AL DENTE

Orhan Şallıel: Ekmek, peynir ve Suejeonggwa

14.10.2019


Paylaş:

Ekmek (Karnınızı en azından doyurabilmek için)

 

Malzemeler

 

2 su bardağı un

1,5 su bardağı su

¼ tatlı kaşığı kuru maya

1 tutam tuz

 

Tarif

 

Derince bir kapta un, maya ve tuz spatula yardımıyla iyice karıştırılır. Oda sıcaklığında 30 dereceyi aşmayacak ısıdaki su eklenerek karışım toplanıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir. Üzeri streç film veya bir poşet torba ile kapatılarak oda sıcaklığında 1 saat bekletilir. 1 saat sonra biraz daha yoğurularak içinde biriken hava kabarcıkları alınır.

 

180 - 200 dereceye ayarlanan fırın ısınırken, hamura arzu edilen şekil verilir, istenirse küçük küçük toplar yapılarak da tepsiye koyulabilir. Fırının 20 dakikalık ısınma süresince hamur üzeri bir bezle örtülerek biraz daha dinlendirilir.

 

Buhar yardımıyla ekmeğin daha güzel bir dış dokusunun oluşması için fırının alt kısmına bir kap içinde su koyularak hamur 30 dakika pişirilir. Afiyet olsun!




 

Tavsiye edilen müzik

 

Ludvig van Beethoven Pastoral Senfoni ikinci bölüm

 

 

Peynir (Katık olabilmesi için)

 

Malzemeler

 

3 lt pastorize veya çiğ süt

3-5 adet orta boy limon tuzu

1 tatlı kaşığı tuz

Tane kimyon, çörekotu veya hardal tohumu (Arzu edilirse)

 

Tarif

 

Ateşe koyulan süt 70 dereceye geldiğinde (parmağınızı biraz ısırır) içine limon tuzu atılarak karıştırılır. (Sarı su ve peynir topakları kısa sürede ayrılacaktır)

 

Temiz bir tülbent ile süzülüp tuz eklenir ve tekrar karıştırılır. (Tane kimyon, çörekotu veya hardal tohumu bu aşamada katılabilir) Ardından sıkılarak üzerine bir ağırlık koyulur. Soğuduğunda buzdolabında 3-4 saat bekletilir. Afiyet olsun!



 

Tavsiye edilen müzik

 

Jean Sibelius Suite Champétre

 


Suejeonggwa (Sucongvaa okunur)

 

Malzemeler

 

200-250 gr taze zencefil

4-5 lt su

4-5 adet çubuk tarçın

15-20 adet karanfil (Benim yorumum)

1/2 veya 1 küçük su bardağı esmer şeker veya ½ çay bardağı Agave şurubu/Bal

20 adet çam fıstığı

 

Tarif

 

Taze zencefillerin kabuklarını bir çay kaşığı ile sıyrılarak kolayca soyulur ve küp küp doğranır. Bir tencerenin içine su koyulur, zencefil küpleri, çubuk tarçınlar ve karanfiller suya atılarak kaynatılır.

 

Çam fıstıklarının sivri gaga gibi olan uçları çıkarılıp, istenilirse kavrulur.

 

Kaynadıktan sonra ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Çam fıstıkları içine atılıp karıştırılır.

 

Soğuduktan sonra buzdolabına koyulur, arzu edilirse buz eklenir. Kore'ye ait olan bu geleneksel içecek, oldukça kolay hazırlanan sevdiğim lezzetler arasında...

Afiyet olsun!

 

Tavsiye edilen müzik 

 

Bela Bartok Orkestra Konçertosu ve Hector Berlioz Fantastik Senfoni

 

 

Not: Bu tariflerimle son dönemlerde hatta uzunca bir dönemdir klasik müziğin karşılaştığı zorlukların altını çizmek istedim.

 

 

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0216 325 27 13 | F: 0216 326 39 20