HABER

Türk bestecilerinin eserlerine yönelik farkındalık

01.11.2019


Paylaş:

Hamburg Hochschule für Musik, 24 Ekim 2019 tarihinde, bu yıl ikinci kez düzenlenen Global Şarkı Buluşması’na ev sahipliği yaptı. Her sene farklı ülkelerin müziklerinin tanıtıldığı etkinlikte bu yıl Türkiye’ye de yer verildi. Hem seminer hem de workshop olarak gerçekleştirilen etkinliğin teması “Şair ve Lied Bestecisi olarak Ahmed Adnan Saygun” olarak belirlendi.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda doktorasını bitirmek üzere olan ve aynı kurumda öğretim üyesi olarak çalışan piyanist Verda Karaçil Cerit, eski hocası Prof. Burkhard Kehring tarafından etkinlik için davet edildi. Sanatçı, İzmir Dokuz Eylül Devlet Konservatuvarı Piyano bölümünü bitirdikten sonra Almanya’da önce Würzburg Hochschule für Musik’te çift anadal yaparak Piyano (Prof. Silke Matthies) ve Müzik Pedagojisi okudu ve ikinci yüksek lisansını ise Hamburg Hochschule für Musik’te Prof. Burkhard Kehring’in sınıfında Lied Piyanistliği bölümünü tamamlayarak mezun oldu.

Seminerde, Atatürk’ün yapmış olduğu müzik devrimi, ülkemize Hindemith ve Bartók’un özel olarak davet edilmesi sonrası yapılan çalışmalar ile çoksesli müziğin tohumlarının atılması, Türk Beşleri, Saygun’un Fransa’da aldığı eğitim, kompozisyon tekniği, şair ve besteci kimliği ve müzik dilinden detaylı şekilde bahsedildi. Çalışma kapsamında Şefik Kahramankaptan’ın Hindemith Raporları adlı kitabından da faydalanıldı.



Workshop bölümünde ise ilk olarak Saygun’un çeşitli piyano eserleri ve İnsan Üzerine Deyişler lied dizisinden birkaç eserin müzik kayıtları dinletildi. Devamında, birinci defterden Ağıt adlı parçası ayrıntılı olarak incelendi.

Baştan sona Almanca gerçekleştirilen, eğitmen ve öğrencilerden yoğun ilgi gösterilen çalışma aracılığıyla Saygun’un ve genel olarak Türk bestecilerinin eserlerine yönelik farkındalık yaratıldı.

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20