HABER

İş Sanat'ın favori bestecisi Mozart

23.10.2012


Paylaş:

İş Sanat'ın 3 Kasım'da başlayacak yeni konser sezonu, rahmetli Meriç Soylu'nun imzasını taşıyan son toplu sezon. Soylu sanki İş Sanat müdavimlerine son kez 'hoş geldiniz' diyor   


‘Seni çok özlüyoruz...' İş Sanat Konser Salonu'nun web sitesini her açtığımda ana sayfanın tepesinde, yeni kaybettiğimiz Meriç Soylu'nun gülen yüzüyle birlikte karşıma çıkan bu cümle her defasında içimi burkuyor ama her yeni konser programını tıkladığımda bu kez takdir duygusuyla dolup, içimden ‘eline sağlık arkadaşım' deyiveriyorum. Sitenin takvim bölümünde 1 Kasım 2012 tarihli kutudaki ‘Meriç Soylu' ismine tıklandığında karşımıza çıkan, ardından yazılmış kısa bir notla Soylu sanki İş Sanat müdavimlerine son kez ‘hoşgeldiniz' diyor.   

İş Sanat'ın geçtiğimiz günlerde açıklanan 2012-13 konser sezonu, rahmetli Meriç Soylu'nun imzasını taşıyan son toplu sezon. ‘Türkiye'nin Carnegie Hall'u' bu sezon da müdavimlerine kendi alanlarında günümüzün en büyük yıldızlarını izletme misyonunu mükemmel biçimde yerine getireceği müjdesini veriyor.   

Bu yazımda İş Sanat'ın klasik müzik konserlerini büyüteç altına alacağım. Biletleri tükenen 3 Kasım tarihli sezon açılış konserinde omzuna ‘İş Sanat'ın sezonunu açan senfonik topluluk' yıldızını da ekleyen Borusan İstanbul Filarmoni'yi izleyeceğiz. Sascha Goetzel yönetimindeki ekip İstanbul'da ender dinleyebildiğimiz piyano virtüözü Emre Şen'e eşlik edecek. Ana kulvarı romantik repertuvar olan Şen konserde Rahmaninov'un ikinci konçertosunu seslendirecek.   

Rus piyano virtüözü Arcadi Volodos'un 22 Kasım tarihli resitali bu ayın son klasik müzik konseri. Geçen sezon sonunda gelecekken sağlık sorunu yüzünden resitalini iptal eden Volodos umarız bu sefer hayranlarını üzmez. Bir ekol olan Rus piyano virtüözleri geleneğinin günümüzdeki bu saygın temsilcisinden İstanbul'da Schubert, Brahms ve Schumann dinlemek hakiki bir ayrıcalık olacak.   

İşini şova kaçmadan mükemmel biçimde yapan bir ses cambazı 11 Aralık'ta İstanbul'a konuk olacak. Soprano Simone Kermes ağır adımlarla çıktığı opera-şan dünyasında artık iyice zirveye yerleşti. L'Opera Stravagante topluluğu eşliğinde söyleyeceği Handel ve Vivaldi aryalarıyla nefeslerimizi keseceği aşikar. Bakalım Kermes, Vivaldi'nin ‘Agitata da due venti' aryasında Bartoli'nin ajilitesine ulaşabilecek mi?  

Ülkemizde de artık daha çok dinlenmeye başlanan oda müziğinin üvey evlatlıktan çıkmasında sanırım tanınmış solistlerden oluşan toplulukların konserlerinin rolü büyük. Kemancı Isabelle Faust, çellist Alexander Rudin, piyanist Alexander Melnikov gibi ülkemizde de iyi tanınan üç virtüözün icra edeceği Schumann, Beethoven ve Smetana klasikleri, oda müziğinden yana zenginleşmeye başlayan İstanbul sahnelerine mutlaka farklı bir soluk katacak.  

Yılbaşı konserleri İş Sanat'ın en sevilen programları arasında yer alıyor. Peter Guth yönetimindeki Viyana Strauss Festival Orkestrası iki opera sanatçısı, iki de dansçının katılımıyla bu yıl 26 ve 27 Aralık'ta vereceği iki konserde Viyana valsleri ve polkalarının yanısıra sevilen operetlerden arya ve düetler seslendirecekler. İş Sanat'ın ‘Virtuoso' serisi kapsamında 3 Ocak'ta Amerikalı genç ve güzel keman virtüözü Hilary Hahn, piyanist Cory Smythe eşliğinde bir resital sunacak. Beethoven'in dördüncü sonatı ve Bach'ın solo keman için birinci sonatının çalınacağı resitalin belki de en ilginç anları Hahn'ın, aralarında günümüzün en tanınmış isimlerinin de olduğu 30'a yakın çağdaş besteciye sipariş verdiği 27 ‘encore' parçasını ardı ardına seslendirdiğinde yaşanacak. Sıradışı bir konser deneyimi olacağı kesin! Son yılların en beğenilen genç piyano virtüözlerinden biri olan Polonyalı Piotr Anderszewski ise 18 Ocak'ta Camerata Salzburg ile ‘Piyano ve Füg' temalı bir program sunacak. Füg sanatı, Beethoven ve Mozart'ın başrolde olduğu bu programın ‘leitmotiv'i olacak.  

