03.01.2025
Geçtiğimiz günlerde Çin’in Henan eyaletinde düzenlenen Uluslararası Arp ve Arp ile İlgili Çalgılar ICH Koruma Sempozyumu’na katılan Şirin Pancaroğlu, kurucu başkanlığını Çin arpının ünlü virtüozu Lu Lu’nun yaptığı Uluslararası Arp ve Arp ile İlgili Çalgılar ICH Koruma Derneği’ne başkan yardımcısı olarak atandı. Dernek, kadim arplar ve ilgili çalgıların kültürel mirasını tüm dünyada korumak ve tanıtmak için kuruldu.
Pancaroğlu ayrıca Jiuding Arp ve Arp ile İlgili Çalgılar ICH Müzesi’ne danışman olarak atandı ve Çin arpının uluslararası elçisi seçildi
Şirin Pancaroğlu, Çin’de arpın anavatanı olan bilinen Xinxiang şehrinde kurulu olan Jiuding Arp ve Arp ile İlgili Çalgılar ICH Müzesi’ne danışman olarak atandı. Pancaroğlu, Türk-Osmanlı arpı çenginin yeniden canlandırılması konusundaki eşsiz deneyimiyle, az bilinen tarihi arpların dünyasına katkıda bulunarak bu arpların mirasını dünya çapında daha geniş kitlelerle paylaşacak. Sanatçının çengi yeniden hayata döndürmek için yaptığı çalışmalar, farklı kültür ve müzik geleneklerinde arp ve benzeri enstrümanlardan oluşan farklı arplarla birlikte İpek Yolu boyunca kadim çengin de izlerini takip ederek dünyaya ulaşacak.
Şirin Pancaroğlu bu ziyaretinde aynı zamanda Xinxiang Belediyesi Kültür, Radyo Televizyon ve Turizm Bürosu tarafından da Çin Arpının Uluslararası Kültürel Değişim Elçisi olarak seçilme onurunu da elde etti.
Şirin Pancaroğlu yeni görevleri hakkında “Türkiye’de ‘çeng’, Çin’de ‘konghou’ olarak adlandırılan küçücük köşeli bir arpın kucakladığı bu geniş coğrafya bizi birleştiriyor. Bu benim için büyük bir onur, aynı zamanda antik arpların güzelliğini ön plana çıkarmak için büyük bir motivasyon kaynağı ve her müzisyenin tarihi bir enstrümanla çalışmasının önemini ne kadar vurgulasam azdır. Çeng ile yaptığım çalışmalar geçmişle gelecek arasında çok değerli bağlar kurmamı sağladı ve bir müzisyen olarak başka hiçbir şeyin sağlayamacağı boyutlar getirdi.” açıklamasını yaptı.