
Ankara doğumlu Buğra Gültek, ilk piyano derslerine sekiz yaşında, besteci Melih Kibar’ın öğrencisi olarak başladı. Amatörce sürdürdüğü müzik çalışmaları, 1989 yılında girdiği Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde hız kazandı ve aynı üniversitenin Güzel Sanatlar bölümünde, Ankara Devlet Konservatuvarı hocalarından Yrd. Doç. Sibel Özgün’ün piyano öğrencisi oldu. Bu süreç içerisinde, ODTÜ Bahar Festivali kapsamında konserlerde yer aldı; bazıları canlı yayın olmak üzere, TRT programlarında piyanoyla şan eşliği yaptı. 1995 yılında makine mühendisi olarak mezuniyetinin ardından kariyerine müzikte devam etme kararı alan Gültek, yaptığı başvurularla Çek Cumhuriyeti’nde Prag Konservatuvarı ve Janaçek Müzik Akademisi, Macaristan’da Franz Liszt Akademisi Debrecen ve Szeged Konservatuvarları ile Polonya Bydgosz Konservatuvarı piyano bölümlerine kabul edildi. Tercihini yaptığı Janaçek Müzik Akademisi’nde 1996-2000 yılları arasında okuyarak, Prof. Josefa Hlouşkova’nın piyano performansı ve Prof. Alena Vlasakova’nın piyano pedagojisi sınıflarından, en yüksek not olan “1” ile mezun olarak “Piyano Eğitimcisi” diploması almaya hak kazandı. Buğra Gültek, University of West London, London College of Music’in verdiği en üst piyano eğitimciliği diploması olan “LLCM (Licanciate) Pianoforte TD” lisans diplomasına da sahiptir.
2000 yılında ülkemize dönmesinin ardından Sevda Cenap And Müzik Vakfı’nda piyano eğitimciliği yapan Gültek, dört yıl çalıştığı bu görevde, bir yandan vakfın müzik dosyasının editörlüğünü yapıp ders verirken, bir yandan da Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini, Prof. Selmin Tufan’ın danışmanlığında tamamladı.
Gültek, sahibi olduğu Epilog Müzik Yayınları firması çatısı altında, 2007 yılında kendi yazdığı ve piyano çalgısının tarihini anlatan Piyano: Bir Çalgının Biyografisi kitabını yayınladı. Bir yıl sonra, Schott firmasına ait Avrupa Piyano Metodu'nun, Doğu Avrupa versiyonunun inovasyon ve editörlüğünü yaparak, bu kitabın, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da müzik okullarında okutulmasını sağladı. Bu yayın ile, editörlüğü ve basımı ülkemizde gerçekleşen bir piyano metodu, lisanslı olarak ilk kez ülkemizden Avrupa’ya düzenli olarak ihraç edilmeye başlandı; takip eden beş yıl içinde yaklaşık üç bin metot, Gültek editörlüğünde bu ülkelerin öğrencileri tarafından piyano eğitiminde kullanıldı. Halen bu tedarik, Barenreiter firması dağıtımı ile devam etmektedir.
Buğra Gültek, aynı yıl, İngiliz İlk Piyano Kitabım metodunun çevirisini yaptı ve Türkçe’ye kazandırdı. Yaklaşık bir yıl sonra hazırladığı ve piyano eğitiminde neredeyse bir standart olarak kullanılan Czerny op. 599 – 100 Alıştırma albümünü kendi editörlüğü altında hazırlayıp yayınladı. Kitabın ikinci baskısı Türkçe/Çekçe olarak hazırlandı; bu kitap, Alman Schott firması tarafından beğenilerek kataloglandı ve Çek Cumhuriyeti ile Slovakya’da satışa sunuldu. Bu, tamamen ülkemizde üretilmiş olan bir klasik müzik nota edisyonunun, çok uluslu bir müzik yayıncısı firma tarafından satın alınarak kendi ülkesine dağıtılmasının Türkiye’deki ilk ve tek örneğini oluşturdu. Bu başarılar, 2013 yılında Buğra Gültek ve sahibi olduğu Epilog Müzik Yayınları’na, ülkemizde verilen en prestijli klasik müzik ödülü olan “Donizetti Özel Başarı Ödülü”nü kazandırdı.
2010-2017 yılları arasında hazırladığı Piyano Pedagojisi Eğitim Programı (PPEP), TC Kültür Bakanlığı tarafından tescillendi ve IADL (International Association for Distance Learning) tarafından akredite edilerek, piyano eğitimcisi yetiştirmeye yönelik interaktif bir eğitim sistemi olarak kullanıma hazır hale getirildi.
Uluslararası hakemli dergilerde iki adet bilimsel makalesi yayınlanan Gültek, 2008 yılından beri Andante klasik müzik dergisinde, piyano ve eğitimi üzerine köşe yazarlığı yapmaktadır. Gültek, eşi piyano eğitimcisi Sezil Gültek ile birlikte çalışmalarına Gültek Piyano Stüdyosu çatısı altında Ankara’da devam etmektedir.