HABER

10. Uluslararası İstanbul Opera Festivali

26.06.2019


Paylaş:

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi çerçevesinde projelendirdiği ve 2010 yılından bu yana yerli ve yabancı sanatseverlerin beğenisine sunulan, İstanbul’un dünya sanat haritasındaki yerini kalıcı kılmak bakımından büyük önem arz eden ve kısa sürede ulaştığı sanatsal kalite ile dünyadaki sanat festivalleri arasında tanınan ilgiyle takip edilen Uluslararası İstanbul Opera Festivali 2-14 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenleniyor. 

10. Yaşına özel zengin bir program ve belleklerden silinmeyecek eserlerle sanatseverlerin karşısında olacak 10. Uluslararası İstanbul Opera Festivali ana sponsor İNGBank katkılarıyla düzenlenecek.

 


Uluslararası kalitede sahnelediği Turandot ve Troya operaları ile 2018-2019 sanat sezonunu başarıyla tamamlayan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bu eserleri onuncu yıla özel bir program ile festival boyunca sanatseverlere sunmaya hazırlanıyor.


Birçok ilklere sahne olacak bu özel festival programında, döneminin önemli düşünürlerinden, tasavvuf ve halk ozanı Yunus Emre, adını verdiğiilk Türk Oratoryosu’nun müzik ve dansla buluştuğu yorumuyla Doğumunun 779. Yılında anılacak. 

Festivale ilk kez konuk olan Bolşoy Tiyatrosu Solistlerinin Seslendireceği Gala Konseri ile 10. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sona erecek. 

 


Uluslararası İstanbul Opera Festivali 10. yılını kutluyor

 

Opera literatürdeki klasik eserleri üst düzey bir kalitede dünya standartlarında sergilemesinin yanı sıra, ülkemizin melodik zenginliğini temel alarak uluslararası standartlarda eserler ortaya koyan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bağlı bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hedef ve amaçları doğrultusunda ülkemizin kültür ve sanat turizmine katkılar sağlayan, tatil ve turizm anlayışına yepyeni bir boyut getiren uluslararası yaz festivallerini İstanbul Uluslararası Opera Festivali ile başlatıyor.
 

Festivalin açılışı 2-3 Temmuz 2019 tarihlerinde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Turandot operasıyla gerçekleşecek.
 

Çok özel bir prodüksiyonla uzun yıllar sonra Ankara’da prömiyeri gerçekleştirilen, Aspendos’ta da sahnelenen, Giacomo Puccini’nin vefat ederek son bölümünü tamamlayamadığı bu ölümsüz eser festival kapsamında izlenebilecek. Eseri ünlü İtalyan Rejisör, Vincenzo Grisostomi Travaglini sahneye koyuyor. 
 

Puccini’nin en acımasız kadın karakteri, Pekin’de yaşayan Çin prensesi Turandot'un Moğol Prensi Calaf ile tanışması ve masalsı aşklarının anlatıldığı eserin konusu şöyle; Turandot, evlilik için gelen prens taliplerine, o ana dek bilenin hiç çıkmadığı üç soru sormakta, soruyu bilemeyen talipliler ise teker teker idam edilmektedir. Saray yetkilileri ile Turandot’un babası İmparator bu gidişe bir son vermek istemektedir. Ancak Calaf aşık olmuş ve aşkının peşinden ölümüne gitmeye karar vermiştir.
 

Eser, ünlü tenor aryası “Nessun Dorma”nın da içinde olduğu sevilen birçok arya, hareketli müzikal yapı, muhteşem dekor ve kostümler eşliğinde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye konuluyor. 



İtalyan, Kazak ve Koreli sanatçılar bir eserde buluştu
 

Ünlü İtalyan konuk rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin sahneye koyduğu eserin Calaf rolünü ilk temsilde İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Efe Kışlalı, ikinci temsilinde ise Koreli solist sanatçı James Lee seslendirecek.  Eserin Turandot rolünü ise  2 Temmuz 2019’daki ilk temsilinde ünlü Koreli solist sanatçı Lilla Lee, 3 Temmuz'daki ikinci temsilde ise bu defa Kazak solist Zhupar Gabdullina seslendirecek.
 

Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni ve Genel Müdürü, ünlü tenor Murat Karahan’ın Sanat Yönetmenliği’nde oluşturulan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü muhteşem projesi Troya epik operası 6- 7 Temmuz’da İstanbul’da olacak. 
 

