ANDANTE (Sayı 133)

Sayı: 133

Yayın Tarihi: 31.10.2017

Fiyat: 12 TL


Andante'nin Kasım sayısında neler var?
 
Renkli besteleri, düzenlemeleri ve piyanoda sergilediği parmak ısırtan hünerleriyle günümüz müzik dünyasının en parlak sanatçılarından biri olduğunu çoktan ispatlayan piyanist Hakan Ali Toker, çalışmalarına hiç ara vermeden devam ediyor. Doğuyla Batı arasında müzikal köprüler kurmakta üstüne olmayan sanatçımızı bu sayıda okurlarımıza yakından tanıtalım istedik.
 
Bilgisayar Öğretmenliği bölümünde okurken kendisini Almanya’nın önemli opera kurumlarından birinde bulan genç tenor İbrahim Yeşilay’la, hayatının sıra dışı hikayelerle dolu bu döneminin ilginç uğrak noktalarını konuştuk.
 
Serhan Bali Viyana’da Ekim ayında 10 gün arayla birbirinden başarılı icralara imza atan opera ve orkestra müzisyenlerimizin bizzat şahit olduğu ses getiren konser ve temsillerini köşesinde anlattı.
 
Türkiye’de ilk kez bu kapsamda düzenlenen ve Andante’nin de yakından takip ettiği 1. Uluslararası İstanbul Kodaly Eğitim Günleri geride kaldı. Etkinliğin mimarı Prof. Dr. Sibel Çoban’la maratonun detaylarını konuştuk.
 
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yeni sezon programı ve hayata geçireceği projeler üzerine, Orkestranın Genel Müzik Direktörü Rengim Gökmen ve Orkestra Müdürü Altan Kalmukoğlu ile sohbet ettik.
 
Ankara’nın yeni resital salonu The Podium Hall’un sahibi Cihan Barut aynı zamanda iyi piyano çalan bir müziksever. Barut, Harriette Moore Brower’ın geçmişin efsanevi piyanistleriyle yaptığı söyleşileri Andante okurları için bu sayıdan itibaren derlemeye başladı. İlk konuk, Polonyalı büyük piyanist Ignace Jan Paderewski oldu.
 
Ayşe Öktem, müziğiyle Finlandiya’nın ulusal kimliğinde büyük yer tutan ve daha çok orkestral eserleriyle bilinen Jean Sibelius’un çok tanınmayan vokal ve koral eserlerini anlattı.
 
Can Çakmur, Alman edebiyatının önemli yazarlarından Thomas Bernhard’ın Bitik Adam adlı romanında kurgulanan sıra dışı olaylar üzerinden geliştirdiği bu ayki yazısında, Bernhard’ın kitabında Glenn Gould, Wertheimer ve Anlatıcı arasında gelişen kurgusal olaylardan gerçek yaşantılara doğru yol aldı.
 
Pop müzik endüstrisinin nabzını tutan yazarımız Michael Kuyucu, Türkiye’nin pop müzik piyasasında ismini duyurmaya çalışan ‘isimsiz - no name’ şarkıcıların ünlü ve başarılı olmak uğruna çektikleri sıkıntıları anlattı.
 
Ahu Ünalp, ‘Onu tanıdığım günden bu yana daha iyisini dinlemedim’ diye tanımladığı davulcu Robert Mehmet İkiz’le, sanatçımızın İsveç’te ‘Yılın Sanatçısı’ ödülünü alması sonrasında sohbet etti.
 
New York Filarmoni Orkestrası, efsanevi besteci ve piyanist Leonard Bernstein yönetiminde 1959 yılında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda iki unutulmaz konser vermişti. Emre Aracı köşesinde bu konserlerin bugün pek bilinmeyen ilginç, yer yer de komik hikâyesini anlatıyor.
 
Antre Vakfı’nı duymuş muydunuz? Pek çoğunuzun duymadığını tahmin ediyoruz. Biz de bugüne kadar haberdar değildik ama vakfın amacını ve müzik alanında başardıklarını öğrenince o kadar mutlu olduk ki bu haberi Şefik Kahramankaptan’ın kalemiyle mutlaka okurlarımızın da bilmesi gerektiğini düşündük!
 
Kahramankaptan bu sayıda ayrıca yüksek eğitimini ABD’de sürdüren parlak arpistimiz Beste Toparlak ve ‘Beğendiğim Yerde Çalarım’ mottosuyla, kemanını dinletmediği mekân nerdeyse kalmayan CSO kemancılarından Nevzat Kalender’i anlatıyor.
 
Fotoğraf sanatçısı Pelin Ulca Alman besteci Richard Wagner’in 1867 yılında kurduğu Bayreuth Festivali’ni ziyaret etme hayalini geçtiğimiz yaz gerçeğe dönüştürüp bu ikonik binanın sahnesinde bestecinin Nibelung’un Yüzüğü adlı dörtlemesini izledi. Ulca’nın festivalden ilginç izlenimleri Andante’de.
 
Efdal Altun ‘senfoni orkestrası konseri sunan futbol spikeri’ karakterine yeniden can vererek bu sayımızda müsabakanın ikinci yarısını yine ‘sesli ve ateşli bir şekilde’ anlatıyor.
 
Tamamen Türkçe, kendi hızınızda ilerleyebileceğiniz, hiçbir ücret ödemek zorunda olmadığınız, istediğiniz yer ve zamanda dersi takip edebileceğiniz, eğitmenlerle iletişim içinde olabileceğiniz ve konservatuvar kadrosunda görevli eğitmenler tarafından hazırlanmış çalgı dersleri alabileceğinizi biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız izin verin Emre Ünlenen sizi Akadema’yla tanıştırsın!
 
Müzik öğretmeni Ahmet Demir, Cumhuriyetle yaşıt bestecimiz Necdet Levent’le, İzmir Konak’ta 37 yıldır işlettiği Levent Müzik Evi’nde buluşup sohbet etti.
 
Konser salonlarımızın Kasım ayı programları, yeni kayıtlar ve Hi-Fi cihazlarının tanıtımları, müzisyenlere yönelik sayfalarıyla sağlık uzmanı Erinç Sabuncu ve piyano eğitmeni Buğra Gültek Andante’nin bu sayısında da okurlarıyla buluşuyor.

Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20