HABER

Ünlü Bach yorumcusu Angela Hewitt ile Kadınlar Günü Konseri

06.03.2013


Paylaş:

Dünyanın önde gelen piyanistlerinden Angela Hewitt, 8 Mart Cuma günü "Kadınlar Günü Konseri"nde Bilkent Senfoni Orkestrası'na hem şef hem solist olarak katılıyor.  


Konser ve kayıtları büyük övgü toplayan, günümüzün önde gelen Bach yorumcuları arasında sayılan Angela Hewitt Bilkent Senfoni Orkestrası'yla birlikte Johann Sebastian Bach'ın konçertolarını seslendirecek. Sanatçı J.S. Bach'ın "BWV.1054, No.3, Re majör", "BWV.1057, No.6, Fa majör", "BWV.1052, No.1, Re minör" piyano konçertolarını yorumlayacak ve "BWV.1050,  Re majör 5 numaralı Brandenburg Konçertosu"nda BSO'yu yönetecek. Konçertolarda solo kemanı konzertmeister yardımcısı Irina Nikotina, solo flüt partilerini grup şefi Albena Sezer ile Ebru Aykal çalacak.  

Yaşadığı dönemlerde yalnızca çalıştığı bölgelerde tanınan Johann Sebastian Bach (1685-1750), günümüzde müzik tarihinin en bilinen ve en saygın bestecilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Sanatçı döneminin İtalyan ve Fransız etkilerini Alman gelenekleri ile ustaca birleştirmeyi başarmış ve özgün sentezlere ulaşmıştır. Özellikle konçertoya getirdiği yenilikler kendinden sonra gelecek kuşakları derinden etkileyecek düşünceler yaratmıştır. Bach'ın bu konserde seslendirilecek konçertoları erken klasik eğilimlerle geç baroğun inceliklerini buluşturur. Eserler Bach'a özgü gelişkin armoni anlayışını yansıtan hayranlık verici renklere sahiptir. Ünlü Brandenburg Konçertoları'nda Bach İtalyan konçertolarında pek kullanılmayan çalgı kombinasyonlarını ön plana çıkararak, oldukça etkileyici orkestral renkler elde etmiştir.   

Angela Hewitt'in ödüllü CD'leri bütün dünyada büyük övgü toplamıştır. Bach'ın başlıca piyano çalışmalarını kayda alma projesi, 'çağımızın CD zaferi' (The Sunday Times) olarak tanımlanmış ve ona büyük bir izleyici kitlesi kazandırmıştır. 'Çağımızın en önde gelen Bach piyanisti' (The Guardian) ve 'uzun yıllar Bach'ı piyanoda anlatacak bir piyanist' (Stereophile) olarak değerlendirilmiştir. Discografisinde ayrıca Beethoven, Schumann, Messiaen, Ravel, Chopin, Couperin, Rameau ve Chabrier'in kayıtları da yer almaktadır. Son olarak, Hannu Lintu yönetiminde Berlin Alman Senfoni Orkestrası eşliğinde Schumann'ın Piyano Konçertosu'nu kaydetmiştir. Önümüzdeki yıllarda bir dizi Mozart konçertosu ile Debussy ve Fauré'nin solo eserlerini kaydetmeyi planlamaktadır.  Angela Hewitt, son yıllarda Cleveland, Toronto Senfoni, Filarmoni, BBC İskoç Senfoni, Oslo Filarmoni Orkestraları ve Carnegie Hall'da Orpheus Oda Orkestrası eşliğinde sahneye çıkmıştır. Ayrıca Basel Oda Orkestrası, Salzburg Mozarteum, Rotterdam Filarmoni Orkestrası, Birmingham Senfoni Orkestrası ve Verbier Festival Oda Orkestrası ile konserler vermiştir. 2011'de, Montreal'de yeni bir salonun açılışı için gerçekleştirilen konserlerde, Montreal Senfoni Orkestrası ve Kent Nagano ile Messiaen'in Turangalîla Senfonisi'ni seslendirmiştir. Gelecek programları arasında, Fin Radyo Senfoni, Londra Filarmoni, Ulusal Wales BBC Orkestrası, Brüksel Filarmoni, Sydney Senfoni, RAI Torino ve BBC Proms'da BBC İskoç Senfoni Orkestrası ile konserler ve Verbier Festivali bulunmaktadır.   

Angela Hewitt 2012-2013 sezonunda, Seul Sanat Merkezi (Seoul Arts Center),  Düsseldorf Tonhalle, Bath Mozartfest, Edinburgh Queen's Hall, Washington'da John F. Kennedy Merkezi, Ottawa'da Ulusal Sanat Merkezi (National Arts Centre) ve New York'ta Le Poisson Rouge'da resitaller verecektir. 2012-2013 sezonunda, Uluslararası Piyano Dizilerinin bir parçası olarak Londra Kraliyet Festival Salonu'ndaki konserlerden yola çıkarak, dünyanın dört bir yanındaki büyük salonlarda iki program halinde, Bach'ın The Art of Fugue adlı eserini çalacağı büyük bir proje de başlatacaktır. Sanatçı, daha önce, 2010 yılında, Wigmore Hall'da, ünlü projesi 'Angela Hewitt'in Bach Kitabı'ndaki (Angela Hewitt's Bach Book) altı yeni eserin dünya prömiyerini yapmıştı.  

Müzisyen bir ailede doğan Angela Hewitt üç yaşında piyano çalmaya başladı, dört yaşında dinleyicilerin karşısında konser verdi ve bir yıl sonra ilk bursunu kazandı. Çalışmalarını Fransız piyanist Jean-Paul Sévilla ile sürdürdü. 1985 yılında Toronto Uluslararası Bach Piyano Yarışması'nı kazandı. Hewitt 2006 Gramophone Ödülleri'nde 'Yılın Sanatçısı' seçildi. 2000 yılında Kanada Devlet Nişanı, 2006 yılında Kraliçe'nin doğum günü onuruna İngiliz Kraliyet Nişanı verildi. İtalya'da, Umbria'da Trasimeno Müzik Festivali'nin Sanat Direktörlüğünü yapmaktadır.  

8 Mart Cuma günü Bilkent Konser Salonu'nda saat 20.00'de başlayacak "Kadınlar Günü Konseri"nin biletleri; www.mybilet.com adresinden temin edilebilir. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane'den hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Konser Salonu'na ulaştıracaktır.  

Bilkent Konser Salonu Gişesi Tel: 290 1775 www.bso.bilkent.edu.tr 

YORUMLAR


Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20