 

Geçen yıl ülkemizde ilan edilen "2018 Troya Yılı" nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığının etkinlikleri kapsamında hayata geçirilen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün en özel ve büyük prodüksiyonu olan, ülkemizde büyük bir başarı elde ederek 20.000’den fazla izleyiciye ulaşan ve dünyanın en önemli ve en prestijli operalarından bir tanesi olan Bolşoy Tiyatrosunda da sahnelenerek dakikalarca ayakta alkışlanan Troya operası festival kapsamında izleyebilecek. 


Bugüne dek ülkemizde yaptığı temsillerle Türk sanatseverlerin büyük beğenisini kazanmakla kalmayarak ülkemiz sınırlarını aşarak, 300’ü aşkın sanatçı ve teknik ekibiyle Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen eserin bestesi Bujor Hoinic’e, librettosu Artun Hoinic’e, rejisörlüğü Recep Ayyılmaz’a, koreografisi Volkan Ersoy’a ait.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’un da Homeros’u canlandırdığı eser, tarihin en önemli savaşlarından birine sahne olan ve İzmir’li ozan Homeros’un kaleme aldığı İlyada Destanı’nı, yaşandığı Anadolu’nun kadim değerine ve görkemine yakışır bir dekor, ışık, ses, görüntü, renk, müzik ve dansın büyüsü ile sahneye taşıyor. Tan Sağtürk ise Paris’in Kardeşi Hektor'u canlandıracak. 
 

Başrol kostümlerini ünlü modacı Atıl Kutoğlu’nun tasarladığı eserde Devlet Opera ve Balesi dansçılarından, 2015 yılında görevli olduğu turneden dönerken kaza geçiren Bora Acar Zöngür de özgün koreografisiyle sahnede yer alacak. Eserin dekor tasarımı Özgür Usta, kostümleri Aydan Çınar imzası taşıyor.
 

Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde bir ilk olarak, ilk yerli ve milli Türk oratoryosu Yunus Emre sahne alacak
 

10 Temmuz 2019 tarihinde, Ahmet Adnan Saygun’un görkemli eseri Yunus Emre Oratoryosu'nu İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Uğur Seyrek’in koreografi ve rejisiy le müzik ve dansla buluşturarak seyircilerin beğenisine sunacak. Sanatseverler sahnede orkestra, koro ve dansçıları sahnede birlikte izleyebilecekler.

Librettosu Uğur Seyrek ve Işık Noyan’a ait eserin bu yorumuyla Dünya Prömiyeri 23 Şubat 2019’ da gerçekleştirildi. Eserde, soprano Özgecan Gençer, mezzosoprano Deniz Likos, tenor Hüseyin Likos, bas Gökhan Ürben, kadın İlke Kodal, erkek Deniz Özaydın, gözyaşı Melike Koper, arayış Berfu Elmas, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra, Koro ve Dansçıları yer alacak. 

 

A. Adnan Saygun’un uzun yıllar sürdürdüğü araştırmalar sonrasında 13. yüzyılda yaşayan ünlü halk ozanımız ve düşünürümüz Yunus Emre’nin dizelerinin üzerine bestelediği eser, Yunus Emre’ nin sevgi felsefesini izleyicilerle buluşturuyor.

 

Festival programonda iki gece Rus solistlere ayrıldı
 

Ünlü Bolşoy Tiyatrosu Orkestra Şefi Anton Grishanin yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Dünya operaevlerinde defalarca sahne almış ünlü Bolşoy Tiyatrosu solistlerine eşlik edecek. 
 

13-14 Temmuz 2019 tarihlerinde Rus Rüzgarı estirecek Bolşoy Tiyatrosu Solistlerinin seslendireceği “Bolşoy Solistleri Gala Konseri” festivalin son iki gününde zengin bir repertuvarla sanatseverlere muhteşem bir müzik ziyafeti sunacak. 
 

En zor rolleri başarıyla seslendiren, alanlarında uluslararası birçok ödülün sahibi Bolşoy Tiyatrosu solistleri soprano Anna Nechaeva, mezzo-soprano Yulia Mazurova, Tenor Fyodor Ataskevich ve Bariton Pavel Yankovsky; sevilen ve bilinen ünlü operalardanaryalar, düetler seslendirilecek. 
 

Sevil Berberi, Il Trovatore, Carmen, Maskeli Balo, La Forza del Destino, Samson ve Dalila, Manon Lescaut, Don Carlo, Don Giovanni, Hoffman’ın Masalları, Turandot, La Traviata gibi operalarından parçaların seslendirileceği konser 13-14 Temmuz 2019 tarihlerinde Zorlu PSM’de müzikseverleri bekliyor.

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20