Biletleri satışa çıkar çıkmaz tükenen 1 Şubat tarihli İş Sanat konserinin kahramanlarının Academy of St. Martin in the Fields topluluğu ve kemancı Janine Jansen olması hiç şaşırtıcı değil. Academy, TRT 3 faktörü dolayısıyla yıllardır baş tacı ettiğimiz oda orkestrasıdır, hala zıpkın gibi olduklarını İstanbul'a son geliş gidişlerinde ispatladılar. Jansen ise Mezzo'da defalarca dönen üstün icraları ve güzelliğiyle herkesin sevgilisi. Bir Bartok dışında tamamen Mozart'tan oluşan repertuvar da son derece cazip. Eh, daha ne istenir ki!   

İş Sanat'ın bu sezon favori bestecisi Mozart anlaşılan! Piyanistimiz Gülsin Onay da 13 Şubat'ta Ivor Bolton şefliğindeki Bremen Alman Oda Filarmonisi eşliğinde bestecinin çok sevilen yirminci konçertosunu icra edecek. Fazıl Say'ın kanatları altından çıkıp yükseklere doğru yükselen kemancı Patricia Kopaçinskaya, 20 Şubat'ta Philippe Herreweghe yönetimindeki Champs Elysees Orkestrası eşliğinde Beethoven'in keman konçertosunu icra etmeye geliyor. Sanatçı bu eserin kaydıyla BBC Music ödülünü kapmıştı. Kayıttakinden çok daha maceraperest bir yorum dinleyeceğimiz aşikar. Öte yandan, bu önemli dönemsel icra topluluğunun bestecinin beşinci senfonisine aynı akşam getireceği yorumu kaçırmak olmaz!  

Kontrtenor Andreas Scholl barok repertuvardan artık sıkılmış olacak ki programları son aylarda klasik ve romantik dönemleri de kuşatır oldu. Sevilen sanatçı 2 Mart'taki resitalinde Tamar Halperin'in piyanosu eşliğinde Mozart, Schubert, Brahms şarkıları seslendirecek. Kontrtenor için yazılmamış bu eserleri Scholl'un sesinden dinlemek ilginç bir deneyim olacağa benzer. Yıldız flütist Emmanuel Pahud'nun Franz Liszt Oda Orkestrası ile 6 Mart'ta vereceği konser ise barok ve klasik dönem eserlerinden oluşan renkli içeriğiyle dikkati çekiyor.   

Yine günümüzün çok beğenilen bir piyanisti ve yine Mozart... Berlin Oda Orkestrası İngiliz piyanist Paul Lewis'e 18 Mart'ta Mozart'ın 25'inci piyano konçertosunda eşlik edecek. Mozart'ın ‘Jüpiter' senfonisi ise programın diğer eseri. Beethoven ve Schubert'e getirdiği enfes icralarla tanıdığımız ‘filozof yorumcu' Lewis bakalım Mozart'ı nasıl ele alacak? Nisan ayının iki klasik topluluğundan biri olan Bavyera Radyo Oda Orkestrası 2 Nisan'da sevilen klarinet virtüözü Martin Fröst'e eşlik edecek. Fröst'ün, İş Sanat'ın bu yılki favori bestecisi Mozart'a ait muhteşem güzellikteki klarinet konçertosunu çalacağını söylersem herhalde şaşıran az olur. Programın son eseri olan Schubert'in ‘Ölüm ve Genç Kız' adlı oda müziği eserinin Mahler orkestrasyonu ise çok yerinde bir seçim olmuş.   

Yine biletleri tükenen bir konser ve yine genç ve güzel bir yorumcu... 12 Nisan'daki Prag Filarmoni konserinin solisti olan piyanist Lise de la Salle Beethoven'in dördüncü konçertosunu çalacak. Çeklerden Dvorak'ın sekizinci senfonisini dinlemek, bu sezonun sunduğu güzelliklerden biri olacak.  

İş Sanat Konser Salonu, rahmetli sanat yönetmeni Meriç Soylu'nun damgasını taşıyan 13'üncü sezonunu, Maisky ailesinin 2 Mayıs'ta Macar Oda Orkestrası ile vereceği bir konserle kapatacak. Mischa Maisky'nin 65'inci yaşının kutlanacağı bu özel konserde sevilen çellist kızı piyanist Lily ve oğlu kemancı Sascha ile hem birlikte oda müziği yapacaklar hem de solist olarak orkestra eşliğinde çalacaklar.   

Bu yazının kısa versiyonu Radikal gazetesinin 23 Ekim 2012 tarihli nüshasında yayımlanmıştır.  

Serhan Bali 


Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20