ETKİNLİKLER

MOSKOVA SOLİSTLERİ & YURI BASHMET

20

Haziran 2019

Yaşanan her an benzersizdir, fakat 330’larda inşa edilmiş bir kilisede 2019 yılında yazılmış bir eserin, hele de Yuri Bashmet’in ellerinden ilk seslendirilişine tanık olmak yaşamınız boyunca unutmak istemeyeceğiniz anlardan biridir.

Yuri Bashmet virtüozitesi, güçlü kişiliği ve zekâsıyla viyolaya müzik dünyasında yeni bir önem kazandırdı. Carnegie Hall, Amsterdam Concertgebouw, Londra Barbican, Berlin Filarmoni, La Scala, St. Petersburg Filarmoni gibi salonların tarihindeki ilk solo viyola konserlerini veren sanatçıydı. Günümüzün önde gelen bestecilerine viyola repertuvarını genişletmeleri yönünde ilham verdi: Alfred Schnittke, Sofia Gubaidulina, Alexander Tchaikovsky, Alexander Raskatov, Giya Kancheli, John Tavener dahil, pek çok besteci tarafından kendisine adanmış 55’in üzerinde viyola konçertosu yazıldı. Londra Senfoni Orkestrası Yuri Bashmet Festivali düzenledi. Şef ve solist olarak dünyanın en iyi orkestralarına konuk olan Yuri Bashmet’in oda müziği alanında en yakın işbirliği yaptığı sanatçılar arasında Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, Gidon Kremer, Anne Sophie Mutter, Martha Argerich, Jean- Yves Thibaudet, Maxim vengerov, Natalia Gutman, Viktoria Mullova ve Borodin Quartet göze çarpıyor.

Yuri Bashmet Moskova Aralık Geceleri Festivali sanat direktörlüğü, Novaya Rossiya Devlet Senfoni Orkestrası daimi şefliğinin yanı sıra Moskova Solistleri’nin kurucu şefliği görevini yürütüyor. Yuri Bashmet 1992 yılında Moskova Konservatuvarı mezunlarından seçtiği, Rusya’nın en yetenekli genç müzisyenlerinden oluşan bir orkestra kurdu. O zamandan bu yana beş kıtada 55’ten fazla ülkede 2000’in üzerinde konser veren Moskova Solistleri, 2008 yılında kazandığı Grammy Ödülü ile bu ödülü kazanan ilk Rus oda orkestrası oldu. Bashmet’in icraları dinleyiciler üzerinde hipnotize edici etkiye sahip. Bir İngiliz eleştirmenin yazdığı gibi, Bashmet’in müziği, “yağmur gibi, damla damla yüreğinize işliyor ve onu canlandırıyor.” Programındaki her eserde bir ikilik barındıran, ölümden hayata, karamsarlıktan umuda geçişlerle festivalin Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı temasına gönderme yapan bu konser kesinlikle kaçmaz!


MOSKOVA SOLİSTLERİ
YURI BASHMET şef & viyola


Arnold Schoenberg, Verklärte Nacht, op. 4
Alexander Tchaikovsky,* 3/7/12
Pyotr Ilyich Tchaikovsky, (düz. arr. R. Balashov) Noktürn, Op. 19 No. 4
Franz Schubert, (düz. arr. G. Mahler) Ölüm ve Genç Kız, D. 810

* İstanbul Müzik Festivali ve Sochi Festivali ortak siparişi, dünya prömiyeri

Konser öncesinde Yuri Bashmet’e Yaşam Boyu Başarı Ödülü sunulacaktır


20.06.2019, 20:00
Aya İrini Müzesi


Konsere Doğru: 19.00-19.30 Ön avlu  
Asuman Kafaoğlu-Büke’nin “Müziğe İlham Veren Metinler” başlıklı konuşması

YORUMLAR


Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20