AL DENTE

Gülru Ensari: Taze rezeneli risotto

13.05.2020


Paylaş:

Malzemeler

 

3 çorba kaşığı zeytinyağı

10 gr tereyağı

80 gr kereviz

2 adet orta boy soğan

1 adet orta boy taze rezene

1 çorba kaşığı toz sebze bulyonu

250 gr risotto pirinci

500 ml kaynar su

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

250 ml beyaz şarap

80 gr parmesan

 

Tarif

 

Tarifi hazırlarken Carlos Klieber idaresindeki Viyana Filarmoni Orkestrası'nın Deutsche Grammophon etiketiyle yayımlanan Franz Schubert'in 3 ve 8 numaralı senfonileri dinlenmeye başlanır.

 

Zeytinyağı ve tereyağı ısındıktan sonra 16'lıklara doğranmış kereviz ve soğanlar pembeleştirilir. “Ay çok sıcak olmasın, aman soğanlar yanmasın!”

 

Soğanlar şeffaflaştığında pirinçler tenecereye eklenir ve soğanlar gibi olması için sol elle karıştırarak beklenir. Sağ elle 3 ölçü beklendikten sonra tuz ve karabiber eklenir. Bu arada hiç es verilmez, bir başka kapta sıcak su ile bulyon karıştırılır.

 



 

Pirinçler kıvama geldiğinde şarap tencereye bir sforzato subito piano eklenir ve 20. ölçü kadar bekledikten sonra 8'liklerle ayrılmış, ortası çıkarılıp sapı kesilmiş olan rezeneler bulyonlu suyu ile tencereye katılır, cantabile kaynayışı müzikle beraber dinlenir.

 

Son olarak rendelenen parmesan eklenir. Damak tadınıza ve keyfinizin kahyasına göre biber ve tuz ilave edilir. Pirincin içi pişmediyse ve şişmediyse (-ki gerçekten Schubert/Kleiber dinleniyorsa şişmez) her şey gayet lezzetli olmuş demektir. Bravi!

 


 

 

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20