01.05.2020
Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’na başladığı piyano öğrenimini takiben 2009 yılında Pittsburg State Üniversitesi’nde piyano performansı alanında onur bursuyla yüksek lisans çalışmalarına başlayan, ülkede birçok sanatsal başarıya imza atan ve Chicago’daki Northwestern Üniversitesi müzik topluluğunun onursal üyesi olan Çağdaş Soylar’ın doktora tezi Ekim 2018’de ABD’de kitap olarak basıldı.
2014 yılından bu yana California Azusa Pacific Üniversitesi’nde piyano eşliği yapan sanatçının Messiaen’s Musical Language on the Holy Child (Messiaen’ın Kutsal Çocukla İlgili Müzik Dili) adıyla yayımlanan kitabı, 20. yüzyılın önemli bestecilerinden ve 50’li yılların avangart müziğinin temsilcilerinden Fransız asıllı besteci Olivier Messiaen’in 1944 tarihli, solo piyano için bestelediği Vingt Regards sur l’Enfant Jesus(Çocuk İsa’ya Yirmi Bakış) adlı eserinin bazı bölümlerinin detaylı olarak incelenmesi özelinde, sanatçının müzik dili ve besteleme tekniklerine ışık tutuyor. Yazar değişik perde toplulukları, müzikal dokular ve ritmik yapılar sunan, birbirinden çok farklı bu iki bölümü İncil’den yaptığı alıntılar eşliğinde tahlil ederek Messiaen’in Hıristiyan teolojisini kendi müzik diline nasıl entegre ettiğini inceliyor.
Yazar kitabının ilk bölümünde Messiaen’in biyografisinde onun orgcu, besteci, Ornitolojist (kuş bilimci) ve eğitmen kimliklerine değiniyor. Bestecinin müzikal dilinin Yunan ve Hint ritimleri ile kuş seslerinden derinden etkilendiğini, ancak besteleri üzerindeki en büyük etkinin Katolik inancı olduğunu vurgulayarak bestecinin şu sözlerine atıfta bulunuyor: “Benden inancımı itiraf etmem istendi; yani inandığım, sevdiğim, umduğum şey hakkında konuşmam istendi. Neye mi inanıyorum? Bunun söylenmesi çok uzun sürmüyor ve hemen söyleniyor: Tanrıya inanıyorum ve Tanrı’ya inandığım için aynı şekilde Kutsal Üçlü’ye ve özellikle de Kutsal Ruh’a inanıyorum.”
Yayınlanmasından bu yana az bir zaman geçmesine rağmen Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İsveç, Polonya, İngiltere, Slovenya, Kore, Japonya, Tayvan, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Brezilya gibi birçok ülkede de satışa sunulan kitap aynı zamanda ABD’nin “Ivy League” adı altındaki en iyi sekiz üniversitesinin yanı sıra, ülkedeki diğer önde gelen üniversiteler ve Almanya, Hollanda ve İsrail’deki üniversitelerin kütüphanelerinde yer aldı. ABD, Almanya, Hollanda ve Hong Kong’daki bazı ulusal kütüphanelerde de yer bulan kitap aynı zamanda amazon.com gibi sitelerde okuyuculardan tam not aldı.
Besteciler, öğrenciler ve dinleyiciler açısından ufuk açısı bir çalışma olan kitabın yakın zamanda yazarı tarafından Türkçeye kazandırılması bekleniyor.