22.04.2015
Macar besteci Béla Bartók ölümünün 70. yılında Ankara’da uluslararası bir festival ve sempozyum ile anılıyor. Hacettepe Üniversitesi ve Macar Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Bartók Festival ve Sempozyumu (Bartók Festivali), Festival Başkanı Prof. Yeşim Alkaya Yener ile Yrd. Doç. İrem Eğriboz Bozkurt’un ve Konservatuvar öğretim üyelerinin katkı ve çabalarıyla gerçekleşmekte.
24-30 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan Festival, Konservatuvarın önemli müzik adamını anmak için gerçekleştirdiği uluslararası düzeyde ikinci etkinlik. Doğumunun 200. yılında Franz Lizst’i anmak için 2011’de ilk kez uluslararası düzeyde bir festival yapılmış ve Festival ile ilgili çok önemli geri dönüşler alınmıştı.
Bu kez de besteci, piyanist, eğitimci ve müzikbilimcisi, 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden Béla Bartók çeşitli etkinliklerle anılacak. Bartók 1936 yılında ülkemize gelerek, halk müziğimiz üzerinde çalışmalar yapmış, çok sayıda türküyü kaydetmiş, bunların üzerinde incelemeler yapmıştı. Béla Bartók’un Türkiye’de derlediği ve daha sonra Amerika’da “Küçük Asya’dan Türk Halk Musıkisi” adıyla kitap haline getirdiği çalışmalar, Konservatuvar’da oluşturulan önemli bir arşive temel teşkil etmiştir.
Bartók Festivali yurt dışından çok büyük ilgi görerek, dev boyutlara ulaşmış durumda. Festival’de yurt dışından, altı farklı ülkeden 30 sanatçının da katılımıyla, sayısı 70’i bulan katılımcı sanatçılar, Ankara’nın farklı mekânlarında çok sayıda zengin program ve içerikli konserler verecekler. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Ankara Devlet Opera ve Bale Orkestrası’nın konserleri, resitaller ve bale gösterisi faaliyetler arasında. Katılımcılardan Macar topluluğu Muzsikás’ın Devlet Opera ve Bale Orkestrası ile gerçekleştireceği ve bir ilke imza atılacak olan Açılış Konseri dışında, dünyaca ünlü Japon viyola sanatçısı Nobuko Imai ve Ankaralılar’a yabancı olmayan Macar kontralto Judit Rajk’ın katılacağı, nadir seslendirilen bir eserin icra edileceği Kapanış Konseri, Festival’in kaçırılmaması gereken konserlerinden sadece ikisi.
Bunların dışarıda ayrıca Macaristan ve Türkiye’den önemli müzikolog ve Türkologların da katılımıyla bir gün boyunca sürecek Uluslararası Sempozyum’da Bartók ile ilgili sunumlar, konuşmalar yapılacak. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılacak Bartók Sergisi bu önemli etkinliğin bir başka zenginliği.
Konserlerin bir kısmının TRT Radyosu stüdyolarında verilecek olması, bu konserlerin EBU (Avrupa Yayın Birliği) tarafından tüm üye ülkelerde yayınlanmasını sağlayacak. Katılımcılarla yapılacak söyleşilerin de radyo aracılığıyla yayımlanması, planlanan etkinlikler arasında.
Dergimiz yayına hazırlanırken ayrıntıları üzerinde çalışılmakta olan Uluslararası Bartók Festivali’nin ayrıntılı programı kısa süre içinde web sitesinde (http://www.bartokfestival.hacettepe.edu.tr) yer alacak.
Ayşe Öktem
Festival Başkanı Prof. Yeşim Alkaya Yener Washington D. C.'de bir konser sonrası |