AL DENTE

Cemi'i Can Deliorman: Bolonez soslu lazanya

30.09.2020


Paylaş:

Malzemeler
1 paket lazanya
Parmesan peyniri & kaşar peyniri
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı tereyağı
400 gr dana kıyma (tercihen tek çekilmiş)
5 adet büyük domates
1 küçük kutu domates püresi
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet büyük soğan
1 adet rendelenmiş havuç
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zencefil rendesi
2 tatlı kaşığı tuz
1 dolu tutam karabiber
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
2-3 su bardağı süt
 
Tarif
Zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı tereyağı birlikte kızdırılır ve eklenen kıyma kahverengi olana dek kavrulur. Sırasıyla; bir adet küçük küçük doğranmış soğan, suyuyla beraber rendelenmiş domatesler ve havuç, sarımsak, biber salçası, domates püresi, taze zencefil, biberiye, şeker, tuz ve karabiber eklenerek bir saate yakın pişirilerek bolonez sos hazırlanır.
 
Ayrı bir tencerede eritilen tereyağına un ilave edilerek bir dakika karıştırılır ve yavaş yavaş süt eklenir. Ardından karabiber ve tuz ile tatlandırılarak sos kaynayana ve kalınlaşana kadar kısık ateşte durmadan karıştırılarak beşamel sos hazırlanır.
 
Cam kabın en altına beşamel sostan dökülerek güzelce zemine yayılır ve üzerine bir kat lazanya yerleştirilir. Beşamel sos, bolonez sos, kaşar rendesi ve lazanya yaprağı, soslar bitene kadar kat kat tekrarlanır. Kaşar peyniri ve toz parmesanın karıştırarak katlara yayılması tavsiye edilir, lazanyanın üstü için ise sadece parmesan kullanılır.
 
En üst kısım lazanya yaprağıyla kapatılıp kalan beşamel sos üzerine yayıldıktan sonra parmesan peyniriyle üstü örtülür. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dakika pişirildikten sonra servis edilir. Afiyet olsun!
 
Tavsiye edilen müzik
Ian Bostridge'in 2005 yılında EMI etiketiyle çıkan Franz Schubert'in Die Schöne Müllerin adlı albümünü tavsiye ederim.

BENZER HABERLER

    YORUMLAR


    Akçaağaç Sok. Görhan Apt. No: 1/1A Acıbadem Üsküdar / İSTANBUL | T: 0532 343 9328 | F: 0216 326 39 20