MAKALE

Ben müzik yapamam! Çünkü enstrüman çalmayı bilmiyorum…

15.12.2016


Paylaş:

Ben müzik yapamam! Çünkü enstrüman çalmayı bilmiyorum…  

Kesinlikle doğru… Öyle mi acaba?  

En son nerede kalmıştık?  

Bir önceki yazıda demiştik ki “…Şüphesiz, bir enstrüman çalabilmek için büyük bir efor sarf etmek gerekiyor. Zamanımızın gelişmiş teknolojisi, burada bazı kolaylıklar sağlamıyor ve istisnai durumlar yaratmıyor değil. Ancak, bu başka bir yazının konusu…”  İşte o yazının zamanı geldi.  

Bilgi ve iletişim teknolojileri baş döndürücü bir hızla gelişti. Bu gelişim, toplumun hayatını kolaylaştırırken mobil araçlara ve bilgisayarlara esaretimizi de tarihi zirvesine taşıdı. Müziğin bu gelişimin dışında kalması söz konusu olamazdı ve kalmadı da. Gelişime o da ayak uydurdu ve basit düzeyde başlayan yazılım ve uygulamalar gitgide daha karışık ve ihtiyaçları baştan sona karşılar hale geldi.  

Neler yoktu ki bu yazılımlar ve uygulamalar içerisinde? Midi yazımına imkân veren programlar, karmaşık sanal stüdyolar, sanal enstrümanlar ve looplar (döngüler) içeren müzik yapımcıları. Hatta, basit düzeyde, belirli gam ve ölçüleri esas alan, kendiliğinden beste yaptığı iddia edilen yazılımlar bile var aralarında.  

Şükürler olsun, halen beste yapabilmek için insana ihtiyaç var. Zira, beste yaptığı iddia edilen yazılımlar rastlantısal şekilde belirli gam yapıları içerisinde notaları bir araya getirerek bir beste yapabilse de o bestelerin henüz dinlenilebilir seviyeye gelmediği rahatlıkla görülebiliyor. Herhalde yapay zekâ sistemleri gelişip bir insan gibi, hatta çok daha büyük bir kapasite ile düşünebilen bilgisayarlar üretildiğinde güzel besteler yapmaları da söz konusu olabilecek. O zaman işsiz kalabiliriz ancak o ana kadar daha uzun bir zamanımız olduğunu düşünüyorum. Neyse, bu da ayrı bir yazının konusu…  

Tüm yazılımlardan başlık olarak bahsedip de yazıyı tamamlamak ve okuyucuya hiçbir yön göstermemektense konuyu daha somuta indirgeyip tek bir yazılım üzerinden yapılabileceklerin çokluğu karşısında hayrete düşürmeyi daha doğru buluyorum. Tahmin ediyorum, hepimizin evinde eski ya da yeni bir iPad var. iPad’leri aldığımız zaman, içerisinde yüklenmiş ve kullanıma hazır halde olan ya da hali hazırda yüklü değilse dahi dijital dükkândan rahatlıkla ve uygun fiyatla indirebileceğimiz bir uygulama var: Garageband.  

Bu uygulama, kullanımı son derece kolay olduğu kadar içeriği de oldukça zengin bir uygulama. Sadece dokunarak ve sürükle bırak komutları ile bütün bir şarkıyı oluşturmanız ve kaliteli bir dosya halinde istediğiniz mecralarda paylaşmanız mümkün. Basit olarak tanımladığımız ve kısaca açıkladığımız süreci biraz daha ayrıntılandıralım ve daha somuta indirgeyerek okuyucuya daha yol gösterici olmaya çalışalım.  

Garageband ikonuna dokunup programı açın.  

 

Karşınıza böyle bir ekran çıkacak. Bu ekranda kullanmanız için birçok sanal enstrüman sunulmuş durumda. Zevkinize göre birisini seçip üzerine dokunun. Bir aşağıdaki satırda gösterdiğimiz ekran açılacak. Parmağınızla ekranı kaydırarak tüm enstrümanları inceleyin. 10 ayrı seçenek olduğunu göreceksiniz. Bu enstrümanları kullanarak 32 kanala kadar bir şarkı yapabilirsiniz.    

Diyelim gitarı seçerek başladık ve aşağıdaki ekran açıldı. Şimdi iki seçeneğimiz var.  



Siyah ile işaretli düğmeden akorlar (chords) seçeneğini seçip, yeşil ile işaretlenmiş düğmeden, önceden belirlenmiş bir yapı doğrultusunda gitarı otomatik olarak çaldırabiliriz (1,2,3,4 seçenekleri). Bu durumda, kırmızı ile işaretlenmiş akorlara dokunarak şarkımıza uygun akorları arka arkaya sıralayabiliriz. Siyah ile işaretli düğmeden notalar (notes) seçeneğini seçerek tellere ve perdelere dokunarak kendi yarattığımız melodimizi çalabiliriz.  

