Kitap

Anadolu'nun müzik tarihi

10.06.2020


Paylaş:

MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nın Viyola bölümünden mezun ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’ndan emekli sanatçı-yazar Meral Sayın’ın, önsözlerini Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ve Devlet Sanatçısı Suna Kan’ın yazdığı Anadolu’nun Müzik Tarihi - Neolitik Çağ’dan Bizans’a adlı kitabı 2019’da yayınlandı. Yazar, kitabında Neolitik Çağ’dan İstanbul’un Türkler tarafından alınışına kadar geçen süreçte müziğin ve enstrümanların evrimini inceliyor.

 

Yazar müziğin Yunan’dan geldiğine dair genel öğretinin, Anadolu’yu da kapsayan “Bereketli Hilal” bölgesi özelindeki arkeolojik bulgulardan yola çıkarak doğru olmadığını gösteriyor. Bu iddiayı destekleyen en güçlü hususun ise bulunan ilk müzik tabletinin, dolayısıyla yazılı en eski müzik eserinin Sümerler dönemine ve İ.Ö. 1500 yıllarına ait olan, 1950’de keşfedilen Ugarit Tableti olduğunu vurguluyor.

 

Yazar sanatın bütünlüğü düşüncesinden yola çıkarak sadece Mezopotamya ve Anadolu’daki müzik ve enstrümanlara dair gelişmeleri değil, aynı zamanda bahsedilen çağlardaki kültür tarihinden başlayarak eğitim, törenler, terapiler, mitoloji ve din gibi alanları da müzik kesişiminde ele alıyor ve bir kadın müzisyen olarak, bu çağlardaki kadın müzisyenlerin müzikal ve sosyal yaşamdaki yerine de değiniyor.

 

Kitap sadece müzikologlar ve müzikseverler açısından değil, aynı zamanda tarih, sanat tarihi ve arkeoloji meraklıları için de titiz ayrıntılarla, görsellerle ve tarihsel verilerle örülmüş ilgi çekici bir kaynak.



Meral Sayın

Anadolu’nun Müzik Tarihi - Neolitik Çağ’dan Bizans’a

2019

BENZER HABERLER


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20