HABER

1. Eskişehir Uluslararası Gürer Aykal Orkestra Şefliği Yarışması

03.11.2025


Paylaş:

2001 yılında Eskişehir’in bir kültür ve sanat kenti olması yolunda değişik projeleri hayata geçirmeye başlayan efsanevi başkan Yılmaz Büyükerşen’in bir projesi olarak doğan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni orkestrası ilk defa uluslararası çapta büyük bir organizasyona evsahipliği yapıyor. Bugüne kadar binlerce konser, onlarca turne ve eğitim konseri gerçekleştiren orkestramız bugün de genç şeflerin kariyerlerinde önemli bir basamak teşkil edecek ve onların kendilerini tanıtmalarına olanak sağlayacak önemli bir uluslararası şeflik yarışmasını hayata geçiriyor.
 
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası'nın ev sahipliğinde 2026 yılında birincisi düzenlenecek bu uluslararası şeflik yarışmasının Gürer Aykal adına ithaf edilmesi de bir tesadüf değildir.
 
Yarım yüzyılı aşan uluslararası kariyeri içinde bugüne kadar onlarca Türk eserinin yurt içinde ve dışında icralarını gerçekleştiren bir çok gencimizin yetişmesine destek vererek, onlara yol açan hepimizin hocası Gürer Aykal tüm yaşamı boyunca Atatürk’ün “... Türk çocukları istiklal fikrini kazanacaklar, o büyük başarıları düşünecekler, harikalar yaratan adamları öğrenecekler, kendilerinin aynı kandan olduklarını düşünecekler ve bu kabiliyetle kimseye boyun eğmeyecekler...” (1924) sözünü kendisine hayat felsefesi olarak benimsemiş ve ülkesinin gençlerini her zaman bu sözün aydınlattığı yolda yürümeleri için teşvik etmiştir.
 
Bu yarışmanın başlıca amacı Atatürk’ün Türk gençlerine duyduğu güveni sonuna kadar benliklerinde hisseden, özgüveni yüksek Türk gençlerine destek vermenin yanında, uluslararası alanda da dünya gençlerine o büyük devlet adamının aynı zamanda bir kültür devrimcisi olarak yalnız ülkesi için değil tüm dünya için ne denli önemli tarihsel bir kişilik olduğunu anlatabilmektir.
 
Bu nedenle "Eskişehir Uluslararası Gürer Aykal Orkestra Şefliği Yarışmasının" uluslararası düzeyde yıllar içinde kurumsallaşması hedeflenmektedir.
 
Jüri başkanlığını da yarışmanın adına ithaf edildiği Onursal Başkanı Gürer Aykal'ın üstlendiği bu organizasyon bugüne kadar Eskişehir’de gerçekleştirilen en kapsamlı uluslararası etkinlik olacaktır düşüncesindeyiz. Diğer Jüri üyeliklerini Emil Tabakov (Bulgaristan ), Terje Mikkelsen (Norveç), José Ferreira Lobo (Portekiz) ve James Ross (Birleşik Krallık) gibi uluslararası üne sahip orkestra şeflerinin yapacağı yarışma 8-15 Haziran 2026 tarihleri arasında Eskişehir’de gerçekleştirilecektir.
 
Bireyin belleğinde tüm yaşamı boyunca biriktirdiği özel anlar gibi, toplumlar da sanatı kolektif hafızasının neşeli, hüzünlü, coşkulu, insanla birlikte var olan her türlü duyguyu yüklediği köşelerinde saklar. Sanat eseri bireysel bir yaratım olarak ortaya çıksa da içinde doğduğu ve yaşadığı toplumun, çevrenin ve zamanın ruhunun ifadesidir.
 
Türkiye’nin sanatsal tarihinde önemli bir mihenk taşı olan Gürer Aykal’ın kariyerinin gelecek nesillere ışık tutması amacıyla düzenlenen “1. Eskişehir Uluslararası Gürer Aykal Orkestra Şefliği Yarışması”, yalnızca bir yetenek platformu değildir. Bu yarışma; ezber bozan, yeni yorumlara ve farklı anlatılara kapı açan, aynı zamanda bir değişim ve dönüşüm yönetimi olarak gören gençlerin keşfedilmesini ve desteklenmesini hedefleyen bir sahnedir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası sanatçıları bu yarışmaya ev sahipliği yaparken, uluslararası arenada bu genç sanatçılara yer açabilmek için bir fırsat sunmaktan onur duymaktadırlar.
 
Rengim Gökmen
I. Eskişehir Uluslararası Gürer Aykal Şeflik Yarışması
Sanat Yönetmeni

 
www.ugasy.org

BENZER HABERLER


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20