Hi-Fi Cihaz

Fransa'nın sesi: Elipson

13.05.2020


Paylaş:

1938 yılında Henry Bazin, Maurice Latour ve Joseph Leon isimli elektro-akustik mühendisler tarafından Multimoteurs adı altında Paris’in güneyindeki Ivry’de kurulan, endüstriyel uygulamalar için küçük motorlar üreterek çalışmalarına başlayan firma, ilk ürettiği hoparlörlerin küresel şekli ve elipsodial reflektörlerinden esinlenerek markanın adını Elipson olarak tarihe yazdırır.

Joseph Leon, 1948 yılında kabuk şeklinde bir muhafaza oluşturur, bu proje sayesinde sesin akustik tutarlılık ilkesi temelinde, homojen bir mekansal difüzyon sağlamış olur. Ortaya çıkan sesin mükemmeliği kısa sürede tüm Fransa’ya yayılır, bir süre sonra Elipson hoparlörleri Fransız Radyo Televizyonu'nun tüm stüdyolarında ve Fransa’nın ünlü konser salonlarından Opera du Rhin, Opera de Paris, Comedie Française tarafından kullanılmaya başlanır. 

Fransız elektro-akustik dünyasında mücevher kıymetinde, müzik kalitesiyle saf ve doğal bir ses sunan, homojen hoparlörler geliştirmeyi ve bunları kanıtlanmış teknik değerlere uygun olarak üretmeyi hedefleyen Elipson’un başarısı yıllar geçtikçe tüm dünyaya yayılır. Elipson, 1958 yılında düzenlenen Dünya Fuar’ında kendisini her manada profesyonellere tanıtma şansını yakalar. 1975 ile 1985 yılları arasında, 40 cm çapındaki efsanevi 402 küre hoparlörleri, Fransa’daki pek çok eve girerek, Elipson için kalıcı bir marka bilinirliği oluşturur. Hatta bu efsanevi model, hoparlör denince akla gelen ilk markanın Elipson olmasını sağlar.

Joseph Leon, ilerleyen yıllarda, akustik aşamalı, simetrik yük ve birden fazla rezonatörlerle bir düzineden fazla patent ortaya koyar. Tüm bu araştırma ve yenilikler günümüzde de devam etmektedir. Bitki lifleri ve özel bir sıva bileşiminden oluşan bu küre hoparlörler, 40 yıl sonra markanın amblemi haline gelir. 

Ses seviyesi ya da dinleme koşulları ne olursa olsun, gözlerinizi kapatıp bir konser salonu hayal etmeye gerek kalmadan, dinleyici ve müzik arasında bir engel teşkil etmeden, sadece müziğin duygusunu ileten bir vektör görevi gören Elipson hoparlörleri, besteci, icracı ve dinleyici arasındaki duyguların en mükemmel şekilde iletimini sağlıyor. 

www.extreme-audio.com

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20