programında Cengiz Tanç ile çalıştı. Bu arada Cemal Reşid Rey, Bülent Tarcan, Ahmet Yürür, İlhan Usmanbaş ve Afşar Timuçin’in derslerinde de bulundu. 1991 yılında aynı kurumda araştırma görevlisi olan Uçarsu, 1994 yılında YÖK desteğiyle gittiği ABD’nde George Crumb ve Richard Wernick’in danışmanlığında sürdürdüğü çalışmalarını 1997 yılında tamamlayarak Pennsylvania Üniversitesi’nden bestecilikte doktora derecesi aldı. Aynı yıl Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’ndaki görevine geri dönen besteci 1998 yılında doçent, 2009 yılında profesör oldu. 2007 bahar döneminde Memphis Üniversitesi Müzik Okulu tarafından konuk besteci ve öğretim üyesi olarak davet edilmiş, Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) bestecilik atölyesinde, MUSMA-V Besteciler Çalıştayında, farklı yıllarda Varşova Chopin Müzik Üniversitesi ve Paris Boulogne-Billiancourt Konservatuvarı’nda seminerler yapmış, bestecilik atölyeleri yönetmiş, dersler vermiştir. Paris- VIII ve Brunell Üniversitesi (Londra) tarafından kendi bestecilik anlayışı ve modern Türk besteciliği üstüne konferanslara davet edilmen besteci uzun yıllardır ulusal beste yarışmalarında seçici kurul üyeliği yapmaya devam etmektedir.
 
İstanbul Devlet Operası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni orkestrası, İstanbul, Bursa, İzmir, Adana Devlet Senfoni Orkestraları, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Bilkent Akademik Senfoni Orkestrası, Akbank Oda Orkestrası, Akdeniz Filarmoni Orkestrası, Tefken Filarmoni Orkestrası, Ankara Devlet Çoksesli Korosu, Rezonans, Boğaziçi Caz Korosu, Diskant Ensemble, Arkas Trio, Hezarfen Ensemble, Borusan Quartet gibi Türkiye’nin önde gelen toplulukları tarafından ve ayrıca, Meksika Devlet Senfoni Orkestrası, Trier Filarmoni Orkestrası, Deutsche Oper Berlin Orkestra Akademisi, Moldavya Filarmonisi Senfoni Orkestrası, Moskova Yeni Müzik Derneği Topluluğu, Tampa Bay Üflemeli Çalgılar Beşlisi, Silk Road Ensemble (New York), Ensemble Mosaik (Berlin), New Music Ensemble-Boston, ART Üflemeli Çalgılar Beşlisi (Üsküp), Lizbon Çağdaş Müzik Grubu, Kraliyet Liverpool Senfoni Orkestrası 10:10 Grubu, Pro Artibus Oda Orkestrası (Hannover), Ensemble Sonanza (Stockholm), Pittsburg State University Chamber Orchestra, Ensemble Accroche Note (Strasbourg), Ensemble Mediterrain-Berlin, Seatlle Chamber Players, Ensemble Phoenix (Basel), İsviçre Gençlik Korosu, Schola Cantorum (Viyana), Antifonia (Romanya), Kamer (Riga), Bremen Üniversitesi ve Esoterics (Seattle) koroları gibi yurt dışındaki orkestra ve topluluklarca da seslendirilen eserleri Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Mersin Uluslararası Müzik Festivallerinde, ABD Besteciler Birliği Forum ve Konferanslarında, Ankara Yeni Müzik Festivali’nde, “İstanbul Berlin’de”, Europamusicale, YOUrope –Essen, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kültürel Buluşması (Selanik), Balkan Müzik Haftası (Üsküp), 17. Mexico City Uluslararası Müzik Festivali, 8. ve 10. Dünya Arp Kongreleri, Berliner Klassiksommer (2012), Culturescapes (İsviçre), Uluslararası Niş Koro Festivali, Turkfest (Londra), Icebreaker III (Seattle), TurkeyNow (Viyana), 2010 Dünya Koro Olimpiyatları (Çin), EJCF Avrupa Gençlik Koroları Festivali (2016), 2012 Dünya Koro Olimpiyatları (ABD), Maerz Müzik Festivali (Berlin 2013), Fransa’da Türk Mevsimi gibi farklı amaçlı birçok konserde yer almıştır.
 
Besteci, 1. ve 2. Dr. Nejat Eczacıbaşı Beste yarışmalarında birincilik ve T.C. Kültür Bakanlığı Beste Yarışması’nda (1999) ikincilik derecesiyle değerlendirildi; müzikleri ve çalışmalarıyla Pennsylvania Üniversitesi tarafından ‘‘Dean’s Scholar’’, H. G. Weiss ve D. Halstead ödüllerine, Polifonia Uluslararası Koro Bestecisi (Seattle), Türkiye’nin Klasik Müzik Dergisi Andante’nin düzenlediği 7. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Bestecisi”, Berksoy Opera Vakfı’nın A.A. Saygun Büyük Ödülü, Besteciler Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği’nin Bestecilik Ödülü, 51. İstanbul Müzik Festivali’nin ‘‘Onur Ödülü’’ne değer bulunmuştur. 
 
Besteciden yeni eser isteyen kurumlar arasında T.C. Cumhurbaşkanlığı (İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışı için Sinanoperası), TRT, T.C. Kültür Bakanlığı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (2020 Beethoven Yılı), Tefken Kültür ve Sanat Vakfı, Antalya Uluslararası Piyano Festivali, İzmir Kültür ve Sanat Vakfı (İzmir Festivali’nin 30.Yılı için), Avrupa Gençlik Koroları Festivali (Basel), Siemens Sanat Vakfı, Akdeniz Gençlik Orkestrası (OJMED-Fransa), Trier Filarmoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Borusan Quartet, Kamer Korosu (Riga 2014 Avrupa Kültür Başşehri Projesi çerçevesinde), The Esoterics (Seattle), Ensemble Mediterrain-Berlin (Berlin Filarmonisinde gerçekleşen 10. Yıl kutlama konserleri için), Pro Artibus Oda Orkestrası (Hannover) ve Yo-Yo Ma’nın sanat yönetmenliğindeki “İpekyolu Projesi” sayılabilir.
 
Müzikleri ONYX, AK Müzik, United Phoenix Records, Bilkent Music Productions, TRT, Starfish Music, PB Productions Ltd., Ada Müzik, CDBaby, Lila Müzik ve Kalan Müzik tarafından yapılan CD’lerde yayımlanmıştır.


Hasan Uçarsu
 
 
 
 
 
 

BENZER HABERLER


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20