AL DENTE

Gökhan Aybulus: Asabi Roll

14.10.2019


Paylaş:

Malzemeler
 

Pirinci hazırlamak için:

500 gr. Japon pirinci (bulamazsanız uzun taneli olmayan bir pirinç kullanabilirsiniz)

1 çay bardağı pirinç sirkesi

1.5 kaşık toz şeker

1 kaşık tuz
 

Rulo için:

Yengeç surimi (büyük marketlerde bulunabilir)

1 adet avokado

Yeterli miktarda kornişon turşu

1 adet paprika biber

Wasabi

Sarmak istediğiniz rulo miktarında yosun yaprağı ve sarmak için bambu tahta. 

 

Tarif
 

Pirincin hazırlanması:Pirinç soğuk suda yıkayıp süzülür, bu işlem nişastasından arınıp su berraklaşıncaya kadar tekrarlanır. Ardından pirinç tencereye koyulur, pirincin ağırlığıyla eş miktarda su eklenir ve pirinci haşlanır. Haşlanan pirinç varsa özel tahta kaba (hanghiri) yoksa herhangi bir geniş kaba alınır. Şeker ve tuz pirinç sirkesinde karıştırılarak eritilir, pirincin üzerinde kaşığa doldurarak gezdirilir. Pirinç fazla baskı uygulanmadan karıştırılır, sosu yavaşça çekmesi sağlanır. Bu sırada varsa bir yelpaze yardımı ile pirinç havalandırılır. (Bu yöntem sayesinde sirke daha çabuk buharlaşacak ve pirinç daha çabuk soğuyacaktır) Üzerin bir bezle örterek dinlenmeye bırakılır.
 

Rulonun hazırlanması: Yosun yaprağını parlak tarafı alta gelecek şekilde bambu tahtanın üzerine yerleştirilir. Bundan sonraki işlem için; ellerin girebileceği büyüklükteki bir kap su içinde eller ıslatılır. Yosunun üst kısmında biraz boşluk bırakacak şekilde yeterli miktarda pirinç yosunun mat kısmına serilir. Yayarken fazla bastırılmaz, pirinçlerin eşit miktarda dağılmasına özen gösterilir. Pirinç yayıldıktan sonra kalan malzemeler pirincin ortasına denk gelecek şekilde yerleştirilir. Yengeç surimi, şerit şeklinde kesilen paprika biberi, avokado ve kornişon turşu da serildikten sonra; acısına dayanılabilecek miktarda wasabi de bir kaşık yardımı ile malzemelerin önüne ya da arkasına sürülür. Bambu çok baskı yapmadan yosunun boş tarafına doğru kıvrılır ve yuvarlanır. (Bambunun ucu pirince geldiğinde, ucunu aradan çıkartarak dikkatlice yuvarlamaya devam edilir.) Bu yuvarlama işlemi sırasında düzgün şekil vermek için parmaklarla hafifçe bastırılır. Yuvarlama işi bittikten sonra bambu geriye doğru yuvarlanır ve içindeki rulo çıkartılır. Ortaya çıkan rulo çok keskin (tırtıksız) bir bıçak yardımıyla, ıslatarak 8 eşit parçaya kesilir. Soya sosu ve zencefil turşusu ile servis edilir.



 

Tavsiye edilen müzik
 

Japon caz piyanisti Hiromi Uehara’nın herhangi bir albümüyle yemeğinizin keyfini çıkarmanızı tavsiye ederim. 

 

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0216 325 27 13 | F: 0216 326 39 20