03.07.2012
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)'nın, 2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılı özel etkinliği, şef Christian Ehwald yönetimindeki Shenzen Senfoni Orkestrası konseri 6 Temmuz 2012 Cuma akşamı Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek. Çin'in son günlerde dünyanın tüm önemli müzik merkezlerinde adlarından sıkça söz ettiren genç kuşak piyanistleri Sa Chen ve Haochen Zhang konserde solist olarak yer alacaklar.
Aya İrini Müzesi'nin büyülü ortamında gerçekleştirilecek konserde, şef Christian Ehwald yönetimindeki Shenzen Senfoni Orkestrası tüm zamanların en büyük Rus operalarından biri olarak ilan edilen, Mikhail Glinka'nın Ruslan ve Ludmilla Uverütürü'nü seslendirecek.
Ardından piyanonun başına geçecek Haochen Zhang henüz 21 yaşında olmasına rağmen 'göz alıcı bir virtüözite sergileyen, görmüş geçirmiş bir usta' olarak nitelendiriliyor. Philadelphia Orkestrası'ndan Londra Filarmoni'ye büyük orkestralarla, Viyana'dan Tokyo'ya önemli merkezlerde konserler veren genç virtüöz, bu konserde Çaykovski'nin üç piyano konçertosu arasında en sevilen Piyano Konçertosu No. 1, Si bemol minör, Op. 23 numarayı Shenzen Senfoni Orkestrası eşliğinde çalacak.
Dünyanın üç büyük piyano yarışmasında birden ödül alan tek piyanist, L'OFFICIEL dergisinin 2009'un en çok dikkat çeken 10 Çinli sanatçısı arasında gösterdiği tek kadın Sa Chen ise yine Shenzen Senfoni Orkestrası eşliğinde Rahmaninov'un Piyano Konçertosu No. 3, Re minör, Op. 30 numaralı eserini icra edecek. Eser, karmaşık yapıda ve teknik güçlüklerle dolu olağanüstü zorluğuna karşın, piyano yazısı ve piyanonun özelliklerine çok uygun olduğu için usta piyanistlerce tercih edilmekte.
1953 Berlin doğumlu Christian Ehwald, Berlin Konservatuarı'ndan mezun olduktan sonra eski Sovyetler Birliği'ne giderek Leningrad Konservatuarı'nda şeflik üzerine doktora yaptı. 1979 yılında Herbert von Karajan Uluslararası Şeflik Yarışması'nda üçüncü oldu. 1998 ile 2003 yıllarında Alman Magdeburg Ulusal Opera Evi'nin müzik direktörlüğü ve birinci şefliği görevini üstlendi. Christian Ehwald 2002 yılında Berlin'deki Hanns Eisler Konservatuarı'nın senfoni orkestrasının birinci şefliğine getirildi. 2003 yılında Güney Kore'de ilki gerçekleştirilen uluslararası şeflik yarışmasının jürisinde görev yaptı. Sanatçı 2008 yılından bu yana Shenzhen Senfoni Orkestrası'nın Sanat Direktörüdür.
Sa Chen, 1979 yılında Çin'in Çongçing şehrinde doğdu. Müzik eğitimine Prof. Dan Zhaoyi ile Sichuan Konservatuarı'nda başladıktan sonra aynı hocayla Shenzhen Sanat Okulu'nda devam etti. Guildhall Müzik ve Tiyatro Okulu'ndan burs teklifi alan Sa Chen burada Prof. Joan Havill'in öğrencisi olarak icra dalında yüksek lisans yaptı. 2001 yılında Hannover Müzik ve Tiyatro Yüksek Okulu'nda Prof. Arie Vardi ile de çalışmaya başladı. Dünyanın dört bir yanında en önemli orkestralarla solist olarak çaldı. Sa Chen'in iki albümü 2008 ve 2009 yıllarında PentaTone etiketiyle tüm dünyada yayınlandı.
21 yaşındaki piyanist Haochen Zhang, 2009 yılında 13. Van Cliburn Uluslararası Piyano Yarışması'nda altın madalya aldı. 2010-2011 Cliburn Konserleri Serisi kapsamında verdiği konserlerle öne çıktı. Boston Globe eleştirmeni Matthew Guerrieri, Zhang'in 'teknik güç kadar şiirsel bir mizaç da' sergilediğini belirterek, 'zengin güç kaynaklarına sahip olmakla birlikte hayal gücü son derece ince bir duyarlılıkla parlayan bir piyanist' diye yazdı. Haochen Zhang, Philadelphia Curtis Müzik Enstitüsü'nde Gary Graffman ile çalışmalarına devam etmekte. Daha öncesinde Şanghay Müzik Konservatuvarı'nda ve 2011 yılında 11 yaşındayken başlayıp Prof. dan Zhaoyi'nin öğrencisi olduğu Shenzhen Sanat Okulu'nda eğitim görmüştür.
Shenzen Senfoni Orkestrası
1982 yılında kurulan Shenzen Senfoni Orkestrası kısa zamanda gelişerek şimdiden Çin'in en önemli topluluklarından biri haline geldi. SSO, yerel yönetimin de desteği sayesinde Çin'de senfonik müziğin gelişimine öncülük ederek ulusal ve uluslararası sahnelerdeki sanatsal konumunu belirledi. Daimi şefi Chen Chuansong'un 'kalitede birinci sınıfı hedeflemek, halka hizmet etmek ve Shenzhen'da yaşayan herkese ulaşmak' vizyonu yönünde ilerleyen SSO, Shenzhen'ın kültürel gelişimine yaptığı katkılar nedeniyle Shenzhen Belediyesi'nin desteklediği önemli edebi ve sanatsal kurumlar arasında yer almaktadır. SSO 1987 yılından bu yana Tayvan, Hong Kong ve Macau dâhil olmak üzere Çin'in dört bir yanında konserler vermekte ve ayrıca Almanya, Çekoslovakya, İtalya, Fransa, Singapur, Malezya ve Endonezya gibi pek çok ülkeye turneler gerçekleştirmektedir. Her yıl 100'ün üzerinde konserle sezonunu tamamlayan orkestra, özel konser serileri de düzenlemektedir.
Shenzen Senfonisi Orkestrası Konseri Biletleri Nerede?
Shenzen Senfonisi Orkestrası biletleri 120TL (balkon), 80TL, 60TL, 40TL ve 30TL (öğrenci) üzerinden Biletix satış noktaları, Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00),
www.biletix.com, İKSV (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane, Pazar hariç her gün 10.00–18.00 saatleri arasında) ve festival süresince Aya İrini Müzesi'nde bulunan gişeden alınabilir. Tüm bilet alımlarında kredi kartı geçerlidir.