Unutmayalım; hangi çalma yöntemini tercih edersek edelim, çalmaya başlamadan hemen önce sarı ile işaretli kayıt düğmesine basmadan yaptığımız işleri kaydedemeyiz. Mavi ile işaretli alandan gitarımızın türünü değiştirebileceğimizi de lütfen not edelim.  

Bordo ile işaretli ingiliz anahtarı simgesine dokunarak şarkının temposunu, anahtarını ve ölçüsünü değiştirebiliriz. Hızlı bir şarkı istiyorsak tempoyu yüksek, tersi ise düşük tutmalıyız. Bir önemli ipucu daha: Hüzünlü ve yavaş bir şarkı yapıyorsak anahtar olarak minör anahtarları, hızlı ve neşeli bir şarkı yapmak istiyorsak majör anahtarları seçmeliyiz. İşimiz, şimdiden oldukça kolaylaştı. Ekranın sol üst köşesinde, turuncu ile işaretli alana basarak şarkımızın tüm kanallarını (satırlarını) bir arada gösteren ekrana geçelim.  

 

Seçtiğiniz enstrümanın görüntüsü bir satırın (kanalın) başında gözükecek. Yaptığımız işin bizi tatmin ettiğini varsayalım. Kırmızı ile işaretlenmiş (+) işaretine tıkladığımızda bizi birinci adıma döndürecek ve seçeceğimiz diğer bir enstrüman için aynı yolu izleyeceğiz. Çalışmanıza bu yöntemle yeni enstrümanlar ekleyebilirsiniz. Bir daha hatırlatıyorum. Toplam 32 kanal (satır) ile sınırlısınız.  



Bu şekilde değil de kaydedilmiş, gerçek enstümanlarla mı bir çalışma yapmak istiyorsunuz? Kolay. Mavi ile işaretlenmiş bölüme tıklayın ve önceden kaydedilmiş enstrümanları tek tek dinleyin. Hoşunuza gideni çalışma alanına sürükleyip bırakın. Alt satırdaki görüntüyü elde edeceksiniz. Gerçek enstrümanlar ile yapılan kayıtlar satırda mavi olarak gözükecek. En son olarak yaptığınız şarkıya söz yazdınız ve söyleyerek kaydetmek istiyorsunuz. Birinci ekranımızda bir mikrofon simgesi görmüştünüz değil mi? Tıklayın ve mikrofonlu kulaklığınızı takıp şarkınızı söyleyin. Yine kayıt düğmesine basmayı sakın unutmayın…  

Aslında, yazılımın kullanımını çok daha detaylı olarak açıklamak mümkün ancak burada duracak ve okuyucunun kendi keşiflerini kendisinin yapmasını bekleyeceğim. Garanti ediyorum, bu programı kurcalamak ve keşfetmek de son derece keyifli.  

Elbette müzik yapabileceğiniz uygulama ve yazılımlar Garageband ile sınırlı değil. Arama motorunuza “en iyi müzik yapım programları” yazıp arattığınızda karşınıza çıkan adet ve çeşitlilik konusunda şaşıracaksınız. Aynı şekilde, video içerikleri bulunan sosyal medyada da aynı aramayı yapın, aynı çeşitlilik ile karşı karşıya geleceksiniz.  

Kurcalamaktan korkmayın, ne kadar çabuk ilerlediğinize sizin dahi şaşıracağınıza eminim. Ayrıca, benim burada açıkladığım yazılım ile de sınırlı kalmak zorunda değilsiniz. Deneme sürümleri bulunan ya da ücretsiz olan diğer programları da deneyin. Neticesinde birçoğunun çalışma mantığı aynı.  

Esasında, sizlerle paylaşmak istediğim husus son derece net. Müziğin eşsiz dünyasına açılmak ve bir eser yaratmanın hazzını tatmak istiyorsanız lütfen bahanelerin sizi alıkoymasına izin vermeyin. Deneyin, ne kaybedersiniz? Belki de içinizde, ruhunuzun derinliklerinde saklı bir müzisyen var ve ortaya çıkmak için fırsat kolluyor. Ona bu fırsatı vermek boynumuzun borcu değil mi?  

Yaptığınız besteleri bizimle paylaşmayı unutmayın lütfen.  

Sevgiyle ve müzikle kalın…  

Özgün Çınar

BENZER HABERLER

    1 YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20