SÖYLEŞİ

Burak Özdemir ile özel söyleşi

05.03.2012


Paylaş:

 
Dünyayı birbirine katıyor ama ülkesinden henüz davet almış değil!
 
Jordi Savall'ın favori fagotçusu
 
Borusan Kocabıyık Vakfı burslusu olarak gittiği Juilliard Müzik Okulu'nda doktora yapan fagotçu Burak Zafer Özdemir, grubu Musica Sequenza ile Deutsche Harmonia Mundi'den ilk albümünü çıkardı.  
 
Musica Sequenza nasıl kuruldu? 
 
2008 Ekim'inde New York'ta kurdum. Hem Juilliard'daki ilk günüm hem de doğum günümdü. Chamber Music Office'ten Barli Nugent'a oda müziği çalmak istediğimi söylediğimde elime, üzerinde birkaç cep telefonu ve e-posta yazılı bir kâğıt tutuşturdu. İsimleri hızla gözden geçirdim: Monica Hugget, William Christie, Jordi Savall... Akşama doğru, projeme uygun öğrencilerin iletişim bilgileri elime geçmeye başlamıştı bile. Birkaç gün içinde Musica Sequenza'nin ilk provası için bira araya geldik.   
 
Kariyer basamaklarını hızla tırmanırken kimlerden destek gördünüz? 
 
En büyük desteği, "ikinci annem" dediğim Zeynep Hamedi'den gördüm. ABD'ye giderken bana, "Hayallerinin peşini asla bırakma" demiştir. Aramızdaki en büyük sanatçı aslında odur. Borusan bursu olmasaydı ne ben ne de Musica Sequenza bugün bu yerde olabilirdik. Fazıl Say'ın 17 yaşımdayken verdiği şu öğüt de yönümü belirledi: "Diğerlerindeki yeteneklere değil, kendi içindeki yeteneklere kulak ver." New York'ta Les Arts Florissants'in seçmelerini kazanmışım. Bill (William Christie) ile beraber Alice Tully Hall'da ilk konser, salonda 1200 davetli. Bill sahneye çıkmadan önce dönüp şunu söyledi: "Keyfini çıkar, zaten yegâne amacımız da bu." Bu deneyimler bana şunu öğretti: Ben kendimle ne kadar bütünleşirsem, anlattıklarım da o kadar içten ve anlamlı hale gelir. Borusan'ın "Konuk Şef Konseri"nde Gürer Hoca ile birlikte sahnedeyiz. Lütfi Kırdar Kongre Sarayı tamamen dolu. BİFO eşliğinde Mozart'ın Fagot Konçertosu'nu çaldım. "Aferin oğlum, çok güzel çaldın. Aynen böyle devam etmelisin. Ben çok az insana güzel çaldığını söylerim" dedi. Bu sözleri ondan duymak etkilemişti beni. Yine New York'ta, bu kez Jordi Savall ve grubuyla verdiğim bir konser sonrası resepsiyonda bir aradayız. Jordi şöyle dedi: "Biri bu gece ney çalar gibi fagot çaldı, bundan sonra fagotçuya ihtiyacım olduğunda kimi arayacağımı biliyorum." Samimiyeti beni çok duygulandırmıştı.   
 
Yeni Dört Mevsimler teması nereden çıktı? 
 
Bu fikir, Venedik'te geçirdiğim sıcak bir yaz günü aklıma geldi. Öncesinde Güney Amerika'da turnedeydik yani Temmuz ayında kara kışı görmüştük. İşte o an, mevsimlerin artık anlamlarını yitirdiğini duyumsadım. Artik yazın kayak yapıp, kışın çilek yiyebiliyorduk. Projeme uygun düşen müzik ise Venedik'teki bir kütüphanede saklıydı. Vivaldi'nin az bilinen fagot konçertoları, dönemin alışıldık çalgısal müziğinin çok ötesindedir. Orkestranın kullanılışı, mükemmel bir oda müziği sisteminin örneğidir. Sanki Musica Sequenza için yazılmış gibiydiler. Kafamdaki "yeni mevsimler"e uygun 4 sıradışı eseri seçip, bunları bir program müziği olarak kurguladım. Bu proje için günümüz fagotunu İtalyan barok dönem kamışlarıyla buluşturduk. Yaylılarda pek çok yenilik yaptık. Böylece geleneksel Venedik Barok müzik tınısını kendi özgün tınımızla birleştirdik ve ortaya hiç alışılmamış bir "barok tını" çıktı.  
 
DHM ile başka projeleriniz var mı? Türkiye'ye de gelecek misiniz? 
 
The New Four Seasons adlı ilk albümümüz 16 Mart'ta tüm dünyada satışa çıkıyor. Yine Mart ayında, Alman Kultur Radio ve Sony Music ortak yapımı olacak bir Vivaldi Compilation albümü geliyor. Albümde Musica Sequenza'dan tam 3 parça yer alacak. Yani Mart ayında 2 CD kaydımız birden piyasaya sunulmuş olacak. Turnelerimiz içinde son 3 yıldır yer almayan tek ülke maalesef Türkiye. Ancak eminim yakında güzel projeler için ülkemize de davet edileceğimizi umuyorum.   
 
Musica Sequenza'nın, DHM etiketli The New Four Seasons adlı yeni CD kaydı ülkemizdeki raflarda yerini aldı. 
 
Serhan Bali
Yazara e-posta göndermek için tıklayınız 
 
 
Albümü satın almak için tıklayınız

YORUMLAR


Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20